Dunia ibarat NERAKA bagi orang mukmin tetapi SYURGA bagi orang kafir

Wednesday, February 24, 2010

Musim panas dah habis keaa ?? Huurrayy ! Campaign !


the world through my eyes

Huhuhuhuhuu... aduhhai.. sebelum nie, bukan main lagi panas gila gila yg amat sangat ... huhhhhh .... Sampaikan , suhu di Malaysia mencapai tahap the most highest temperature in Malaysia .. arround 33-34 degree celcius . Huhh ~!! Fiuhhh ! Tpkan hari nie , 
24 . February . 2010 ,
hujan lebat mencurah kinii... bagaikan tiada henti...! hehe... itu bak kata AIZAT AF .. Hmmh, MasyaAllah , mmg sejuk dan nyaman sangat pagi tadi !
Subhannallah .. Alhamdulillah , Nikmat ALLAH =D . Best sangat ... Sejuk !!!!

Persoalannya ...

ADAKAH MUSIM PANAS AWAL TAHUN 2010 DAH BERAKHIR ???
Yeaayyyyyieee !!! kalau betul , tersangat2 laaahhh bagus =D Hehe , Syukur ku kepada MU ya Allah !
Amin :)

Wahai manusia2 sekalian , hargailah alam kita ini . Jangan lah mencemarkan udara kita ! Biarlah udara bumi ini tersebar bebasnya dengan segar serta nyamaaaannnnnn sekaaliii ! Hentikan pencemaran alam ! Jangan merokok , jangan membuang puntung rokok di mana2 ! Toolooonggglaaa , jangan tebang pokok lagi ! Please ! Kitar semula barangan kita .. tak susah pun .... RECYCLE , REUSE , RE___ .. HEHE, TAK INGAT .. AHHH ... 3R !

Sayangi  bumi kita !!
Anugerah tuhan kepada kita
I LOVE SOOO MUCCCHH BUMIIII !
I'LL PROTECT YOUUU
PROTECT OUR EARTH !

best pulak berkempen macam nie .. Jom , sebarkan ini  :
protect our earth .. 
WE  LOVE YOU  FASCINATING WORLDD !!

Okay tak? Kalau okay, tekanlah button 'LIKE' yea :) Terima kasih sudi membaca ^_^

Aduhhai , kecewa dan ,...hahhh !

hari sukan : 27 March 2010 .
Acara yang dijoin :

Okaylah , this year , mula2 mmg tak tau nk masuk kawad kea tak . mmg berbelah bahagi , mmg tak nak sangat2 kalau bole, sbb parents pun tak berapa suka , lg satu sbbnya , nk spm da tahun  nie ! Kalau masuk kawad, kena skip kelas, kena keluar awal . Ya Allah , cukup2la tahun lepas banyak join mcm2 , malah , semuanya kena skip kelas ., dan yang the most badly affected was my physics and accounts . Sedih sangat2 ., tapi alhamdulillah , tak fail exam , fzk okey jeeaaaa ? , accnts., nasib baik pegi tusyen bulan 10 lst mnute , hehe , syukurla A .

Sedih jugak keputusan tak seelok pertengahan  , last year join
KAWAD 100tahun SM.Anderson ( syukur, skola kmi juara) , .
.
kawad sukan (juara lagi 2 tahun berturut2, mmg best sangt, sbb formasi sangt menarik dan kawad pun kemas , dan
.
kawad daerah ( tak menang , sbb skuad baru pulak , )mmg sangt sangt sangat best kawad , rindu gila , kemudian , yang banyak skip kelas , sbb

marhaban ,      
perbahasan (simpanan jea, tp cikgu cakap , kna jugak hadiri practise dan perbincangan ) ,   

   forum ( best! ) ,       

kuiz pengguna  ( skola dpt tempat ke-3 ! tak sangka, sbb study last minute gila) , yang lain dalam skola , pidato
dan syarahan .

dan yang paling best, join RIMUP KEBANGSAAN dan jemputan antarabangsa, mmg best gila gila yang amat sangat, kat johor selama seminggu ... perhhh ... test bulan 8 pun tak amik ! hehe~!

Jadi , daripada itu , mmg da berazam f5 mesti mesti mesti kurangkan aktiviti especially kawad kaki . Waktu balik mesti penat sangat , susah nk study malam ... huhhh ... Sbb tu jugak lah , ayah pun dah tegur since last year ...

So , waktu diorang buat pemilihan , saya mmg tak pegi , tp , nama saya tetap dipilih jugak ,, hmmh , nk tak nak kena pergi buat latihan jugak ,.. Tp , tak sampai ht nk bgtau diorang,sian kat dorang , sbb f5 hny 5 jea yang join , yang last year , dorang sume tak mau join dah ! =( Ya Allah , waktu practise , hanya Allah shj lah yang tau mcm mana hati dan perasaan nie ,... hmmhh ,, mmg tak da hati dan perasaan sangat waktu kawad . Sorry leaders , sorry sangat korang .. , kita mmg nk sangat kawad, rindu sangat ,tp .. hmmh, harap korang faham ..

Mmg setiap hari , sy mmg cuba sangt nk cakap kat dorang , nk out, mmg ada banyak peluang sangat , sbb banyak sangat tukar fixed position, tp , tak da kekuatan ! ahh , aku nie lemah laa =( . kemudian , ntah mcam mana, hr selasa iaitu hari yang ke 5 atau 6 latihan kawad kaki , waktu uh diorang cakap nk 30 je dalam satu skuad, sekarang lebih 3 , so , dorang mmg nk pilih bebetul . Percaya atau tak , mmg saya tunggu betul la saat itu, tp , tulah , tak pe sabar je kan,,, Hmmh, apa lagi  , kesempatan tersebut mmg saya ambil sepenuhnya,. Kami ( yg marchers form 5 ) , cakap , kalau nk 30 orang jea, takpe la , biar ktorang tarik diri , lg pun mmg parents tak bpe galakkan ... Alhamdulillah , dorang faham ..Sbbnya, leaders pun tak masuk kawad jgk , sbb ibu bapa tak galakkan jgk .. hmmh . Alhamdulillah , Allah dan kawan2 memahami situasi ku .. syukur, kini hatiku senang sangat ..ringan sangat ... cuma tulah, bila tgk budak2 buat formation , teraasaaa rinduuu sangat .. hmm
PETANG , LATIHAN RUMAH SUKAN .

Cikgu cuba tarik budak2 untuk2 sumbang markah kat rumah merah . Antaranya, kena masuk kawad kaki . Ya Allah ya tuhanku , aku kena masuk kawad kaki rumah merah pulak ? Tolongla faham situasiku . Huhh, pstu berjaya lepaskan diri drpd join kawad . Pastu while waiting  , tetiba cikgu tarik kami masuk kawad. Ya Allah , kami tak nak cikgu , tak nak .. mmg aku sekeras2nya tak nak join , tolongla faham cikgu ... pastu, cikgu tarik jugak sampai masuk barisan ... Ahhhhhhh!!!!!!!! dalam hati nie, hanya Allah jea la yang tahu !! D= 
Sudahlah cara dan teknik kawad KRS ( yang best dan hebat ) , kalau nk dibandingkan dengan kawad rumah merah , sangat sangatlah dan terlalu terlalu terlalu berrrbezzaaa......!
Sekarang nie, tak tau mcm mana dah .hmmh... =(((
 SEDIH SANGAT SEDIH SANGAT KECEWA SANGAT KECEWA TERLALU KECEWA YANG AMAT AMAT AMAT SANGAT ... =(


Memang buntu dan sangat sangat ....... hmmh,..entahlaa~~

Okay tak? Kalau okay, tekanlah button 'LIKE' yea :) Terima kasih sudi membaca ^_^

Tuesday, February 16, 2010

Chicken Chop =D

Heheheheheheheheheheheheheheeee~~~~~~! =D

Ehhem... minggu nie kan cuti panjang .. adik2 ku yang dua orang tu pun balik bercuti selama seminggu ..
Disebabkan itu , datangla mood nak masak special sikit ,.. ( hehe., special kea? ) menu malam ini ialah

CHICKEN CHOP !!!

Start preparing lepas asar dalam kul 5 . 35 . Hehehe .., keluarkan ayam dan cuci ayam uh ! Emm, ayam tu mmg da siap beli yang dah potong xda tulang ( boneless breasts ) :) .

Prepare punya prepare., terasa kenapa aku lama sangat nk masak benda nie ? rasa waktu buat di skola hari tu 1 jam je ?
Rupa2nya, ble teringat balik, patutlah, waktu tu 11 orang termasuk 2 cikgu tolong sekali .. Sekarang nie, aku sorang je buat sume.. mana taknya..

Mak Cik Yuli bz dengan tanaman dia, mama bz dgn laptopnya.. tetiba masuk la Azam ..

AZAM : Hmmh.. bau sedap !
Me : hehe =D . Tolong jap kacau2 kuah dia nieh ...
AZAM : Emmh, alahh, azam nak main bola la..
Me: Hmm.. yea ke..tak pe la..
Kemudian saja la nk testing dia nie ..
Me : Oh yea.. malam nie nak makan malam tak ??
AZAM : Malam ni makan apa ? Chicken Chop kan??
Me : Iyealaa.. Chicken Chop  ( mmg favourite dia... Setiap kali keluar makan.. inila menu utama pilihan dia.. chicken chop.. Kadang2 marah dia sbb asyik chicken chop jea... mahal la !!! Saya pulak selaluuuu order KUEY TIAU GORENG !! sedap =D )
Azam : Nak! Nak ! Nak !
Me : Ammbooih ! bila orang mintak tolong , ada je alasan .. Dengar chicken chop ... cepat aje !

Kemudian, dalam kul 7 barula mama ngn mak cik tolong :) .Yeay !! ada pembantu dah !! Dorang tolong la gorengkan wedges ngn french fries ... , Gaul2 kan sauce !

Alahhhaii.. sause byk ketul2!!!! sbb terus gaul semua td ! Sepatutnya sikit2 dlu !!
Xpe2. , pengalaman jd pengajaran =) .

Jam 8.35 , semuanya selesai... tinggal nk makan jea ! Nyum nyum nyum!!!!

Hehe ... tadaaaa~!!

Saya suka sause dia . Sause Mushroom ! sedap !! nyum !! =DDD ~!
(MUSHROOM TU TAMBAH SENDIRI . BELILA YANG TIN PUNYA, DAN POTONG LA JD 4 )

Okey :) . The end of my story =) .  Kalau nk, jemput la datang rumah..Accewaahh !!

Thanks for reading yeah !! MMuuahhhxxx !!

 =D




Okay tak? Kalau okay, tekanlah button 'LIKE' yea :) Terima kasih sudi membaca ^_^

Sunday, February 14, 2010

Akibat mengutuk . amanah hampir tergugat !!


 

Selasa , 9 February 2010 . 

As a finance coordinator of BoLP , kenala pegang kunci drawer . Dalam drawer tu lah ada disimpan beratus ringgit. Okeyh...

Pada jam 11.10 a.m ., rasa nak terbuang air kecil yang amat sangat ...hahah ! Kemudian, lepas sampai dari bilik agama, saya terus nk ke toilet, pastu

Shikin : Pegi mana ? Nak ikut ???!
Mirah : okey2 .. 
Izni : kite pun nak ikut?? =D
Mirah : hehe..cpat sikit.. tak taham nieh !

Selamba ja kluar 3 orang without any permission and a pass for going out of the class . Tp mmg da biasa mcm tu dah.. Bukan buat salah pun ? hahahahahaha !!

dah sampai toilet , aduhhai, bukan nk mengutuk ke hapaa.. tapi mmg busuk lahh !! kotor sangat.. geram ! dah lah benda tu pun letak merata.. BOLA !! ( hanya sesiapa yg terdekat ja faham ayat uh,haha ! ) Punya la kutuk2 tandas tuh ..  Last2 nya, masuk lah tandas kat bilik persalinan punya ..  Yang itu pun, masih ternanti2 lg.. siap tutup mata lagi . Tp waltu tu shikin da keluar dah .. tinggal izni n i jea yang blum msuk toilet lg .. hehe..

At last, lpas ..... , saya msuk dlulah,.. haha ! berkira sangat... tp , serious., KOTOR lah ! Pastu , alhamdulillah... lega =D . Lepas flush , mmg da terbiasa siram2 air kat tepi2 lantai tu , sbb rasa kotor la kalau tak siram2 sket, kalau tak pun, berbau lak nanti ...

Tetibaaa.... 
ckliiinnggg~!!!!
tidakk~!!!! 
Kunciku !!! Amanahku !!!!
jatuh dalam lubang tandas tuhh !!

Mira : Izni~! Shikin~!!  mcm mana nie??
Wadduh... Last2nya , tetiga orang sekali masuk dalam tandas ... Punya lah lama merenung dalam lubang tandas uh  . . . tpi rasa lucu sangat !! mmg gelak gila2 la !

masing2 buat gaya ruku' sbb nk tgk kunci dlm tandas uh . Punya la renung dan renung... tetiba saya berdiri ..

Mira : Weyh , kita nk panggil mak cik yang bersih2 kan la ! nk mintak dia tolong .tapi mana dia?nnt, apa pulak yang dia cakap nnti ?

Izni : Ya Allah, Terkejut aku ! Ingatkan nk amik kunci sbb punyala ruku' lama2 . Rupa2nya, nk panggil mak cik bersih2 .

Mira : mcm mana weyh ? kita nak panggil !! Hmmh, weyh, kalau korang jadi kite, korang amik tak ??

Shikin : Kalau kita , kita amik jea . Tp, disebabkan tu kmu punye, kamu kenala ambik .. hehe..

Mira : hhmmmh,, macam mana nie ????


Pastu, masuk balik dalam tandas tu .. renung balik dalam lubang tandas tuh ... Try masukkan tangan dalam lubang uh ! tp .. GELI !!!! Tak mau !!! Yang Dorang ,

Izni : cepat la Nurul ! cepat ! 1,2 ,3~!!
Shikin : Masuk je weyh ... masuk je cepat ...
Mira : betul ke weyh ? ? kalau kmu jd kite, kmu amik tak ???
Shikin : amik amik ...
Mirah : terima kasih weyh !! kmu bg kite smangat !!!

Suddenly, dorang gelak ! haha ! dorang cakap the word bagi semangat tuh lawak ...! haha ! lawak eh ? TP tak da cara lain selain live tangan nie ???alahhaiii....

Kerja2 menyelamat dimulakan :

cubaan demi cubaan..

First trial:  Hanger bersaiz besar ...
selepas cubaan : Weyhh !! Tak muat !! alaahhh !!!
Result : FAILED .


Second Trial : Benda putih, tp panjang..tp tak tau pebendanya .. haha !
Selepas cubaan : Weyh , mcm mana nak ambik ? penyangkut pun tak da? stakat cucuk2 je buat pe ?  hahah!!!
Result : FAILED .


Third trial : Hanger pendek sket .
                    Mira : Ahh ,, tak kesah ! patahkan jea kepala dia ! hiyakkk !!!
                    Pastu... try masukkan, tetap tak boleh... yang boleh, air dikocakkan jelahh bolehh ! geli...
                    Nampak hitam2 sbb air dikocak2kan ,   
Result : FAILED !!!!


keempat ! : Plastik coklat kecik .
                    Izni : Haa.. nie! nie !
                    Mira : Weyh .. mana boleh. ..kecik gile !! geli la !!
RESULT : FAILED !!!!!!!!

Tetiba , datang ilham ! Haha... nape tak daripada tadi datang ilham yang senang kacang nieh ?? hahah! hmm, mungkin sbb tgh risau sangat,..cemas gila.. sampai otak pun tak leh nk fikir..

The sixth and the last success trial !! = Plastik besar !!! yeayyhhh ! kali nie, mesti boleh ! Amin ! Apa2 pun , bau dulu plastik tuh, busuk tak... haha ! Lepas tuh, dorang ikatkan plastik tuh ..  mmg gelak gila2 lah !

waktu tu mmg takut2 kalau miss lau , pn Devi ( dorang guru disiplin ) masuk dan marah2.. Tapi...ahh ! tak kesah...demi kunci..aku mesti amik ! kalau dorang masuk lg bagus... suruh dorang amikkan !

Selepas 40 saat, jeng jeng jeng !!! Izni memberi semangat fizikal, shikin bg smangat mental .. 

Izni : Weyh, kite pegang tangan kamu ..! Hahah ! weyh,,, knpa tangan kmu pendek sangat ?? 
Saya : Weyhh.. bukan pendek ! tp kite tahan drpd masuk ( cecah air lubang tandas uh ) . 
Tangan pun dimasukkan. .. Ya Allah .. punya la menjerit2 ! haha ! lawak gila !! Punya la berusaha nk capai kunci tu,,,
yeayyh! dapt keluarkan sumting... ,
tp, rupa2nya...DUIT SYILING !! UWAAA !!!! DAH LA HITAM, TAK DA GAMBAR DAH pulak tuuu !! IYAKKK !! 

Hati mmg nak nangis sangat sbb amanah nieh.. kalau pin tudung ke? duit ke, tak pe la jgk.. ini kunci Tapi sebab semangat  gelak  tu melebihi seeeegaaalaaaanyaaaa !!!!!! 

Semangat membara ! tak kisah dah... tp susah nk ambil sbb tangan goyang2...sbb... izni tgh tergelak2!!! hahah !

Saya : Izni ! jgn le gelak ! tak bole nk focus ! hahahahah !! sbnrnya aku pun nk tergelak..tp tahan !
Izni : the most memoriable memory !  
\

Dengan penuh hati2nya,, akhirnya...akhirnya..dan akhirnya,,,~!!
alhamdulillah..!!!!!!!!
 berjaya ! kunci berjaya di selamat kan !
yeahh !!

Tangan pun dikeluarkan ...

Saya : cepat weyh! tolong ! bukak ikatan nieh !
Shikin : Eeii,, ada air masuk dlm plastik ..
Haha.. saya tak nampak pun,. mata mmg ditutup !!
Cepat2 letak kunci kat tepi, trus saya keluar dan cuci tangan .. kuat2 cuci... waktu tu , mula la.. dorang yang kat luar tanya,.. apa da jd ? kenapa ?? apa da jd ?? Hahah! tak mau cerita..penat !

yang bestnya, sampai duduk terus kat lantai tepi lubang tandas uh, dah tak kesah benda lain... Nampak tak ? daripada kutuk gila2 geli ngn tandas uh, daripada tutup mata dan sanggup membuang dengan position lain, akhirnya, sampai terduduk kat situh .. hmmmh..
Oleh itu, wahai kawan2 ku sekalian, jangan mengata2 atau kutuk pada sumting yg tak disukai,. Percaya la, pasti ada je balasannya.. Sedarla diri tu sket ! haha !

Balik kelas, cikgu pun tak da ! haha ! Pastu Shikin bg sanitizer Dettol banyak2!!!! 
thanks a lot my dearest friends !! Luv ya so muchh !! kalau korang tak da..ntah lahh !!tak tau la ! kalau korang tak bg semangat dan pertolongan, ntah lahh !!

Muuahhh !!!!! Muahhhh !! nk peluk, tp , tak selesa la...kalau kite da mandi2.. bru kite peluk eh?? hehe !! thanks a lot ! thanks IZNI n SHIKIN ! Thanks ALLAH !! ALHAMDULILLAH !

USAHA TANGGA KEJAYAAN ! =D

ucapan buat mu kunci =-

Wahai kunci, ku sayang dirimu., takkan ku bawakmu ke tandas lagi , akan ku buat kunci pendua mu .. tak lama lagi kau akan ada kembar.. kaulah antara barang terpenting selain handphone, laptop dn _____ . hehe... aku sayang kau kunci !! jangan buat aku mcm nie lagi ! hahaha !! mmuahhh !

!!!! I LOVE YOU KUNCI !!!!

Okay tak? Kalau okay, tekanlah button 'LIKE' yea :) Terima kasih sudi membaca ^_^

tension lahh ...

Hmmh... da bulan 2 dah .. tak lama lg trial .... mcm mana nie ? homework da la setiap hari ada. target nk study hari2, tp tinggal sabtu ahad. itu pun kena buat HOMEWORK jgak ?? geramm2!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! dah la masuk kawad. menyesal pun ada  .. tp .. nk markah koko ! YaAllah... nk tak nak... bulan 3 cepatlah habis .... lepas nie tak nak kacau waktu akademik dah....
Nk online pun rasa malazzzzzz sangat ... Nk tulis blog apatah lagi ? Memang tak da mood langsung la~~ dah lah tgh dlm mood sikiiittt nk tulis blog nieh., tp, ble nak msukkan gamba2 sket, usb pulak hilang ? huhhh! 10 subject. smpat ke ???? tensionla mcm nieh... HOMEWORK .. .KAWAD ? andai masa diulang, mmg tak nak masuk kawad... tp...tp...tp...tp... hmmh,..ntah lah !!!

Ya Allah..tenangkanlah hati dan jiwa hambamu ini. Berikanlah ku petunjukMu  . Amin aminn !

Okay tak? Kalau okay, tekanlah button 'LIKE' yea :) Terima kasih sudi membaca ^_^