Dunia ibarat NERAKA bagi orang mukmin tetapi SYURGA bagi orang kafir

Monday, July 29, 2013

Audiologst-to-be inshaAllah



Alhamdulillah, ya Rahman... :) 
Kenapa saya ambil Audiology yea? Walaupun ia bukan Medical course, atau Detistry course...tp..saya bersyukur tak terhingga..sbb my interest is only for audiology at the moment.. :'(
Sebelum sy nk interview ni., sy kan dilema, lepas mintak petunjuk... mcm2 petunjuk yg dapat.baik zahir mahupun batin.. hehe..

Batin : dapat rasa, yakin tiba2 kat audio..
Zahir : Satu pg pada pukul 4, saya nk _ _ _ _ _ telinga.. tiba2..sy tertolak dlm2..hbs tak dgr sebelah.. (tp,skrg dah elok..jumpa doctor uia ..rupa2nya..hehe..xpela..x pyh cerita)

Semuanya pasal telingaa! =D (knp bhgia semacam ni)

dan., I've also made a few research on this course, because I seriously dont have a clear viwe of what actually a audiologist does in the future.. There was one day where I found this forum which actually helps a lot in boosting my interest and enthusiasm in Audiology field... Below are some of their opinions..

                             


mmg berkobar2... :')
( pedulikan salary..sy tak tau yg tu btl ke tak.. yg sy suka..sbb audiologist tak ramai lagi..sbb sekarang ni.. hanya ada 3 IPTA yg tawarkan course ni..UIA, UKM and USM .. jd..I want to try to grab the chance.. :) )

Mudah2an dipermudahkan urusan...aamiin...
masa interview, head of department ckp... tak ramai yg grad pada masa yg ditetapkan... tp..tak apa lah..mana ada benda senang kat dunia ni kalau nk berjaya,.kan? InshaAllah..boleh..

Pertolongan Allah ada kat mana2 je... usaha, doa & tawakkal! Emm!! Doakan kejayaan saya..!

Okay tak? Kalau okay, tekanlah button 'LIKE' yea :) Terima kasih sudi membaca ^_^

Ketentuan yg indah.. :)

Assalammualaikum... ^_^

Saya rasa gembira sangat2..sbb sy ditawarkan ke kursus yg saya idam2kan! :')

Kenapa Audiologist?

Ya Allah..sesungguhnya, tak pernah terlintas sejak kecik pun pasal audiology... sungguh.. tak pernah tahu pun.. tp..susunan Allah...mmg terindah :')

Nak dijadikan cerita..,



lepas dpt spm result, isi upu..mmg kat borang tu, sy tak minta diploma.., apa yg sy apply., asasi UM dan asasi UIA.. dua tu je.. tup2..sy dpt ASASI KEJURURAWATAN UIA.. Emmm =p
klakarla..sy sebenarnya main letak..sbb nk dapat tempat..tak fikir kesannya :( agak sedih dan mcm terkejut yg ammat..,

Punya la dilemma sampai nak nangis.. sbb at the same time., ada tawaran ke Matrikulasi Perak..pst..
tak tau nak terima mana...walaupun yg upu dpt nursing. tp dia di UIA.. (hbs tu kalau UIA nape? haha)

tanya byk pihak, including seniors and my aunt..Dato' Dr Norain.. ketua Pathology Malaysia.. tererkan? Pegi rumah dia., tanya mcm mana...nursing kat uia tu..ok ke?
Wan Ain suruh ambil matrikulasi.. tp..saya ni.. mcm kawan2 sy ckp.. tak guna bg pendapat kat sy..sy takkan dengar..walaupun tanya org..suruh ambil B.. tp kalau ht mmg nak A.. no one can stop me.. kat fatnin? ita? hehe ( roommates )  , adik2 pun kata mcm tu.. diorg ckp " baik tak pyh mintak pendapat! "

okay, back to our main topic...

Akhirnya.,saya sambung ke UIA.. yess..nursing.. tak pernah dibuat, search2 pasal nursing...gaji..semua..haha..sbb nursing uia bachelor honour..jd. kalau kerja., grade tinggi sikit.,.gaji dpt U41.. hehe (tetiba)..  kata org, tak kenal, maka tak cinta kan :) saya cuba mencintai nursing.. (tp belajar kat asasi sama mcm medic,pmacy,alhs , bio sc, dentist.. ; bio,chem,physics, maths & etc. )

Tp.,hati masih lagi tak dpt terima :(

jd..ambil risiko minta tukar course masa hujung sem 1., fee RM 50..interview.. mmg cuak..tp.. excited + semangat berkobar2.. n 50 is nt refundable.. either ur application is a success or it's not, rm50 is burnt.. :'(

masa interview..madam ckp, ramai apply nk tukar ke alhs (Allied Health Sciences) , persaingan sengit.. Sy ye kan je.. sedih sikit..tp..tawakkaltu 'alallah.. Allah SAHAJA mampu mengubah segala2nya..

tup2..dpt result..aku berjaya dpt course :') mashaAllah... indahnya perasaan tu, smpai sekarang aku tak dapat lupakan perasaan itu.. :'( kalau aku tak dpt tukar tym tu... aku tak tau lah..mgkin akan terus berusaha untuk tukar jgk.. :(

out of 21 yg nk tukar ke ALHS waktu tu., 7 org yg dpt.. alhamdulillah..syukur tak terhingga... Allah pilih aku antara 21 org, masuk ke dlm 7 tu.. terima kasih ya Rabb!

At the end of the last semester in final sem.. 

Seminggu lagi nak interview.. byk program2 yg dianjurkan untuk pilih majoring course yg aku pergi.. (2 je sbnrnya..hihi)
Majoring course in ALHS.. Optometry, Audiology, Dietetics, Physiotherapy, Radiography and Imaging, dan Biomedic

Ya Allah...mmg dilemma gila lah nk ambik yg mana..sbb semua tu will be my future takings.. what are u going to be..in what carrier will u invole ..

walaupun dah dengar taklimat2.. tp masih tak tau..knp ea? Allah belum tunjuk lg..
setiap waktu solat, saya minta pada yg Maha Esa.. sebaik2 Perancang.. tak putus2 meminta petunjuk..sbb mmg tak tau ni :'( nk jd apa :'( bila orang tnya nak ambil apa.. sy jawab.. "tak tau.. mungkin Radio atau Diet kut" tp..hati ini belum yakin dan merelakan...

tiba2, satu hari..lepas solat...lepas doa mintak petunjuk..saya bngun nk lipat telekung (cewah,,suspen je) ,, masa bangun tu lah...sy terasa AUDIOLOGY.. ntah..tak tau knp..tetiba excited..hati terus yakin..alhamdulillah..kalau inilah perasaan yg aku rasa, petunjuk dari Allah..insha Allah.... Audiology akan aku buru....

- sambung.. nt korang bosan..- 




Okay tak? Kalau okay, tekanlah button 'LIKE' yea :) Terima kasih sudi membaca ^_^

Hamba Allah yg kerdil..

Assalammualaikum :)

Subhanallah..lamanya sy tak update blog ni...dah setahun... kalau ni almari buku..... mesti x nampak buku2 lg dek ditutup habuk yg saaaangaat tebaaaal.




Salam Ramadhan =D happy3! happy tak? =P
Saya suka Ramadhan..mcm semua org jgk..
sebab rasa tenang, best sangat2, rasa bumi ni aman dan sgt2 berada dlm lindungan Allah..walaupun sejak azali lg mcm tu...tp..Ramadhan ni special..rasa hati sejukk je..selamat je.. Almaklumlah..syaitan2 pun di ikat..

Hmm...sekarang ni dah 20 Ramadhan 1434H.. MashaAllah.., pantasnya masa berlalu... rasa mcm baru seminggu je berpuasa... Nt pejam celik pejam celik..dah hbs raya.. cepatnya...

Alhamdulillah.,masih diberi nafas untuk hidup di bumi Allah menikmati nikmat2 kehidupan dunia.menikmati Ramadhan,.. Masih diberi nafas untuk mencari bekalan untuk dibawa ke dunia akhirat khususnya., Sebagai hamba Allah., sudah tentu banyak perkara yg diuji..., banyak sekali... apatah lg sebagai seorg perempuan,kan?

                                         

Allahuakbar...dunia ini hanya sementara, pinjaman semata, godaannya terlalu hebat. Kelak diri ini, kita semua akan kembali ke rahmatullah jua.. Ya Allah..panjangkanlah umur kami semua, dlm keberkatan,keredhaanMu ya Rabb.. mudah2an..ketika Kau mengambil nyawa kami nt ya Rabb, biarlah dlm keadaan beriman kpdMu, dlm keaadan senang, baik, diampunkan segala dosa2 dan cukup bekalan untuk dibawa ke sana.. Bukan bekal makanan....tetapi.... bekalan amalan kita supaya diperelokkan urusan di sana.. supaya,.mudah kita menjawab soalan2 Malaikat Munkar & Nakir... soalan yg sudah dibocorkan di dunia...tetapi ingatlah..sekuat mana pun kita menghafal...namun..hanya dgn amalan kitalah, yg akan menjawabnya...

Aku byk berdosa :'( Aku rasa byk hati2 manusia yg aku kecilkan... :'( maafkan saya yea :'(
Ya Rahman..panjangkanlah umur kami agar sebanyak bekalan yg mungkin dpt kami peroleh, byk kebaikan yg dpt diberikan untuk yg memerlukan...dan..plg penting RedhaMu ya Rabb...

Di alam barzakh, kita keseorangan... :'( gelap,.ntah bagaimana azab kita nt :'( takutnya ya Rabb ... :'(
Kau permudahkanlah urusan kami semua di sana... jadikan alam barzakh kami sebahagian drpd taman2 syurga yang indah, terang, wangi, luas seluas2nya... :'( dan bukannya lubang2 api neraka ya Allah..
Selamatkanlah, lindungilah kami, jauhkanlah kami dari siksaan azab kubur dan api neraka, mudah melepasi titian As-sirat dan berikanlah kami syurgaMu..Kurniakan kami syurgaMU ya Rahman.... aamiin ya Rabbal 'alamin....



Okay tak? Kalau okay, tekanlah button 'LIKE' yea :) Terima kasih sudi membaca ^_^