Dunia ibarat NERAKA bagi orang mukmin tetapi SYURGA bagi orang kafir

Saturday, May 21, 2011

Homesick ='(

HOMESICK la ='(

RINDU pada
mama
ayah
adik2 
rumah
segala2nya ! 

Tak puas la cuti.., aduhhai laa., cepat je masa berjalan., tak puas.. seriously ..,
5 bulan lebih duk umah sejak 9 Disember 2010 .,
Huhu.., tapi aku belum masuk u lagi ni., aku masuk 29 MEI 2011 ahad ni., haha.., terukkan,. ? belum pape lagi da homesick., blum lg masuk asrama nnt. ,
Buat masa sekarang ni., kawan2 aku yg uitm sume da masuk U, pastu isnin 23 mei budak2 matrik pulak..
Ya Allah.., berat sangat hati ni nak tinggal kan rumah ..
Mama ! Ayah ! I'm gonna miss you !!!!
Huuu.. wuuu...... nak nangis mase tulis ni..,
*biasala., budak tak penah duduk jauh dr rumah., dari tadika - abeh skolah asyik duk bawah ketiak mak je,*  - ayah ckp macam tu,,,.

Cepat la abeh asasi., cepatla abeh degree., cepatla keje., pastu., dapat duk umaah lagi !! walaupun da keje., tpi., dpt duk umah balik .. hehe =)

Ntahlaa., saya ni jenis tak suka keluar rumah.. rasa best duk umah., tenang je... rumahku syurgaku.. haahhh~!
Tapi kalau nk keluar rumah pun , dengan family la best., pegi ke mana2 pun tak kesah., asalkan dengan family., huhuu.,

Malasnye nk g blaja balik..hmmh..rasa mcm nak amik je pulak matrikulasi gopeng perak., nyesal pulak amik uia.,  kalau kt gopeng tu., tiap2 minggu balik pun boleh.. aaaahhhh!!!!!!!!!!!! nak balik rumah selalu !!!
tapi...
EXCITED JUGAK ... NAK BELAJAR RAJIN2!! TEMPAT BARU., ALAM BARU , BUKU BARU !! 

Huhu., ntah2 nnt da masuk uia tu.,, ble nk balik pun tak mau da..,
isyhhh .. insyaAllah tak macam tu.., tiap2 hari call mama nnt., hehehe =D .bole ke aku wt mcm tu? .Aku ni kalau da kat luar bukan selalu pegang hp pun.. letak je dlm poket.,okelaa... paling tak pun, tiap2 minggu laa call...

Uishh., apsal gedik pulak minah ni mlm ni ?
Mintak maaf pada yang geram dengan blog post aku ni..

Aku sekadar meluahkan perasaan je., start malam nie , hari sabtu 21 mei 2011 ., aku da rasa lain macam.., da start sebak., hmmm, seminggu je lagi.. ='(

Aku Dah Mula Rasa Homesick ...

Okay tak? Kalau okay, tekanlah button 'LIKE' yea :) Terima kasih sudi membaca ^_^

Wednesday, May 18, 2011

Debaran itu makin ku rasai ~

Sedar tak sedar., tak sampai 2 minggu. ,aku akan menyambung study ku pada 29 May 2011 di uiam..
Sememangnya debaran sangat jelas terasa ,,
Tak tau kenapa.. huhu,, mungkin sebab

  • cara pembelajaran yang sepastinya akan berlainan dari sekolah ,
    lectures ajar mcm mane,must be doing a lot of  presentations, loads of assignments.., n for surely, stress+pressure is waiting 4 me there..haha., dupdappp...dupdapp..dupdappp....!
  • memikirkan persekitaran di u sbb.., aku tak penah g asrama.., jadi.., ntahla,. aku takut tak pandai nk manage masa nnt., tapi sepanjang aku pegi kem2 , insyaAllah, boleh.., Aku tau., mesti ada budak2 asrama yg bce nie akan cakap.., "isyh, benda nie pun nk takut ke ? childish" * kalau la ada budak2 asrama yg bace nie,* Tapi aku percaya., mereka pun memahami jugak ape yg aku rasa ., sebab MUNGKIN diorang pun pernah alami apa yg aku akan alami nie..,
    Okay., aku bukan takut budak2 tu., tapi.. aku percaya., masa itu amat penting bagi setiap insan di muka bumi ini.,, begitu juga aku., aku cuma takut tidak pandai manage the timing ., tp insyaAllah, i believe that I am able to adapt to the surrounding when i'm in UIAM .. amiin !
  • Aku sekali lagi akan belajar ..
     Mathematics
    ( perlu diingatkan, ini m3 bukan m3 bese2 mcm MODERN MATH kt skola tau.. ini math...add math punye m3.., malah., lebih susah ooo.. h0h0h0h)

    Biology
    Yes., once again I have to build the strength of my brain on improving my technique of memorizing.. huwaaa.., N dis time would be more challenging ! No worries ! I'm ready to buy a looooottttssss of KISMIS ISLAM yg ada bacaan2 al-quran.. hehehe =DD sedaaaaaaaapp sangaaaat !!! dan mmg bagus untuk kuatkan minda anda=D 

    Chemistry
    Okay, ini subjek kan pada satu ketika dahulunya pernah menjadi subjek yang paling aku tak suke~~! Mmg sangat tension belajar subjek ni dulu., Sampai nangeh2 , dan siap kutuk2 subjek nie. My mother pun da sangat worried of me . Mmg da putus asa abeh la kat subjek nie., Tetiba., datang minat ntah macam mana ke.., mmg jd fun sangat belaja subjek nie., sampai bole terpasang impian nak jadi pharmacist., huhu...

    Physics
    huuuuu~~ wuuuu~~ ., Sedihnya , nak tak nak , aku kena amik balik subjek nie .,Dulu, waktu dapat foundation nursing nie,, ingatkan tak da la kena nk blaja physics nie., tgk2 rupe2nye., sume foundation sc kene gk blaja 4 subjek.nie.. ingatkan da start blaja pasal nursing.. haha~ tak pe la.. ilmu tu penting untuk setiap insan =) 

    Tapi Alhamdulillah subjek mcm bi, bm, sej , mod. m3 , p.islam , p.akaun tak de masuk dalam pointer..hehehehe. tapi rasenye p.Islam , bi ada belajar.. tp tak masuk dlm pointer ., fiuhhh~~ 
    Papepun , aku sememangnya sebenarnya., tak sangka yang aku masih lagi akan terlekat dengan subjek2 nie.., huhu... Aku sangat berharap , agar hati aku diterangkan supaya mudah untuk menerima apa yang aku belajar nnt ,, Amiin... Juga, semoga senang untuk mengingati semuanya..Aamiinn =)

    Debaran kian memuncak.. Huhu., semua barang pun mcm da settle.. cuma dokumen je tak lengkap lagi sebab they must be verified first., n den., all the perjanjian asasi tingy shud also be completed with a witness .

    Okay...e2 sahaja.., nnt roger2 lagi keyh. .hoho... wassalam =) 
    masih berdebar2.., tapi excited pun ada jgk.. huhu..hmmmhh....

Okay tak? Kalau okay, tekanlah button 'LIKE' yea :) Terima kasih sudi membaca ^_^

Sunday, May 8, 2011

jumaat yang ngeri di gerik

BERITA TERIKINI !

haha., okayy,. pada hari jumaat iaitu 29 Mac 2011, ( cepatnya masa berjalan..hmmmh) , saya,aiman,anisah mengikuti ayah ke Gerik untuk jemput azam & Ismail yg merupakan kwn azam dan juga adik kepada kawan karib kesayangan saya iaitu Adilah .
Masa otw nak balik ke Ipoh., lebih 5 minit lepas keluar dr MRSM, mpv kami buat hal., terpaksa di berhentikan di Lawin dkt depan kedai mamak.
Kami pun lepak kat kedai mamak . Sementara membiarkan kami makan, ayah mintak tolong org kampung(tp sorang je la. haha )  ,
pstu ayah ada col formen melayu., tp die ckp die tgh bz kat kenduri kawin. ~_~ ., apa daa, orang tgh susah..

akhirnya, ayah amik keputusan untuk meminta bantuan mr.Lim yg merupakan formen mpv tu tp stay d perak la., dan juga PAK CIK IBRAHIM =D
kami menunggu dari kul 6ptg kat mamak tu., mmg jd rumah kedua la masa kat sana., dan., sememangnya. gila gila sangat2 membosankan ,,.
akhirnya., dalam jam 10.40 , adilah & family sampai.. Alhamdulillah ! seronoknya !! jd meriah sangat =D hehehe., kami pun berceloteh2 ,.,
Sementara kami tengah sembang2, formen, ayah , dan pk cik ibrahim try btul2 kan kereta.,
Tapi, sesuatu yang tak disangka......
tool patah ! spana patah., tak dapat nk betul kan kereta.,

sedih.,takut.. last2nya, plannya., ayah kena balik ke ipoh, untuk amik kereta kami yg lagi satu ..sbb , mpv pk.cik ibrahim tak muat nk masukkan kami smua sbb adilah datang dengan satu family.,

Ini bermakna., beberapa drpd kami kena tinggal sekejap sementara ayah amik kereta lg satu.,.
saya nk stay dgn adilah., sbb azam, aiman n uncle ah seng ( staf mr lim ) terpaksa stay., Saya nk stay., risaukan azam n aiman,,. tp,, bila dibincang2.., pk cik ibrahim cakap, anak dara bahaya ditinggalkan kat gerik.. sbb., kat sane , orang byk yang 'kuat' ilmu.. dari jauh dah boleh kena..

Jadi, akhirnya,, dgn berat hatinya,, azam,aiman dan uncle seng terpaksa ditinggalkan dulu wt sementara waktu..

dipendekkan cter.., kami sampai ipoh kul 3., pastu ayah amik kereta lain,.pegi balik gerik ngn mama nk amik adk2 & formen..

smpai umah kul 7pg,,huhu

Okay tak? Kalau okay, tekanlah button 'LIKE' yea :) Terima kasih sudi membaca ^_^