Dunia ibarat NERAKA bagi orang mukmin tetapi SYURGA bagi orang kafir

Sunday, July 18, 2010

spm trial

spm trial : 4 mggu lg.. huhhu.. ~_~

Okay tak? Kalau okay, tekanlah button 'LIKE' yea :) Terima kasih sudi membaca ^_^

Sunday, July 4, 2010

Saya Proffesor dr USM - Sua rasa

Hr sabtu, 3rd July 2010,
lps hbis tsen bio, wanlang n ayahlang fetch maisara n I . Kami singgah di Stadium indera mulia.. mula2, terpinga2 jgk, ke mana kita nk pergi nie ? Ayah lang mmg suka ikut jalan panjang nk balik ke ? hehe,
rupa2nya,. ada karnival sua rasa... aku tak tau pun sua rasa kali ni di ipoh.. huhuhu
Kat sana, nmpkla bbrp artis dn mcm2 brg...
lps dah hbis ronda2... ( mcm tak da pape special )
Ayah Lang n Wan Lang pun bawak kmi pegi makan di medan selera kt stadium tu jgk la.,
Macm biasala, saya msti akan order kuehtiau goreng which is my favourite food ... Nyummmyy... delicious ! Everytime I go to any kedai makan , I will surely be ordering Fried kuehtiau .. kalau yg basah lg sedap ! ( tp tak suka sangat char kueh tiau punya)... huhu....
Kalau tak kueytiau pun, nasi goreng padprik laa/ tp slalu pun kueytiau.. dr dulu sampai sekarang..

Tgh sedap2 enjoy2 makan, tetiba datang la seorang pak cik berpakaian jubah, kopiah berbawakkan whiteboard dn troley, dan kt baju dia  ada tunjuk   
PROFFESOR DARI
USM BELAJAR
DARIPADA SAYA

Kat troley dia pulak, 
SAYA PROFFESOR FIZIK
KERAJAAN MALAYSIA 
Wan lang cakap , orang tu dah lama da buat mcm tu... 
"proffesor" tu start mengajar.. dia ajar cara guna otak kanan berfikir.. 
yang lawaknya, memula tuh...dia cari pen dia..

PROFFESOR : ( sambil mengorek2 poket dia) Allah, mana pulak pen nie ... 
Saya da tergelak2 dah...
PROFFESOR : Allah, nasib baik bukan ,msuk tv.. kalau msuk tv.. mana pen , mana pen...tak boleh la.. ni kat tepi jalan , tk pelah
sambil masih mencari2 pen yg tak tau kemana..
PROFFESOR : Kejap eh.. mana pulak pen aku nie? [dia cari pulak kt troley dia, dalam kotak lak.pastu cari lg dalam poket....]

Adui... tak tahan aku...aku rasa aku la gelak paling kuat..
Pastu aku tak nmpk dia jumpa pen dia kat mana... sbb aku tgh memasukkan makanan dalam mulut..huhu...
Aduihh,, tak tahan tak tahan..
ble cerita kat mama, mama pun cakap dia mmg daa buat mcm tu... 
mama  pun gelak2 dengar ceritaku... lawak...bygkan,,, "proffesor " mcm tu bru nk cari pen ? aduiiii,,
Pastu dia jual buku dia... rm5 lak tuh.. dah la lbh kurang 20 ms je... dah tu...rm5 pulak..erhhh.. mahal...bnda tu tk nampak mcm buku... mcm kertas photostat biasa jea... 
tak tau bole percaya tak prof tu.... ,.. hmm..


Okay tak? Kalau okay, tekanlah button 'LIKE' yea :) Terima kasih sudi membaca ^_^

Saturday, July 3, 2010

Baju kurung ke skola,

Setelah 2 tahun berturut pakain uniform librarian tanpa bertukar ke baju kurung, i decided to wear baju kurung on Thursday (1st July 2010 ) ..
In School, most of my schoolmates rasa hairan sangat dgn aku.. dan,, banyaknya soalan yang mencurah2 kat aku..

FRIENDS : Kenapa   pakai    baju     kurung?
FRIENDS : Kenapa tak pakai bju uniform ?
FRIENDS :AIK? AIK???,, pakai bju kurng ??
Ada jgk yang tanya : Pakai baju adik ke??

TP YG SYOKNYA ADIK AKU TAK PERASAN AKU PAKAI BJU DIA!!
KWN2 DIA TANYA DIA,: KENAPA kkk kmu pakai bju kurung? dia pakai bju kmu ke cmah??
Cmah : Eh,,, tak lahh....mgkin dia da kurus kut....
dalam ht aku pulak,, jgnla cmah perasan, walaupn semua orang perasan yg aku pakai bju kurung besar,,, jgnla dia perasan... hahahh! i think she's de only person who didn't recognize the uniform which i was wearing tht day is belongs to her ! hahahahah!! terbukti beb,,

Hahah ! aduhai, ingatkan tak da la pelik pun aku pakai bj kurung skola nie ? sbb, librarians pun banyak yg tukar2 pakai uniform skola biasa,,, tp..bj tu agak besar,, ( pakai bju adik ) , sbb

mcm biasala, laz minute sediakan bju wktu malam, tak jumpa baju snidiri yg lama, ambik je baju adik.. huhuhu... kain, baju, n tudung ( yg agak pendek ) pun diseterika the night b4 I went to school on thursday..

Okay tak? Kalau okay, tekanlah button 'LIKE' yea :) Terima kasih sudi membaca ^_^

Mana SEGUGUS Kunci? HBS LAH,, LUPA LETAK MANA !

21st June 2010 , Monday....
Disebabkan tak dapat dewan siswa semalam,
on tht gloomy monday  morning tu jgk la, I met Pn Mazni who is also our library teacher advisor to get the library keys with a big mission in getting those mags .
Byknya kunci untuk banyak pintu... huhh,. dahla masa smakin suntuk,
aku pun bukak la smua kunci2 yang ada,,, rasa macm kt cerita psl investigation pulak..
At last, ,
Alhamdulillah,I managed to get into work room which is the location of the mag is being kept in just 2 minutes time .. I started my mission of searching the magazine ( mcm matrix pulak dahh) hehehe, .. Unfortunately, I couldn't find any of them..
Huhh,,,. I need to make fast move  .
Otherwise, I wont be able to give the mag to the ppl who did their rakan pembaca during assembly...
Dalam keadaan yg kelam kabut mcm tuh ,mmg tak dapat cari.. Aku pun tergesa2 pegi perhimpunan balik...


After the assembly have finished, 
I asked an apologize from pn Mazni becuz of ........ fhm2 je la..
After recess , I realized that I've lost those keys ! Ya Allah, Dia shj la yg tau perasaan aku waktu tuh... =( Menyesalnya aku tak cek awal2 td, tak bg cikgu awal2 td.. I told Hayatul at first ,
IN Class..
Me : Weh!
Hayat : knp??
Me : Weyh,,brg kita hilang... mcm mana nih???
Hayat : barang apa??
Me : tekala!! barang yg sangat sagant sangat berharga.... aduhh.. hbsla kita weh,..
Hayat : Kunci??
Me: A'ah weh,,hbs lah..hbs lahh...!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Lih Jiun : Knp? knp?
Me : Lih jiun.... I lost my key!! 
Lih Jiun : What key?
Me : Library laa... segugus kunci tau tak...!!
Lih Jiun : Wat ??? Next time u must always check ur things first... Nurul..Nurul..
Me: Haiyaa... mcm mana nie??

Hayatul pun accompanied me to find my keys..
We surrounded every place I went to on that morning after the assembly, I also asked some of the workers and lab asst, but still, I couldn't find it anywhere.
Even the workers also don't know where the keys are tht day..
I went upstairs to staffroom to inform pn Mazni bout' the lost of the keys.. I went there for the second time bcuz I was so afraid tht Pn Mazni will scold me for my carelessness and mistakes ...
Waktu pertama pegi, tu , hajat ditinggalkn untuk inform cikgu, lalu kami pergi tanya prefects ( Lost n found mistress) ..
Tp , dorang pun tak jumpa apa2.. huhh... sbb tula kmi pergi balik for the second time...
Bila da sampai tuh kt bilik guru kli kdua,
Me: Weh,, takut!
Hayat : Masuk je laa..
Me : Weh, ada cikgu2 lain tak keliling pn mazni?
Hayat : ada .. 
Me : Hahhh??tak nak lahh...maluuu!! Takut...Weyh... tak nk bgtau,, cikgu msti kecewa.. tp, kalau tak bgtau, lmbat laun, msti terkena jgk..
Hayat : Baik bg tau skrg, drpd cikgu bg kat orang lain?? lagi susah.,.
Me: (lps bbrp minit kmudian)...sekarang ada lg ke??
Hayat : Tak de dahh..Okehh.


Kami pun masuk..


Me : Cikgu,,, =( .. cikgu =( ... huhhh,,,hmmhhhh ( muka mcm nak nangis )
Cikgu : Haa,, knp nie?? mcm ada masalah besar je cikgu tgk???
[saya pelik, knp cikgu nmpk tenang,, cikgu lupe ke kunci dia ada pada aku??]


Me: Cikgu,, maafkan saya.. maaf sangat2... mmg ada masalah besar sangat2..besar sangat2..
Cikgu : kenapa nie?? apa masalahnya? cuba cerita kat saya..
Me : Maaf cikgu....maaf sangat !! saya dah,,,, hilangkan barang cikgu...
Cikgu: barang apa??? 
Me : Beharga sangat2 cikgu.... maaf sagnat2,,maaf sangat2,..!!
Hayat: benda yg cikgu bg kt dia pagi tadi..( dengan tenangnya)
Ckgu : Pagi tadi??
Me: A'h...alaaaa... yg pagi td tuu! k....u...n....c...i cikgu!! 
Cikgu : KUNCI??? KAMU KAN DAH BG SAYA PG TADI??
Me : hahhh??!!!!!!!! bila masa cikgu??? 
Cikgu: Ya Allah ,, kamu ni , nyanyuk betul lahh =D .. nie haaa ( sambil membuka laci , tunjuk kunci ) 
Me : Ya Allah !!! Alhamdulillahh!!!!!! sayang cikgu !! muahhh!!,mmuaaaahhh!!!! ily cikgu !!!

pendekkan ceritanya... bila ingat2 balik...
Rupa2nya, aku da bg kt cikgu pg td sebaik sahaja lps perhimpunan, tp , tak perasan sbb saya bg sambil ckp mintak maaf kat cikgu,,, tak perasan yang kunci dah diserahkn pada pn mazni.... haihh..tak pasal2, buang masa cari kunci kat merata tempat mcm forensic pulak.. hehe...

INILA AKIBAT CUAI DAN ASYIK TUNDA KERJA !!!! HUAAAHHH!!! BESARNYA HIKMAH MU YA ALLAH!! AKU AKAN CUBA UNTUK SENTIASA BERHATI2 DAN BUAT KERJA PADA MASANYA !! AMINN !!

Okay tak? Kalau okay, tekanlah button 'LIKE' yea :) Terima kasih sudi membaca ^_^

Suka sangat tunda kerja

I became so clumsy on the first day right after 2 weeks of school holz,  ,
N the clumziness actually came from my habit of delaying works.

3 weeks b4 school holz started, Pn Mazni had remind me bout Dewan Siswa which must be given to any pupil right after their 'something like rakan pembaca' during the assembly,..
Because I am Nurul Amirah, as if there's another tomorrow for the next day  , then , defenietly there will be always another tomorrow for any work to be delayed.. huhuhu...

On my last holiday, which is Sunday ,my family n I were in KL.As schooling will be started on the next day,we had a very rushing journey  from KL going back to Ipoh because our journey did not end there. After we reached Ipoh around 2 pm , we continued our extremely fast rushing journey to Gerik as we need to get azam back to MRSM in Gerik .

And as usual, after 3 weeks , I started to search for Dewan Siswa only on that day but I coudn't find any of them in any shop as many bookstores were closed on weekend. Oh dear,.. I am soo regret for not getting that mag during school holz. At the same time, I do not dare to tell ayah bout' that mag . I will surely get scolded from him for delaying things......
Mcm biasalah , kalau da asyik tangguh2 kerja  , mmg tak dapat la benda tuh.. huhhh... jangan tunda2 daaa!!!

Okay tak? Kalau okay, tekanlah button 'LIKE' yea :) Terima kasih sudi membaca ^_^