Dunia ibarat NERAKA bagi orang mukmin tetapi SYURGA bagi orang kafir

Thursday, December 29, 2011

JPJ test

Assalammualaikum kawan2 =D
dah lama tak update blog nih..
hari ni.. pada tarikh keramat ni..saya nak berkongsikan perasaan saya yang sangaaaaaaatla senang =D
hari ni kan..saya dah pass jpj test.. =P
syukur sangat2.. !!

Saya dapat number giliran yang ke 8 .. huhh..dugdap2..
okay... ceritakan dari mula.. =P


Test Bukit


Paling aku berdebar.. Sebabnya.,aku percaya..kalau aku tak lepas yang ni..konfirm aku akan gelabah untuk yang seterus2nya..aku tau sangat aku nih..panik cepat..
tapi..bersyukur sangat aku dah pass..
tapi sebelum aku nk teruskan ke depan.., ble da tarik brake.. kereta mcm nk terundur.. uisyh..dlm hati
"Ya Allah.. knp ni ?? " 
pastu..tetiba kereta begerak ke depan balik.. MasyaAllah... terima kasih ya Allah!! Alhamdulillah..!! aku berjaya turun =D

Pastu aku terus je.. aku pun ckp sorang2 dlm kereta..
 "Ya Allah..mana borang aku tu? pak cik yg pakai lebai tu kata amik borang untuk g ke next station.. kat mana ni aku kena amik ni? takutnya...duhhh..." 
Dari jauh , aku nampak pakcik yg pakai lebai tu tunjuk2 suruh amik borang.. aku lega sangat nampak pakcik tu,.alhamdulillah..aku pun turun dr kereta..dan lari ke bukit pegi kat tester jpj atas kerusi tu..
"minta maaf tuan ....!! sy tersilap tadi.." 

TUAN : "lain kali masuk rumah,kirim salam." 


"aku gelak je la.. malunyaa..org tengok jea..nasib baik ada budak laki sorang nih pun lupe gk amik borang.,sekurang2nya..aku takla kesorangan rasa diri ni teruk" 

PARKING
Lepas bagi borang untuk parking kat jpj tester lain., aku terus masuk dlm kereta dan bersedia untuk buat parking.. sebaik saja aku masuk dlm kereta..,ada sorang pakcik ni..ckp
"okay2..terus standby .masuk je terus standby okayh" 

Aku pun terus la buat je la parking.. aku tak tau boleh buat ke tak ni.tapi aku tgk isyarat dari pakcik yg lebai tu..aku pun rasa ..dah boleh kut nak buat ni? aku pun buat ... tapi..tetiba ., aku dengar ada orang cina ckp..

"aiyaa..nnt langgar la dia.. nnt langgar" 
(yg dimaksudkannya ialah divider.. die rasa mcm aku nk lnggar divider)

Dalam hati aku..risau je kalau2 aku terlanggar divider. pastu pakcik lebai ckp..
"tak2..takkan langgar.. biarkan dia buat.." 

Terima kasih pakcik =')) terharu sbb pak cik percayakan saya =')) !!!!

Pastu..aku pun buat la parking tu.. aku tak tau la da bole start ke tak? tapi aku teruskan je buat.. sbb..tak da sape pun halang aku.. ?? kemudian..bila da masuk dalam petak tu., aku angkat tangan dan tengok tester.. tester2 tak tgk aku pun..diorang tgh melayan budak yg nk bagi borang kt diorang.. aku pun ckp sorang2.
"alamak..betul ke aku ni? atau aku dah terawal buat?? tula..tak dengar arahan btl2.. " 
Aku pun panggil pkcik lebai..dan tanya dia..
"Pak cik!!! betul ke ni?? dah ke ?? kena angkat tangan?? " 

"angkat tangan..angkat je tangan.."(sambil memanggil tester tu suruh tgk aku)
Lepas dah beberapa kali panggil ..baru diorang tengok aku dan suruh keluar.. alhamdulillah.. aku pun keluarkan kereta dari petak putih tmpat parking.. syukurlahh...

3 Penjuru

Aku tertanya2.. kena turun gak ke? untuk amik borang untuk proceed ke 3 penjuru???
aku pun keluar dr kereta nk g kat tester...
tetiba tester tu nampak aku dari jauh.,dan tanya..
  " nak pegi mana??? terus je buat!! " 
maaluunyaaa!!!!! ahhh...!aku pun teruskan 3 penjuru.. alhamdulillah.. pass jgk..syukur2 alhamdulillah ya Allah.. Engkau je lah yg tau mcm mana perasaan aku waktu tu.. terima kasih ya Allah..engkau mendengarkan doaku...syukur alhamdulillah!!!!!

Kemudian..aku pegi ke bilik number 2..,untuk amik borang ke jalan raya.. pastu pakcik mansur (cikgu memandu ku ! =P )  pun masuk dengan aku.. die bawakkn kertas tu bg pada seorang wanita (jpj)., kemudian pakcik pegi kat aku balik.dan cakap
 " S! "
"s?? owkayy =) " 
dlm hati.." alhamdulillah...dpt jln S.. "
sykurlah.. bukan apa..jln S senang sikit..better drpd jln T yang bz.. dan selekoh tajam yg sgt aku lemah .."
*Rupa2nya..pakcik mansor sy adjustkn spya kami dapat jln s! hehehe..*


JALAN RAYA ! 

Aku pun terus tunggu di bawah pondok..duduk di tempat duduk number 8..aku tengok ada kereta kancil kat depan aku .,ada budak laki cina sedang diuji oleh tester jpj.. aku tengok muka jpj tester tu..huhhuhh..takkuutnyaa..yaAllah..dah la pakaian mcm polis.. mcm tak percaya je aku nnt kena mcm ni jgk.. Tak sampai beberapa minit.., ada seorang tester jpj dtg kat aku.. dan tanya..
tester : dah buat ke belum??"
aku : belum..
tuan : jom.

aku ckp dlm hati " owhh..orang tadi tu ke.. die bru hbs uji bdk cina tu ke? alamak..cepatnya dah turn aku..knp cepat sgt??knp tak tunggu lama lagi..aku belum ready..tk hbs menenangkan diri lagi!! tak pela..buat la yg terbaik!

masuk je dlm kereta..aku bukan mula kat atas simen..pelik btl..aku terus start kat jalan tar dah..haha.tak pela..senang je la mcm ni.. tak payah nk belok2 lg..kih3..

Dalam Kereta 
Aku betul2kan tempat duduk aku.., aku betul2kan cermin kereta.. aku buat la sume2 ape yg patut.. aku pun start la bwk kereta dgn tester kat sebelah... huhuhu..malu sgt2 rasa..tak terhingga.. kalau tester tu lingkungan pakcik2 tak pe lg..ni org muda.. malu sangat222!.. rasa mcm nk ckp kat dia
 " jgn gelak tau tgk sy bwk kereta.." 
haha..tp tak nak la..nnt die ingat aku ni tak serious pulak , kan ?
Sepanjang pemanduan.,aku rasa tenang sangat..tuan tu pun baik.. die tanya2..

tester: Owh..awak duk kat taman maju rapat jgk ke? saya pun duk situ jgk..
aku : owhhh.. =))
tester: sy kat tingkat seri rapat ( ).. rumah warna hijau ..
aku : owhh.....(huhu)
tester : kalau tingkat seri rpt ( ) ni..yg kt bawah tu la kan ??
aku : yea.. kat area carsem tu..
tester: owh2.. rumah saya yang kaler hijau..
aku senyum je la.. trying to focus!!
tester: tau ke rumah warna hijau?? tau tak?
aku : tak tau la..hehehe..
tester : tak tau?
aku : tak..hihi*sambil senyum2 kelat..
tester : tak tau? "sambil ketawa."
aik tuan ni..gelak mcm perli aku je?

lepas beberapa minit..
tester : kerja ke....belajar lagi ?
aku : blajar lg..
pstu sembang2 la.. dia tanya aku cuti ke...itu ini la..
*aku geram jugak..sbb aku takut tak focus.. dlm ht..
" dia ni saje ke nak uji konsentrasi aku? ntah2 nk tgk aku focus ke tak.. tp..mana ada dlm borang psl focus2 nih..ahh..layan je lah..nnt kalau tak layan.. die bad mood ngn aku plak sbb mcm ckp dgn tiang.. langsung tak bg pass..niaya je aku!! 

Tapi bagus jgk..sekurang2nya..aku tau yg tester ni tengah mood baik..nmpak okay je..tak da la aku takut sgt.. aku plg risau kalau tester aku diam je.. aku rasa mcm dia tak puas ht dgn cara aku memandu..alhamdulillah aku dpt tester baik ya Allah..terima kasih..kau slalu tau terbaik untuk hamba2Mu.. I <3 Allah!!

masa kat kwasn 30 ..aku tanya ..
 aku : emm..boleh bawak laju je ke ?
tester: ye..ye..laju je lah.. nnt kalau pelan sangat nnt jam pulak..
aku : owhh..okay,. =)
tester : selalu cikgu ajar..suruh bawak slow ke laju ? 
aku : *dlm hati* kalau ckp laju karang., dia tanya nama pakcik pulak.,pastu nnt mcm mana kalau pakcik kena sound??tidaaakk!! sian pakcik!!!!!
       
: emm.. kadang2 cikgu ajar laju.kadang2..pelan laa..hihi..tp pakcik ckp..nnt depends la kat tester kita..
tester : ohh.. **dlm ht aku** "alamak..knp dia bg reaksi tu??? aku silap ckp laa! ptut tk pyh ckp yg depend kat jpj tu..hmm..tak pela.. da tlepas ckp.."

aku rasa confident je bawak sbb tester tu mcm mood baik jeh.. kalau tak..ntah la.. syukur2 sgt..
bila da nk balik ke simpang pulai balik..
tester tanya : skolah kat mana??sini jgk la eh?
aku : a'ah..sini je la.. *dlm hati..maksud dia skola mana ni?? skola menengah ke/skola memandu?? ahh..hentam jela..asalkan "sini" tu ipoh..haha..
tester : blaja memandu dengan cikgu je ke..,atau dgn ayah pun ada blajar jgk?
aku : dgn cikgu je.. dgn ayah penah..tp sekali..pastu tak berani da.. ayah...garang...hehehe..
tester : kat rumah.,kereta manual ke auto ?
aku : manual.. kat rumah semuanya kereta manuall
tester : ohh..okayla..*Tetiba tunjukkan aku gear..suruh tukar gear rendah.. tulah..kan aku da tak dapat focus..aku ni kalau orang da ajak bersembang..mmg la..mna boleh..mmg rancak la jd nya*

masa simpang nak masuk pusat memandu..aku tersimpang laju gilaaa... maaluuunyaaa!!
tester: jgn buat mcm ni.... lain kali tukar gear rendah..
aku : owhh..hihi..maaf..
masa dlm kawasan tu ada seekor anjing tengah baring2.. ..
Tester : haa..baik2..jgn langgar anjing tu sudah..haha.. (Cara tuan ni ckp..mmg lawak..haha!)
aku gelak je laa.. pastu parking kat jalan simen tempat yang sepatutnya mula untuk jalan raya..alhamdulillah..lega! selesai akhirnya. terima kasih yaAllah..
tester pun g kat bawah pondok..duduk kat sana.. aku pun tunggu la dia tick2 borang aku tu..
pastu..aku sign... aku tgkk.. 18/20... syukurlah..terima kasih yaAllah..
tetiba .. tester ckp.. " panjangnya tandatangan.."
hahah..
LEGA!! ALHAMDULILLAH!~ SELESAII~!~ TERIMA KASIH YA ALLAH =D

kemudian., aku tunggu adilah..,
beberapa minit kemudian.. adilah pun balik..kuar dr kereta dengan tersenyum2..17/20..dilah pun pass!!! syukurlah!~

Masa otw nak balik.., pakcik ajak makan tengahari..
terima kasih pakcik!! pakcik baaaiikk sangat~~!!!! =DDDD
pakcik mansur mmg terbaekk!!
ajar penyayang sangat2..mana tak nya.. anak dua orang je..perempuan pulak tu kan.. mesti la caring jeah.


itula ceghita nya.. terimaa kaaaasiiihhh sudi memmbaaacaaa!!!!
=P
Terharu sangat..terima kasih! terima kasih! terima kasih!! 


Okay tak? Kalau okay, tekanlah button 'LIKE' yea :) Terima kasih sudi membaca ^_^

Friday, December 16, 2011

HURAISY

Pada hari kiamat akan keluar seeokor makhluk dari "Neraka Jahanam" yang bernama "Huraisy" yang berasal dari anak kala jengking , besarnya Huraisy ini dari timur hingga barat dan panjangnya pula seperti jarak langit dan bumi . 

Malaikat Jibril bertanya : Hai Huraisy , engkau hendak ke mana dan siapa yang engkau cari ? 

Huraisy menjawab : Aku mahu cari lima golongan orang ini , iaitu :

Pertama 
Orang yang meninggalkan sembahyang

Kedua 
 Orang yang tidak mahu mengeluarkan zakat

Ketiga
 :Orang yang derhaka kepada ibu bapanya

Keempat 
ORANG YANG BERCAKAP TENTANG DUNIAWI DI DALAM MASJID / RUMAH ALLAH SWT

Kelima 
Orang yang suka minum arak

Sampaikan pesanan ini kepada sahabat [2x] kamu , dan kamu akan memperoleh pahala [ insya - ALLAH ] kerana kamu telah memperingatkan kawan kamu...
*ingatlah nabi pernah bersabda sampaikanlah ayatku walau sepatah.

Kawan2., lihatlah .. golongan pertama sekali yang dicari adalah orang yang meninggalkan solat.. betapa beratnya solat itu.. 
Saya sendiri insan tak sempurna.. iman bertambah dan berkurang .. 
Sama2lah kita saling mengingatkan antara satu sama lain .

SEBARKAN YEA KAWAN2 YG DIKASIHI 

ALLAH

 Wassalam. ^_^



Okay tak? Kalau okay, tekanlah button 'LIKE' yea :) Terima kasih sudi membaca ^_^

Aku Penakut!!!

Assalammualaikum saudara2 ku yang dikasihi..
Aku nak cerita sikit pasal pengalaman aku..
Aku bru hbs 6 jam blaja bawak kereta.. last bawak..pada 12.12.2011...
4 jam yang berbaki tu.. akan disambung pada 26.12, 28.12..dan test 29.12 !
lame lagi.. aku takut la aku ingat2 lupa nnt..
so.., aku bcadang,nk try bawak kereta kat umah.. pusing2 taman..
Aku bawak kereta peugeot 405 mak aku.. memula excited sangat2~!!!
last2..rasa mcm nk pecah je dada nih..
Ni la keretanya:~ !!

*gmbr dr internet

Aku rasa sangat ...ntahlahh... rasa mcm dlm mimpi buruk je!!!!!!
Clutch ketat sangat2.. pastu aku takut nak reverse lah..ntah apa2 aku ni..
bila balik rumah...
nangis~ sbb ntahla..rasa mcm mimpi ngeri..

aku ni penakut.. ='(

aku pernah mimpi :
aku baru lepas clutch sikit.. tak tekan minyak lagi ni..

kereta ni dah terus meluncur laju keluar..!
smpai masuk dlm semak..yg ada 2-3 buah bmw parking kat sane ..
aku cuba la ngelak2 sbb nnt tak pasal2 kena bayar beribu2!!
yang geramnya.. aku tarik handbrake., pun tak henti2..
pastu aku matikan enjin.tarik keluar kunci kereta..
tapi..tetap tak stop..hahh!!
last2nye.. aku tarik steering mcm aku tarik nk bhentikan kuda.. haha..
baru berhenti.. itupun kereta tu mcm nk gerak..tp aku tarik2 steering..!
fiuhhh~!
sbb tu la aku rasa mcm kereta tu jahat sangat ='(
kejam dengan aku,,

padahal kereta tu okay je.. hmmhh.. pelik la aku.
amirah2..bila nak ada self confidence hah ? 

Okay tak? Kalau okay, tekanlah button 'LIKE' yea :) Terima kasih sudi membaca ^_^

Wednesday, December 14, 2011

Anda pun tau kan Valentine's Day ni HARAM.


Panel Kajian Aqidah (PKA) dan Panel Kajian Syariah (PKS) Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telah memutuskan bahawa: “Amalan menyambut Hari Valentine’s Day adalah haram dan bertentangan dengan ajaran Islam”. Manakala Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam Malaysia kali ke-71 yang bersidang pada 22 hingga 24 November 2005 memutuskan: “Bahawa amalan merayakan Valentine’s Day tidak pernah dianjurkan oleh Islam. Roh perayaan tersebut mempunyai unsur-unsur Kristian dan amalannya yang bercampur dengan perbuatan maksiat adalah bercanggah dan dilarang oleh Islam. Oleh itu amalan meraikan Hari Kekasih tidak digalakkan oleh agama Islam”.

Dari sudut bahasa, Valentine dalam bahasa Inggeris atau Valentino dalam bahasa Itali adalah berasal daripada nama sebuah keluarga berbangsa Rom, iaitu Valentinus yang juga berasal daripada bahasa Latin iaitu valens yang bermaksud kuat, aktif, sihat dan seumpamanya.
Menurut sejarah pula, perkataan Valentine diambil sempena nama seorang paderi besar Kristian pada zaman pemerintahan Ratu Isabella dari Sepanyol iaitu Saint Valentine. Jasa beliau yang telah berjaya menumpaskan kerajaan Islam di Cordova, Sepanyol pada 14 Februari 270 Masihi begitu bermakna bagi Ratu Isabella sehingga dianggap sebagai kekasih rakyatnya sendiri. Justeru itu, 14 Februari disambut setiap tahun oleh rakyat Cordova bagi merayakan kemenangan tersebut dengan dinamakan hari Valentine.
Terdapat tiga pendapat mengenai asal-usul Hari Valentine:
Pertama, Hari Valentine bermula semasa pemerintahan empayar Rom iaitu dengan menetapkan 14 Februari sebagai hari cuti bagi orang Juno, ratu kepada dewa-dewa dan dewi-dewi Rom. Hari berikutnya iaitu 15 Februari bermulanya Pesta Lupercalia iaitu perayaan tradisi bagi masyarakat Rom di mana pada malam pesta tersebut, nama-nama gadis Rom ditulis di atas kertas dan dimasukkan ke dalam bekas. Setiap pemuda akan mencabut nama di dalam bekas itu dan nama yang terpilih akan menjadi pasangannya di sepanjang pesta berlangsung.
Pendapat kedua pula menyatakan pada 14 Februari 270 Masihi, St. Valentine dibunuh kerana pertelingkahannya dengan Raja Romawi yang diperintah oleh Raja Claudius II (268-270M). Pada waktu itu Raja Claudius telah membatalkan semua perkahwinan dan pertunangan kerana Rom banyak terlibat di dalam peperangan. Menyedari hakikat itu, St. Valentine dan St. Marius telah mengahwinkan orang-orang Kristian dengan pasangan mereka secara rahsia. Akibat perbuatan tersebut, St. Valentine telah ditangkap dan diheret, yang akhirnya dihukum belantan sehingga mati serta dipenggal kepalanya pada 14
Februari dalam tahun 270 Masihi. Bagi memperingatinya sebagai simbol ketabahan, keberanian dan kepasrahan dalam menghadapi cubaan hidup, maka 14 Februari dijadikan sebagai hari memperingati kematian St. Valentine sebagai upacara keagamaan.
Pendapat ketiga mengatakan Hari Valentine diambil daripada nama seorang paderi yang paling berpengaruh pada zaman pemerintahan Ratu Isabella dari Sepanyol iaitu St. Valentine yang status kedudukannya adalah di tempat kedua tertinggi selepas Pope. Apabila St. Valentine menyatakan hasrat untuk berkahwin dengan pasangannya dari pengamal protestan sewaktu kerajaan Sepanyol berjaya menumpaskan kerajaan Islam, timbul kegemparan rakyat Cordova kerana St. Valentine merupakan seorang Paderi Katolik yang tidak boleh berkahwin dengan pengamal Protestan, lebih-lebih lagi paderi sememangnya tidak boleh berkahwin. Tindakan St. Valentine yang mengambil keputusan berkahwin dengan pasangannya itu telah menimbulkan rasa murka Ratu Isabella, lalu memenjarakannya buat sementara waktu. Ratu menetapkan 14 Februari sebagai hari Kekasih untuk St. Valentine sendiri.
Sejarah di atas jelas menunjukkan bahawa Hari Valentine merupakan perayaan keagamaan yang disambut oleh umat Kristian. Malah sekiranya kita merujuk kepada kenyataan-kenyataan pihak Kristian pada hari ini, mereka masih menganggap Hari Valentine sebagai satu ritual di dalam agama Kristian.
Firman Allah s.w.t:
“Katakanlah (wahai Muhammad): Hai orang kafir. Aku tidak akan menyembah apa yang kamu sembah dan kamu tidak mahu menyembah (Allah) apa yang aku sembah. Dan aku tidak akan beribadat secara kamu beribadat dan kamu pula tidak mahu beribadat secara aku beribadat. Bagi kamu agama kamu, dan bagi aku agamaku.”
(al-Kafirun ayat 1-6)
Hadith Rasulullah S.A.W:
“Sesiapa yang mengamalkan perkara yang bukan dari pada amalan kami maka ia akan ditolak.”
(Riwayat al-Bukhari dan Muslim)

Okay tak? Kalau okay, tekanlah button 'LIKE' yea :) Terima kasih sudi membaca ^_^

Tuesday, December 13, 2011

15 Anugerah oleh Allah untuk Wanita



1. Pada suatu ketika di Madinah, Rasulullah s.a.w. keluar mengiringi jenazah. Baginda dapati beberapa orang wanita dalam majlis tersebut. Lalu Baginda bertanya, “Adakah kamu menyembahyangkan mayat?” Jawab mereka,“Tidak”.

Sabda Baginda, “Seeloknya kamu sekalian tidak perlu ziarah dan tidak ada pahala bagi kamu. Tetapi tinggallah di rumah dan berkhidmatlah kepada suami nescaya pahalanya sama dengan ibadat kaum orang lelaki.”

2. Wanita yang memerah susu binatang dengan ‘Bismillah’ akan didoakan oleh binatang itu dengan doa keberkatan.

3. Wanita yang menguli tepung gandum dengan ‘Bismillah’, Allah akan berkatkan rezekinya.

4. Wanita yang menyapu lantai dengan berzikir akan mendapat pahala seperti menyapu lantai di Baitullah ( Kaabah).

5. “Wahai Fatimah, untuk setiap wanita yang mengeluarkan peluh ketika membuat roti, Allah akan membinakan 7 parit di antara dirinya dengan api neraka, jarak di antara parit itu ialah sejauh langit dan bumi.”

6. “Wahai Fatimah, bagi setiap wanita yang memintal benang, Allah akan mencatatkan untuknya perbuatan baik sebanyak utas benang yang dibuat dan memadamkan seratus perbuatan jahat.”

7. “Wahai Fatimah, untuk setiap wanita yang menganyam akan benang dibuatnya, Allah telah menentukan satu tempat khas untuknya di atas tahta di hari akhirat.”

8. “Wahai Fatimah, bagi setiap wanita yang memintal benang dan kemudian dibuat pakaian untuk anak-anaknya maka Allah akan mencatit baginya ganjaran sama seperti orang yang memberi makan kepada 1000 orang lapar dan memberi pakaian kepada 1000 orang yang tidak berpakaian.”

9. “Wahai Fatimah, bagi setiap wanita yang meminyakkan rambut anaknya, menyikatnya, mencuci pakaian mereka dan mencuci akan diri anaknya itu, Allah akan mencatatkan untuknya pekerjaan baik sebanyak helai rambut mereka dan memadamkan sebanyak itu pula pekerjaan jahat dan menjadikan dirinya kelihatan berseri di mata orang-orang yang memerhatikannya.”

10. Sabda Nabi s.a.w. : “Ya Fatimah setiap wanita meminyakkan rambut dan janggut suaminya, memotong misai dan mengerat kukunya, Allah akan memberi minum kepadanya dari sungai-sungai serta diringankan Allah baginya sakaratul maut dan akan didapatinya kuburnya menjadi sebuah taman daripada taman-taman syurga dan dicatatkan Allah baginya kelepasan dari api neraka dan selamatlah ia melintas Titian Shiratul Mustaqim.”

11. Jika suami mengajarkan atau menerangkan kepada isterinya satu masalah agama atau dunia dia akan mendapat pahala 80 tahun ibadat.

12. Wanita yang menyebabkan suaminya keluar dan berjuang ke jalan Allah dan kemudian menjaga adab rumahtangganya akan masuk syurga 500 tahun lebih awal daripada suaminya, akan menjadi ketua 70,000 malaikat dan bidadari dan wanita itu akan dimandikan di dalam syurga dan menunggu kedatangan suaminya dengan menunggang kuda yang diperbuat daripada permata yakut.

13. Semua orang akan dipanggil untuk melihat wajah Allah di akhirat, tetapi Allah akan datang sendiri kepada wanita yang memberati auratnya iaitu memakai purdah di dunia ini dengan istiqamah. Dunia ini adalah perhiasan dan sebaik-baik perhiasan ialah wanita (isteri) yang solehah.

14. Salah satu tanda keberkatan wanita itu ialah cepat perkahwinannya, cepat pula kehamilannya dan ringan pula maharnya (mas kahwin).

15. “Sebaik-baik wanita ialah wanita (isteri) yang apabila engkau memandang kepadanya ia menggembirakan kamu, jika engkau memerintahnya ia mentaati perintah tersebut dan jika engkau bermusafir dia menjaga harta engkau dan dirinya.” 
Maksud hadis: Dunia yang paling aku sukai ialah wanita solehah.

www.penpatah.blogspot.com



Okay tak? Kalau okay, tekanlah button 'LIKE' yea :) Terima kasih sudi membaca ^_^

Monday, December 12, 2011

Kehebatan Air Zam2

Tak  banyak yang tahu bagaimana caranya sumur zam-zam bisa mengeluarkan puluhan juta liter pada satu musim haji, tanpa pernah kering satu kali pun. Seorang peneliti pernah diperintahkan raja Faisal menyelidiki sumur zam-zam untuk menjawab tuduhan kotor seporang doktor dari Mesir.
Di Mekah kita tak perlu khawatir dengan air minum. Di setiap sudut masjidil Haram kita bisa menemukan air zam zam, lengkap dengan cangkir sekali pakainya. Tinggal pijit, langsung bisa diminum, dan gratis lagi. Di area Masjidilharam, di tempat tawaf, tempat sa’i, di halaman masjid selalu tersedia air yang berkhasiat ini. Ketika pulang dari Masjidilharam, banyak jamaah mengisi dulu botol airnya dengan zamzam lalu ditenteng ke pemondokan. Lumayan, menghemat uang Real, tak perlu belanja air mineral atau memasak air di dapur.
Berapa Juta Liter air zamzam?
Berapa banyak air zam-zam yang di “kuras” setiap musim haji? Mari kita hitung secara sederhana. Jamaah haji yang berdatangan dari seluruh penjuru dunia pada setiap musim haji dewasa ini berjumlah sekitar dua juta orang. Semua jemaah diberi 5 liter air zam-zam ketika pulang nanti ke tanah airnya. Kalau 2 juta orang membawa pulang masing-masing 5 liter zam-zam ke negaranya, itu saja sudah 10 juta liter. Disamping itu selama di Mekah, kalau saja jamaah rata-rata tinggal 25 hari, dan setiap orang menghabiskan 1 liter sehari, maka totalnya sudah 50 juta liter !!. Ini hanya gambaran saja, betapa luar biasanya air zamzam ini dikonsumsi manusia, tanpa pernah kering!
Itulah salah satu keanehannya. Puluhan juta liter air bisa keluar dari sumur di Mekah ini yang letaknya di tengah padang pasir yang kering. Daerah gurun yang hujannya saja cuma 2 kali setahun. Dan air itu keluar dari sumur air yang hanya seukuran sekitar 5 x 4 meter sedalam 40an meter, bukan dari bendungan seukuran Waduk Ombo misalnya. Allahu akbar.
Keanehan air Zamzam
Pada tahun 1971, seorang doktor dari negeri Mesir mengatakan kepada Press Eropah bahwa air Zamzam itu tidak sehat untuk diminum. Asumsinya didasarkan bahwa kota Mekah itu ada di bawah garis permukaan laut. Air Zamzam itu berasal dari air sisa buangan penduduk kota Mekah yang meresap, kemu dian mengendap terbawa bersama-sama air hujan dan keluar dari sumur Zamzam. Masya Allah.
Tentu saja ini merupakan prasangka buruk yang merugikan dunia Islam. Berita ini sampai ke telinga Raja Faisal yang amat marah mendengarnya. Beliau lalu memerintahkan Mentri Pertanian dan Sumber Air untuk menyelidiki masalah ini, dan mengirimkan sampel air Zamzam ke Laboratorium-laboratorium di Eropah untuk ditest.
Tariq Hussain, insinyur kimia yang bekerja di Instalasi Pemurnian Air Laut untuk diminum, di Kota Jedah, mendapat tugas menyelidikinya. Pada saat memulai tugasnya, Tariq belum punya gambaran, bagaimana sumur Zamzam bisa menyimpan air yang begitu banyak seperti tak ada batasnya.
Hanya Sumur kecil .
Ketika sampai di dalam sumur, Tariq amat tercengang ketika menyaksikan bahwa ukuran “kolam” sumur itu hanya 18 x 14 feet saja (Kira-kira 5 x 4 meter). Tak terbayang, bagaimana caranya sumur sekecil ini bisa mengeluarkan jutaan galon air setiap musim hajinya. Dan itu berlangsung sejak ribuan tahun yang lalu, sejak zaman Nabi Ibrahim AS.
Tariq mulai mengukur kedalaman air sumur. Dia minta asistennya masuk ke dalam air. Ternyata air sumur itu hanya mencapai sedikit di atas bahu pembantunya yang tinggi tubuhnya 5 feet 8 inci. Lalu dia menyuruh asistennya untuk memeriksa, apakah mungkin ada cerukan atau saluran pipa di dalamnya. Setelah berpindah dari satu tempat ke tempat lainnya, ternyata tak ditemukan apapun!.
Dia berpikir, mungkin saja air sumur ini disuppli dari luar melalui saluran pompa berkekuatan besar. Bila seperti itu keja dian nya, maka dia bisa melihat turun-naiknya permukaan air secara tiba-tiba. Tetapi dugaan inipun tak terbukti. Tak ditemukan gerakan air yang mencurigakan, juga tak ditemukan ada alat yang bisa mendatangkan air dalam jumlah besar.
Selanjutnya Dia minta asistennya masuk lagi ke dalam sumur. Lalu menyuruh berdiri, dan diam ditempat sambil mengamati sekelilingnya. Perhatikan dengan sangat cermat, dan laporkan apa yang terjadi, sekecil apapun. Setelah melakukan proses ini dengan cermat, asistennya tiba-tiba mengacungkan kedua tanganya sambil berteriak: “Alhamdulillah, Saya temukan dia! Pasir halus menari-nari di bawah telapak kakiku. Dan air itu keluar dari dasar sumur”.
Lalu asistennya diminta berputar mengelilingi sumur ketika tiba saat pemompaan air (untuk dialirkan ke tempat pendistribusian air) berlangsung. Dia merasakan bahwa air yang keluar dari dasar sumur sama besarnya seperti sebelum periode pemompaan. Dan aliran air yang keluar, besarnya sama di setiap titik, di semua area. Ini menyebabkan permukaan sumur itu relatif stabil, tak ada guncangan yang besar
Seusai pengamatan itu, Tariq mengirimkan sampel air ke beberapa laboratorium di Eropah dan sebagian ke laboratorium di Saudi. Dan sebelum meninggalkan Ka’bah, dia berpesan kepada petugas di Mekah untuk menyelidiki keadaan sumur lainnya di sekitar Ka’bah.
Sesampainya di kantornya di Jedah, dia mendapat laporan bahwa sumur-sumur lain di sekitar Mekah dalam keadaan kering. Jadi hanya sumur Zamzam yang penuh air. Allahu Akbar. Jika Allah menghendaki, apapun bisa terjadi.
Mengandung zat Anti Kuman.
Hasil penelitian sampel air di Eropah dan Saudi Arabia menunjukkan bahwa Zamzam mengandung zat fluorida yang punya daya efektif membunuh kuman, layaknya seperti sudah mengandung obat. Lalu perbedaan air Zamzam dibandingkan dengan air sumur lain di kota Mekah dan Arab sekitarnya adalah dalam hal kuantitas kalsium dan garam magnesium. Kandungan kedua mineral itu sedikit lebih banyak pada air zamzam. Itu mungkin sebabnya air zamzam membuat efek menyegarkan bagi jamaah yang kelelahan. Tambahan lagi, hasil laboratorium Eropah menunjukkan bahwa zamzam layak untuk diminum, sehat untuk diminum. Ini otomatis menjawab prasangka buruk doktor di awal tulisan tadi.
Keistimewaan lain, komposisi dan rasa kandungan garamnya selalu stabil, selalu sama dari sejak terbentuknya sumur ini. “Rasanya” selalu terjaga, diakui oleh semua jemaah haji dan umrah yang selalu datang tiap tahun. Tak pernah ada yang complain. Dan Air zamzam ini tak pernah dicampur bahan kimia apapun seperti layaknya air PAM kita. Murni air sehat.
Satu kehebatan lagi, sumur air zamzam tak pernah ditumbuhi lumut, padahal di seluruh dunia sumur itu selalu ditumbuhi lumut dan tumbuhan mikroorganisme.
Bisa Menyembuhkan Penyakit.
Diriwayatkan dalam Sahih Muslim, Nabi bertanya kepada Abu Dzarr, yang telah tinggal selama 30 hari siang malam di sekitar Ka’bah tanpa makan-minum, selain Zamzam. “Siapa yang telah memberimu makan?”. “Saya tidak punya apa-apa kecuali air Zamzam ini, tapi saya bisa gemuk dengan adanya gumpalan lemak di perutku” Abu Dzarr menjelaskan, “Saya juga tidak merasa lelah atau lemah karena lapar, dan tak menjadi kurus”. Tambah Abu Dzarr. Lalu Nabi saw menjelaskan: ”Sesungguhnya, Zamzam ini air yang sangat diberkahi, ia adalah makanan yang mengandung gizi”.
Nabi saw menambahkan: “Air zamzam bermanfaat untuk apa saja yang diniatkan ketika meminumnya. Jika engkau minum dengan maksud agar sembuh dari penyakitmu, maka Allah menyembuhkannya. Jika engkau minum dengan maksud supaya merasa kenyang, maka Allah mengenyangkan engkau. Jika engkau meminumnya agar hilang rasa hausmu, maka Allah akan menghilangkan dahagamu itu. Ia adalah air tekanan tumit Jibril, minuman dari Allah untuk Ismail”. (HR Daruqutni, Ahmad, Ibnu Majah, dari Ibnu Abbas).
Rasulullah saw pernah mengambil air zamzam dalam sebuah kendi dan tempat air dari kulit, kemu dian membawanya kembali ke Madinah. Air zamzam itu digunakan Rasulullah saw untuk memerciki orang sakit dan kemu dian disuruh meminumnya. Itu sebabnya saat ini banyak jamaah yang membawa air zamzam untuk diberikan kepada famili dan kerabatnya di Tanah air.
Yusria Abdel-Rahman Haraz dari negeri Arab, mengatakan bahwa ia terserang penyakit “bisul” di matanya. Sakitnya bukan main, tak bisa disembuhkan dengan obat. Dia hampir mendekati buta. Seorang dokter terkenal menasehati dia untuk diinjeksi dengan obat khusus, yang mungkin bisa menyembuhkan sakitnya. Tapi ternyata ada efek sampingannnya yang bisa membuat dia buta selamanya.
Yusria sangat yakin akan kemurahan Allah. Dia lalu pergi melaksanakan umrah dan memohon kepada Allah menyembuhkan penyakitnya. Di Baitullah dia melakukan tawaf, yang saat itu tak terlalu padat dengan manusia. Dia lalu bisa tinggal lebih lama di lokasi air zamzam. Dia manfaatkan untuk terus membasuh kedua matanya yang sakit. Ketika dia kembali ke hotel, aneh, kedua matanya yang sakit menjadi sembuh, dan bisulnya berangsur hilang.
Kejadian ini membuktikan ucapan Rasulullah saw di atas:” Air zamzam bermanfaat untuk apa saja yang diniatkan ketika meminumnya. Jika engkau minum dengan maksud agar sembuh dari penyakitmu, maka Allah menyembuhkannya.
http://meri81.blogdetik.com/2009/10/22/keajaiban-air-zam-zam/



Okay tak? Kalau okay, tekanlah button 'LIKE' yea :) Terima kasih sudi membaca ^_^

Karakter Zodiak Scorpio - Kalajengking (24 Oktober - 22 November)

Karakter Zodiak Scorpio - Kalajengking (24 Oktober - 22 November)


Okay tak? Kalau okay, tekanlah button 'LIKE' yea :) Terima kasih sudi membaca ^_^

Friday, December 9, 2011

Cinta Tak Semestinya harus Couple


Couple=cinta? Saya kata tidak.

Bicara cinta kita kali ini. Sebab baru timbul di Official Page saya soalan berkenaan ‘apakah ada couple sebelum berkahwin?’. Saya jawab lah tak ada. Kemudian dia tanya ‘apakah ada cinta sebelum berkahwin?’. Saya kata ada. Dia pelik. “Macam mana bercinta tapi tak bercouple?”

Saya pula naik hairan. Cinta dengan couple tu, sama ke? Nak bercinta, wajib couple ke? Kiranya, kalau tak couple tu, tandanya tak ada cinta la? Begitu kah?

                Patutlah bila saya kata bercinta sebelum kahwin boleh, orang ramai marah sebab dia kata: “No cinta b4 nikah” la, “Cinta sebelum nikah haram” la dan sebagainya. Sebab apa? Dia nampak cinta=couple dan sewaktu dengannya.

                Saya nampak couple tu jauh letaknya di barat, dan cinta tu letaknya jauh di bahagian timur. Dua benda yang berlainan. Cinta boleh dijalankan tanpa couple. Couple pun, kalau orang nak, boleh jalan tanpa cinta.

Apa itu cinta

Saya tak ambil definisi cinta ini dari kamus dewan bahasa atau mana-mana sumber. Saya bina definisi cinta saya sendiri, dari kefahaman dan padangaan yang saya perhatikan selama ini.

                Definisi cinta saya mudah. Apa itu cinta? Cinta adalah apabila kita hendak masuk syurga bersama-sama dengan orang yang kita kata pada dia – Saya cintakan awak. Benda ni boleh apply dengan semua jenis orang. Kekasih kah, isteri kah, anak-anak kah, ibu-bapa kah, adik-beradik kah, sahabat handai, saudara mara, jiran tetangga, dan sebagainya.  Semua la pendek kata.

                Jadi, kalau kita melakukan sesuatu yang mengeluarkan kita dari jalan ke syurga Allah SWT, itu tandanya telah hilang cinta kita kepada orang yang kita kata  - saya cintakan awak.

                Cinta, terkandung di dalamnya makna sayang dan kasih. Jadi saya tidak nampak seseorang yang melempar seseorang yang lain ke dalam api, atau bawa orang lain terjun ke gaung bersama dengannya itu, adalah seorang Pencinta, seorang Penyayang atau seorag Pengasih.

                Jadi, kalau couple itu dilarang oleh Allah SWT, zina hati itu dilarang oleh Allah SWT, dan kosnya adalah kemurkaan Allah SWT, boleh mengheret ke neraka Allah SWT, apakah si pengajak kepada perlakuan itu, atau si pelaku kepada perlakuan itu, dinamakan saling kasih mengasihi, sayang menyayangi dan cinta mencintai?

                Lempar ke dalam api dikatakan sayang? Ah... kalau anda berpendapat demikian, tak mengapalah.

Yang saya kata bercinta sebelum kahwin

Cinta itu perasaan. Kita sebenarnya tidak tahu bagaimana cinta itu boleh muncul. Lain orang lain cara kemunculannya. Ada yang terjumpa sekali dah ‘tercinta’. Ada yang sebab kerja sama-sama, ‘tercinta’. Ada yang sebab dengar dari kawan-kawan si fulan/si fulanah itu baik, maka ‘jatuh cinta’ dan sebagainya.

                Pendek kata, jatuh cinta ini bukan boleh kawal. Jadi, macam mana kita boleh letakkan hukum haram kepada sesuatu yang bersifat ‘auto’? Atau bahasanya yang sebenar adalah ‘fitrah’.

                Islam haramkan seks kah? Tidak. Sebab? Sebab seks adalah fitrah.

                Islam haramkan kita makan dan minumkah? Tidak. Sebab? Sebab makan minum adalah fitrah.

                Tetapi apa yang Islam buat? Yang Islam buat adalah Islam lorongkan semua benda itu. Seks adalah dengan perkahwinan. Makan minum adalah makan minum yang halal.

                Cinta? Saya tidak pernah dengar lagi dalam nas Al-Quran atau Hadith sohih yang menyatakan perasaan cinta itu perlu ada hanya sebelum kahwin. Kalau ada, sila tunjuk pada saya. Saya mahu belajar.

                Maka apa yang saya maksudkan dengan ‘bercinta sebelum kahwin’ adalah, usaha-usaha kita untuk berkahwin dengan seseorang itu, itu adalah namanya ‘cinta sebelum kahwin’. Saya bukan kata email, sms, call, dating, couple, itu adalah ‘bercinta sebelum kahwin’. Tidak dan tidak sama sekali.

                Tetapi, kita kembali kepada definisi cinta yang saya nyatakan.

                Hendak masuk syurga bersamanya.

                Maka, bercinta sebelum berkahwin dengannya adalah dengan kita mempertingkatkan diri sebelum menerjah ke alam perkahwinan. Itu bercintalah.

                Apakah dengan itu ‘haram berhubung langsung’?

                Tidak. Bila sudah bertunang, sudah mendapat pengiktirafan ibu bapa, maka berhubunglah dengan sepatutnya. Ta’aruf. Ziarah. Bincang fasal perkahwinan. Merancang. Dan sebagainya. Dan semestinya semua itu, perlu kepada pemerhatian keluarga atau penjaga. Sebab itu, digalakkan waktu pertunangan itu pendek-pendek sahaja, agar tidak berpanjangan pula perkara-perkara yang diberikan kelonggaran ini, dan tidak terlalu teruji pula perhubungan tersebut. ^^
                Untuk saya, itulah namanya ‘bercinta sebelum berkahwin’.

                Siapa kata tiada? ^^

Mazhab Tawakkal Buta Dalam Cinta.

“Kalau kita sukakan seseorang, jangan beritahu si dia. Nanti Allah kurangkan rasa cinta padanya. Tapi luahkan pada Allah, beritahulah Allah. Allah maha tahu jodoh kita siapa.”

    Pernah dengar ayat macam ini?

                Ini saya namakan sebagai Mazhab Tawakkal Buta Dalam Cinta.

                Kenapa saya namakan tawakkal buta? Sebab saya tahu Allah pun tak ajar demikian rupa. ^^

                Kalau suka, patutnya bagitahulah(semestinya dengan persediaan. Bukan main bagitahu sahaja. Tengoklah diri tu juga. Kalau main bagitahu sahaja, itu dah masuk dalam bab Cinta Buta). Kemudian, siapa la pandai-pandai ajar kalau bagitahu nanti Allah kurangkan rasa cinta padanya ni?

                Baiklah. Saya bagi contoh buka laci. Macam mana anda mahu buka laci? Anda berdoa sahaja, atau anda usaha buka laci sambil tawakkal bahawa Allahlah yang bantu anda buka laci itu?

                Satu lagi. Exam. Macam mana kita mahu cemerlang dalam exam? Berdoa sahaja, luahkan pada Allah bahawa kita tak pandai sahaja, atau kita kena belajar sungguh-sungguh, dan masa exam kena gerakkan otak dan pen untuk jawab exam? Mana satu?

                USAHA.

                Usaha kena ada. Itu sunnatullah. Maka bagaimana di dalam CINTA kita boleh kata:

                “Kalau kita sukakan seseorang, jangan beritahu si dia. Nanti Allah kurangkan rasa cinta padanya. Tapi luahkan pada Allah, beritahulah Allah. Allah maha tahu jodoh kita siapa.”??????

                Kalau macam itu, saya pun boleh kata, janganlah study. Doa sahaja pada Allah. Allah Maha Tahu Kita Cemerlang Atau Tidak. Bagaimana? Suka?

                Jadi janganlah ambil Mazhab Tawakkal Buta ini. Baik dalam exam, mahupun dalam BERCINTA.

                Kalau suka, bincanglah dengan ibu bapa. Cakap kat ibu bapa, saya suka si fulan, saya suka si fulanah. Preparekanlah diri. Buatlah background check. Kemudian muhasabah kembali ibadah. Kemudian kalau berkeyakinan, sila masuk melamar. Merisik. Dan sebagainya.

                At least kita pun tahu kalau dia tak suka kita, tak berkenan dengan kita. Boleh cari yang lain.

                Kalau pendam sahaja buat apa?

                Silap hari bulan dia suka kat kita, sebab main pendam, terlepas.

                Silap hari bulan dia tak suka kat kita, sebab main pendam, tup-tup dah lama sangat pendam perasaan, syok sangat-sangat, sekali kena tolak. Kecewa. Bertahun dah bazirkan hidup suka dia.

                Sebab itu, usaha itu kena ada. Langkah itu perlu diambil.

                Tawakkal Buta?

                Jangan sekali.

Penutup: Terang lagi bersuluh, couple dengan cinta tak sama

Saya sentiasa kata pada diri saya, cinta itu mahal, suci, bersih. Jadi, takkan saya nak nodai dengan perkara-perkara yang mengotorkannya(kemurkaan Allah)? Di situ sahaja kita sudah boleh buat garisan membezakan cinta dan couple.

        Jadi, tak ada masalah ya kalau bercinta tanpa couple. Masih cinta. Bersih pula.

                Cinta sebelum kahwin ada.

                Dan.... Siapa kata couple=cinta?

                Boleh tukar definisi tu semula. ^^


~ seorang hamba,
Hilal Asyraf
http://langitilahi.com
http://www.facebook.com/pages/Hilal-AsyrafOfficial/245964752094643

Okay tak? Kalau okay, tekanlah button 'LIKE' yea :) Terima kasih sudi membaca ^_^