Dunia ibarat NERAKA bagi orang mukmin tetapi SYURGA bagi orang kafir

Monday, July 29, 2013

Ketentuan yg indah.. :)

Assalammualaikum... ^_^

Saya rasa gembira sangat2..sbb sy ditawarkan ke kursus yg saya idam2kan! :')

Kenapa Audiologist?

Ya Allah..sesungguhnya, tak pernah terlintas sejak kecik pun pasal audiology... sungguh.. tak pernah tahu pun.. tp..susunan Allah...mmg terindah :')

Nak dijadikan cerita..,



lepas dpt spm result, isi upu..mmg kat borang tu, sy tak minta diploma.., apa yg sy apply., asasi UM dan asasi UIA.. dua tu je.. tup2..sy dpt ASASI KEJURURAWATAN UIA.. Emmm =p
klakarla..sy sebenarnya main letak..sbb nk dapat tempat..tak fikir kesannya :( agak sedih dan mcm terkejut yg ammat..,

Punya la dilemma sampai nak nangis.. sbb at the same time., ada tawaran ke Matrikulasi Perak..pst..
tak tau nak terima mana...walaupun yg upu dpt nursing. tp dia di UIA.. (hbs tu kalau UIA nape? haha)

tanya byk pihak, including seniors and my aunt..Dato' Dr Norain.. ketua Pathology Malaysia.. tererkan? Pegi rumah dia., tanya mcm mana...nursing kat uia tu..ok ke?
Wan Ain suruh ambil matrikulasi.. tp..saya ni.. mcm kawan2 sy ckp.. tak guna bg pendapat kat sy..sy takkan dengar..walaupun tanya org..suruh ambil B.. tp kalau ht mmg nak A.. no one can stop me.. kat fatnin? ita? hehe ( roommates )  , adik2 pun kata mcm tu.. diorg ckp " baik tak pyh mintak pendapat! "

okay, back to our main topic...

Akhirnya.,saya sambung ke UIA.. yess..nursing.. tak pernah dibuat, search2 pasal nursing...gaji..semua..haha..sbb nursing uia bachelor honour..jd. kalau kerja., grade tinggi sikit.,.gaji dpt U41.. hehe (tetiba)..  kata org, tak kenal, maka tak cinta kan :) saya cuba mencintai nursing.. (tp belajar kat asasi sama mcm medic,pmacy,alhs , bio sc, dentist.. ; bio,chem,physics, maths & etc. )

Tp.,hati masih lagi tak dpt terima :(

jd..ambil risiko minta tukar course masa hujung sem 1., fee RM 50..interview.. mmg cuak..tp.. excited + semangat berkobar2.. n 50 is nt refundable.. either ur application is a success or it's not, rm50 is burnt.. :'(

masa interview..madam ckp, ramai apply nk tukar ke alhs (Allied Health Sciences) , persaingan sengit.. Sy ye kan je.. sedih sikit..tp..tawakkaltu 'alallah.. Allah SAHAJA mampu mengubah segala2nya..

tup2..dpt result..aku berjaya dpt course :') mashaAllah... indahnya perasaan tu, smpai sekarang aku tak dapat lupakan perasaan itu.. :'( kalau aku tak dpt tukar tym tu... aku tak tau lah..mgkin akan terus berusaha untuk tukar jgk.. :(

out of 21 yg nk tukar ke ALHS waktu tu., 7 org yg dpt.. alhamdulillah..syukur tak terhingga... Allah pilih aku antara 21 org, masuk ke dlm 7 tu.. terima kasih ya Rabb!

At the end of the last semester in final sem.. 

Seminggu lagi nak interview.. byk program2 yg dianjurkan untuk pilih majoring course yg aku pergi.. (2 je sbnrnya..hihi)
Majoring course in ALHS.. Optometry, Audiology, Dietetics, Physiotherapy, Radiography and Imaging, dan Biomedic

Ya Allah...mmg dilemma gila lah nk ambik yg mana..sbb semua tu will be my future takings.. what are u going to be..in what carrier will u invole ..

walaupun dah dengar taklimat2.. tp masih tak tau..knp ea? Allah belum tunjuk lg..
setiap waktu solat, saya minta pada yg Maha Esa.. sebaik2 Perancang.. tak putus2 meminta petunjuk..sbb mmg tak tau ni :'( nk jd apa :'( bila orang tnya nak ambil apa.. sy jawab.. "tak tau.. mungkin Radio atau Diet kut" tp..hati ini belum yakin dan merelakan...

tiba2, satu hari..lepas solat...lepas doa mintak petunjuk..saya bngun nk lipat telekung (cewah,,suspen je) ,, masa bangun tu lah...sy terasa AUDIOLOGY.. ntah..tak tau knp..tetiba excited..hati terus yakin..alhamdulillah..kalau inilah perasaan yg aku rasa, petunjuk dari Allah..insha Allah.... Audiology akan aku buru....

- sambung.. nt korang bosan..- 




Okay tak? Kalau okay, tekanlah button 'LIKE' yea :) Terima kasih sudi membaca ^_^

No comments:

Post a Comment