Dunia ibarat NERAKA bagi orang mukmin tetapi SYURGA bagi orang kafir

Wednesday, November 30, 2011

Makan kenduri tanpa diundang

Salam ..hye =)
*gmbr hiasan ^_^ 

Hmm., cuti akhir tahun nie., baaanyaaaaak kenduri kendara yg dibuat oleh baaanyaaaaaaak orang kan?
Mostly kenduri kawin la,kn?
N.,jemputan kawin pun.,of coz la beratur2..kn?
Pernah tak korang terfikir bila korang tengah jalan2.. pastu., korang nampak banyak kenduri kiri kanan korang..
dan korang pun rasa mcm nak makan kat kenduri2 tu..tapi..ada satu masalah..masalah itu ..adalah..
korang tak dijemput pun..
hmm..mcm mane tu.. ape hukumnya yea ?
Baiklah..

Tahukah anda ? Bila anda makan di kenduri yg kita tak dijemput...anda dikira sebagai PENCURI!! Jadi., terang-terangan hukum makan di kenduri orang yang tak menjemput kita...adalah HARAM sama sekali..
Kecuali lah.,kalau kita sekadar datang untuk melihat pengantin.. *tp., macam kelakar kan? kita tak kenal keluarga tu..tp dtg juz nk tgk pengantin..hehe.. tak pela.. mybe ada yg nk amik inspiration kut.,kan ?

CARA-CARA meminta keampunan dr Allah bila da "tercuri"makanan di kenduri...
Okay..apa nak buat kalau korang da makan kat kenduri yang tanpa dijemput nie?

pertama sekali..sudah tentula..anda wajib bertaubat...
buat taubat nasuha..,berjanji takkan buat lagi..
kemudian., Minta maaf dengan tuan punya rumah td tu..
tanya die.,berapa bayaran yg harus dibayar untuk makanan yg dah kita makan... ckp la..kita makan ape.

hehe..

Nak tau lebih lanjut dan jelas??

jum tgk video ustat the best nie..sape lg kalau bukan...
USTAZ AZHAR ! =D


p/s: sbnrnya..dulu sy ada tertanya2..andaikata la kalau malas nk masak mkn tengahari kat rumah.,bukan kah lebih senang kalau makan je kat tmpat2 yang sedang adakan kenduri perkhawinan ? makan je laa..dah la sodap2.. sepesel pulok tu.. tp..alhamdulillah terjumpa video nie.. terjawab kemusykilan..
Waktu sy dengar kita digelar "pencuri" kalau makan tanpa diundang., mmg terkejut sgt2..sbb terkilan..mcm mana la sy bole terfikir nk buat kerja mcm tu ? isyh2.. Astaghfirullah.

SOALAN!

Haa..,
sbnrnya., sy ada jugak persoalan yang bermain2 di minda saya..

1. Apakah hukumnya .. kalau., kita yang dijemput ke kenduri kawin oleh tuan rumah.,dan..kita pelawa sekali kawan yang tak diundang oleh tuan rumah tadi tu., apakah hukumnya?? adakah saya dikira sbg pencuri?

2. Bagaimana pula kalau sebaliknya ? Kawan kita yang mendapat undangan dari tuan rumah.,dan dia mengundang saya yg tak pula diundang oleh tuan rumah tadi tu... 


Minta sangat jasa baik korang semua.siapa2 yang tau.., tolong berikan jawapan kepada kemusykilan saya nie ! pleaseee!! hehe..terima kasih sangat ^_^
wassalam :)

Okay tak? Kalau okay, tekanlah button 'LIKE' yea :) Terima kasih sudi membaca ^_^

Faradyable's

Assalammualaikum & hyee hyee..hyee!! =D

Korang pernah tgk video Faradyable tak ? Rasa2nya.,mesti ramai yang dah tau kan ?
Video die ni., memang terrbaaekk dr laadaaang laa. haha =P

Sebenarnya., da lama da sy tgk video dia., cuma..sejak kebelakangan ni.,adik saya.,Azam.,  dia sukaa sangaaat tgk video rooney.., setiap kali online..mesti die tgk tu.. tiap kali msuk kereta..mesti die ajuk2 balik..

Saya pun dulu..da pernah dah tgk video tu., tapi.,tak da la dpt rasakan kehebatan lawaknye..cuma..bila azam asyik cerita pasal rooney.., sy rasa mmg lawaaaaakk sangaat..!
Actionnye mmg kena sgt dgn dialog rekaan Faradyable ..mmg tak bole blaa..haha.. jum tgk nie kwn2 =D



Tapi..walaubagaimana pun., dlm byk2 video Faradyable nie., sy paaaaliiiiinggg sukaaaaa TIDAK TENANG 1,2 AND 3 ! hehee..

percayalaa korang..mmg koraang takkan TAK GELAAK..mesti , pasti, sure.,memang akan gelak..sebab..lawak die..mmg lawaak bodo..seriously.,
kalau tak percaye.,jum tgk nie! haha =D

Enjoy friends ;)




tgk tau! >>>> Tidak tenang full movie ^o^

Ada banyaaak lagi yang sewaktu dgnnye.. click this link yea ;)

http://www.youtube.com/user/faradyable

TQ for reading + watching the videos =D



Okay tak? Kalau okay, tekanlah button 'LIKE' yea :) Terima kasih sudi membaca ^_^

Monday, November 28, 2011

Harimau Muda


Assalammualaikum & selamat sejahtera smua :) 
*alahai..skemanya "slamat sjhtera" tringat tym skola dlu..hehe..

Hmm..tajuk nya tak da kaitan sangat pun..tapi..masih aku nk ckp pasal bola sikit laa.. walaupun aku bukanla peminat bola yang tergila2 kan ..

Hari ni..Malaysia lawan Bahrain..
Memula., Malaysia mendahului dengan 2 jaringan gol drpd Nazmi yang muda tu., dan Mahali Jasuli yang mmg da bomb! tu..

Kita pun..yeaaayy! goall.. msti mnang pnyelaa..*yeke..? huhu
tapi..tgk laa.. Bahrain yang mmg sangat2 mendambakan gol..,mendapat 3 gol dalam masa hanya lebih kurang 6 minit je.. masyaAllah..hebat kan ?
Itu semua blaku sbb pemain Malaysia yang berkebolehan tinggi kebanyakannya cedera dan tidak dapat turun padang untuk beraksi.. lg2 setelah nazmi , selaku penjaring pertama negara kita yang menjaringkan gol tpksa dikeluarkan kerana kecederaan yang dialaminya..

Dipendekkan cerita,, Bahrain pun meledakkan gol pertama nya,yang mmg tak disangka2.. KFCM iaitu penjaring gol terbaik malaysia pun mcm lepas tangan bila beliau merasakan bola itu mcm tak masuk gol..tetapi..rupa2nya..bola itu 'floating' dan tertampan ke palang atas gol dan..masukla gol diorang ptama..

Kemudian gol kedua.. diorang buat sujud syukur.. Alhamdulillah.. bagus kan ?
Maka..apa lagi..bertambah lagi la rezeki mereka.. mmg Allah berfirman.. barangsiapa yg bersyukur,maka akan ditambahkan rezekinya..

pastu masuk lagi gol ketiga..

tidak mengapa lah, bukan rezeki kita kali ini.. rezeki itu dimurahkan Allah kepada pasukan Bahrain..
Tak ape la...kan ? Negara Islam juga..^_^ ., mungkin mereka lebih baik dan lebih dekat dgn Allah..siapa sangka.. mereka yang ketinggal 0-2 dgn malaysia di awal perlawanan, tiba2..buat 3 skaligus jaringan.. Alhamdulillah..itu rezeki dari Allah .. ,

Yang saya tak puas hati ni.,
orang kita la.. bila malaysia menang.. amboih..bukan maen lagi...mcm2..bersoraak hepi gle..
tapi..bila dah kalah, bukan main lagi kutuk2..
Isyh..tak baik macam ni..
Ingatlah..kehidupan kita ni ibarat roda..
tak selalunya kita berada di atas..
Kita boleh nampak hikmahnya.. apa jadi kalau kita selalu berada di atas.?
mesti kita akan jd terlaaalu selesa, bila dah mcm tu., maka..kita akan lalai.,leka,alpa.,
Tapi, bila kita ada di bawah., kita akan selalu akan lebbihh gigih berusaha untuk mencapai kejayaan.,! kan ?
dari situ la kita belajar..
Dan..Allah baik..Allah berikan kita merasa susah senang..sedih bila berada di bawah...dan kita la orang yg paaaliiiinngg GEMBIIIRAAAAAAAAA bila kita ada di atas.. kan ?

Jadi..jangan la asyik kutuk dan menunding2 jari.. Kalau kita nak bandingkan kita dengan pemain Malaysia kita tu.,mmg jangan harap laa.. cuba korang yang kat maen padang tu, amek nok..  mmg korang la yg plg teruk dikutuk kut.. coz..remember..what goes around will come around..

Diorang perlukan semangat weh! Support Our team!! Don't support them only when they are on the victory . That's absolutely annoying.., Please la Malaysian.. They need us and of course we also need them to bring the victory and the pride to our country,! and most important..all of us need Allah in order to complete the process of achieving the success in our life ..ALLAHUAKBAR!

Whatever it is..,
I would like to congratulate our national team under 23 n 22 for their hardwork to give the pride not only to Malaysia..but also us!! heyy...please guys...be supporting for our HARIMAU MALAYA and HARIMAU MUDA ! yeaaahh!!
We both need each other..
KAMI AKAN SELALU BERADA DI BELAKANG,DEPAN,TEPI,KIRI KANAN ANDA! HEHE ;D
CONGRATS HARIMAU MUDA! WE ARE SO PROUD OF YOU.
Terima kasih sebab berjuang dgn pennuuuuhh semangaaaat untuk Malaysia  ='D
jadikan kekalahan ini sebagai pengajaran yg mendewasakan,keyh?! Harimau commel! haha =D
thank you HARIMAU MUDA for all the sacrifices.. and of course if any of you read this.,please never put aside our super duper source of life,the MOST RICHEST of all,,and  the GREATEST POWER OF ALL!
ALLAHUAKBARR!! 




TAHNIAH HARIMAU MUDA! 
TERUSKAN PERJUANGANMU! JANGAN GENTAR !!! NGAAAAAUUUMMM!!! MALAYSIA BOLEH!!!! INSYAALAH..!

oh yea kawan2 ^_^..,



*teringin sgt2 nk tgk pemain malaysia buat sujud syukur lepas jaringkan gol.. huhu...
gmba2 ni copy paste dr google..thanks kpd yg berkenaan! kalau marah..gtau keyh :D
hehe.

Okay tak? Kalau okay, tekanlah button 'LIKE' yea :) Terima kasih sudi membaca ^_^

Sunday, November 27, 2011

Praktikal 3 Jam =O

Assalammualaikum ! Hye ! =D
First and foremost..
saya nk ucapkan...
                Selamat Menyambut Maal Hijrah semua! =)  

Semoga tahun baru ni. kita menjadi lebih baik dari sebelum ni..Mudah2an, buku baru kita ni dipenuhi dengan baaaanyaaaak amaaalaan kebaikan...bukan kebaikan je..malahan jugak mestilah diiringi dengan redha Allah...Sebab..apalah guna kita menjadi khalifah bumi ini kalau tanpa redha dari Allah s.w.t. Mudah2an..tahun baru 1433 hijrah ni, kita lebih dekat dengan Allah..dan menjadi hamba yang sentiaaaasaaaa bertakwa dgnNya.. Ameen..ameen..ya robbal a'lamin =)

Okay..hari ni nak cerita pengalaman praktikal sikit,.
Waahh2.. hari ini merupakan hari pertama aku dlm dunia membawa kereta! haha.. dan kereta yang pertama yg bertuah itu adalah kereta KANCIL..hahaha..*ntah ape2 ntah aku ni..

So far okay la..cuma sangat penat..steering ketat sangat.., clutch asyik nak kena controlll..
aku lemah dalam pengawalan steering ... selalu lambat pusing ..

pakcik slalu ckp : jgn kelam kabut! pusing pelan2..pelan2..

tp sbnrnye..aku tak rasa pun cara aku pusing steering tu kelam kabut *perasan..
sbnrnya aku cuba nak pusingkan steering dgn bersungguh2!! aku takut terlambat..
sbb,..ble aku cuba buat lmbt2.. slalu lambat pusing.., itu menyebabkan pusingan aku jd lari tau,..kuikuikui..

Naik bukit bagi aku.,tym naik bukit la yang paling susaah..especially bila step yang kena turun balik tu..
ada 4 step..
1. Sambil clutch ditekan,,minyak kena tekan sampai 3-4 mcm tu.. kena hold....!  tym tu la aku tertekan ssaampaai 9!! huwaaahh.terkejut aku!
2. Lepaskan clutch pelan2..smpai rasa mcm da nk gerak,,
3. lepaskan handbrake ..
4.dan...tekaaaan minyaaaaak!!hiyaaaah!! vrooooooom!! *walau bagaimanapun.part ni la yg aku paling suka..sbb..die..vrrrrroooooo!!! hehehe

hahhh,.step2 ni la yang aku slalu tak constant..

Parking
Parking pun....emmm...boleh tahan sikiiiittt laaa.. tp payah jgk..sbb penanda banyak kat lantai..jd kena slalu concentrate kat tanda2 tu...berpeluh2 gak ..

3 Penjuru

This is the part that I like the MOST!
Haha..memula.. I feel like hating this part so much.. it seems so hard...according to my instructor, you must only have your 3 steps done here.. NO STOPPING at any other step than the stopping part .. It is so hardd at first.. coz u must always be alert at every single second..Once you lost your focus., for sure u'll be doing a lot of stoppings at any other step where u shouldn't do so.. or else., you'll be considered as fail.
Aku rasa step ni je la yang aku paling okay..
plg tak okay.,tym 4 step kat bukit. aku takut..ter..terbaaaaanggg!!!!

Pak CIk : kamu jangan takut kalau terundur..atau terlaju ke depan.. just follow the instruction.and you'll never go wrong..
Aku : owwhh..okaayy... huhh~~ *berpeluh2..

Kemudian, tamat sesi 3 jam praktikal.. aku tandatangan kertas dan bg gmbr n IC..dan..tunggu lesel L siaap..pstu ..brulaa bole start 10 jam latihan,excitednye..hehe..tp..takut gak..
hmm..tak pe laa..practice makes perfect..InsyaAllah =) ..

Lepas tu, ktorang g kantin..minum2 jap...smbil bce surat khabar..

Masa nak balik.,pakcik raba2 poket...dan tanya..
Pak cik : Kunci kat mira td kan ?
Aku : Rasanya da bagi da kat pak cik tadi ??
Pak cik : tak da pun??
Aku takut sangat2.sbb aku slalu careless..aku cek2 kat beg aku..tp tak de pun? aku btambah cuaak..sbb aku rasa.. tak mungkin laa pakcik bole lupe mane kunci,sbb die msti da tbiasa dgn kunci tu..tp aku,bru first tym,jd tak rasa kunci kereta suatu keutamaan lg..*(fhm ke nie.? heheh)

Aku pun pegi laa..kat counter QTI .. cari2... tak de jgk! aduhaaiii..ya Allah..mane kunci nihhh...
*rasa nk nangis sangat ni...malula..bru first tym.,tp tak reti jaga barang orang..aduhaii...amirah2..terukk..waktu tu dah terbayang muka ayah..kalau pak cik tu ayah aku..mesti aku kena marah daa,,, sbb aku dlu slalu clumsy..tp skrg da berubah..sbb tak nak kena marah dgn ayah..aku mencuba untuk tunjukkan kesempurnaan depan ayah..! terima kasih ayah! I lebiu laah! haha =D

Nak disambung ceghitenye..
Pakcik pun g kat kereta dan cek2..
ghope2nya... ade dlm kereta! pak cik letak kat blakang kereta tym nk amik borang2 psl lesen! paaak cikkkk!! cuaaak saya taaaaauu!!! huhu!!!
Alhamdulillah..lega..yg penting..aku da bg kunci tu awl2 kat pakcik...syukur sangat2..

N den., nak masuk kereta.. Aku terpergi kat driver seat*kt pintu je okayy..tak teruk sangat pun*!! haha!
aduhh..maluunyaaa..
Pak cik : haha..nak bawak balik ? heheh..tak boleh lg..da ada lesen nnt bru boleh bawak balik keyh...
Aku : huhuhu..silaap.. *malunye.nmpk sgt da brangan ~_~

Okaayy...that's all 4 today ! thank you 4 reading!!
sorry tak da gambar.. mmg  ada niat pun nk tangkap gambar .. yela..nk buat kenangan first tym dlm sejarah hidupku bwk kereta..*tau..perkara remeh je kan? tp..bg aku..penting sangat2.. nnt mesti rasa rindu.huhu..aku kan pelik..*
tp...tgh panas2 n cuak cm tu.. aku rasa tak payah laa.. nampak sgt tak serius plak nnt kan? huhu.. ^_^"

Terima kaaasihhh byk~! ^o^

Selamat menyambut awal Muharram yea! ^_* (celik mata )

Okay tak? Kalau okay, tekanlah button 'LIKE' yea :) Terima kasih sudi membaca ^_^

Saturday, November 26, 2011

Episod 3 = Kursus teori 3 jam :)

 Hari ni proses ketiga kami ^_^
iaitu..dengar kursus 3 jam teori!!

Dlm kereta lepas ambil adilah..
Aku banyak tanya pasal soalan2 untuk praktikal..gear mcm mane,break,,clutch n byk lagi..aku ckp kat pakcik yang aku tak sabar2 nak praktikal.. dipendekkan ceritanya..,pak cik tanya aku..nk wat praktikal hr ni ke?
sbbnye., aku terpaksa buat praktikal esoknya..memandangkan adilah buat hari ini..jelesnye! buat aku lebih tak sabar2 nk tunggu esok..

Aku : tak pe ke pakcik ? Hbs tu,kalau dua orang skali tak pe ke ?
Pak Cik : Pak cik cari la sape2 . Nak tak? Kalau nak, pak cik carikan ..
Aku : Boleh laa.. nak! hehe..
lepas dah call beberapa kwn die....aku tau tak da sape pun yg bole tolong sbb kedengarannya yang lain mcm busy..
Aku : Tak pe la pakcik,buat esok pun tak pe =)
Pak Cik : Pak cik bukan ape.. yang pak cik call tadi tu smua nya yang bgus 2 punya.. pak cik tak nak bagi yang tak berapa sangat..nnt diorang ajar cincai2.. juz for the sake of nk hbs kn 3 jam..Pak cik tak nak nnt., pak cik kena start all over again..aaaaa...
Aku : Okay pakcik..tak pe ^_^
Pak Cik : Mira buat esok, yea? =)
Aku : Okay ..boleh je ^_^..

Di Kaunter Pusat Latihan Memandu City Ipoh :Masa nie, nak kena ambil cap jari sebagai tanda kedatangan laa.. aku beratur belakang adilah..
tibe2 patutnya giliran adilah.., tapi aku terpotong barisan die dan terus hulurkan ic! haha! btl2 tak perasan!
Sorry adilah..tak sengaja! hehehehehe..(sorry sgt2 dilah..tak da niat nk potong..secara tak sengaja tangan kite terhulur kat orang counter)
Adilah : uiiih..excited sangat nieh..
haha!
Tym giliran adilah pulak.. die bru nk bagi ic.. dan..diaa terrusss letak cap jaaariii kat scanner tu! (tk tau ape name)
pdhl ic tak diimbas laaagiii..terus letaaak caaaap jaaaariiii...laaaaawaaaaak saaangaaat!!!!!
Pak Cik : Uihh..belum lagi..belum lagi.... ( sambil tergelak2)
Aku : dah tergelak2 tak terkira dahhh.. tym makan pun...gelaakk nye tak henti2.. sakit perut..aku dan pakcik pun gelak2 lagi..! adilah2...haha..sape yg excited skrg nie ha?? heheh =D .. I love u dilah! u're so funny n cuteeee =P
*sorry masukkan hal nie.., walaupun kmu ckp jgn..tp kita tak nak lupakan benda nie.. Kte nak jadikan ini sbg kenangan kita buat lesen ^_^..

Dalam kelas ( bilik 4 , Pra-L (D) ) 
Aku masih lagi gelak2...tak tahan...yang memalukan...orang sekeliling..asyik2 tgk2 kami..sbb..bising..bukan gelak berdekah2..tp..byk ckp dan sambil gelak2...alaa..tak pe laa..penceramah pun blum lagi dtgnye..relax sude..haha..tp yg paling menakutkan..ada seorang lelaki tamil yang bermisai tebal..tgk aku dgn pandangan yang sangat menakutkan..aku  takkuuuut ='((
Penceramah datang... namanya En.Mohd Mokhtar..

En.Mokhtar : Okay..penuhkan tempat duduk depan..byk kosong ni..cepat3..
Kami : duk depan..

Sambil penceramah edarkn kertas respond., aku keluarkan pensil box...nk amik pen...
tetiba..
Org belakang : waahh..byk pen..nk pinjam satu..
Aku : (Takut~~! smbil toleh blakang dn ckp dlm hati...mak aaii..orang india tu laa..takutt!!! .)
        *mencuba untuk cover* .. boleh =]
Aku pun tergesa2 cari pen untuk dia..aku takut kalau lambat bagi nnt,dia marah..sungguh..dia nampak menakutkan!!
lepas dah bagi...
Aku : Nah..cuba testing...ada ink tak.. (aku takut nnt,bila dia try guna., tetiba tak da ink..dan dia tumbuk aku...taakuuutt!! aku tau..aku tak patut fikir negatif! tp ..biasala..aku ni.imiginasi tinggi..itula yg roommates aku slalu ckp kat aku..)
Dia : *testing*
aku pun nampak ada ink.. lalu dia pun tunjuk ibu jari tanda ada ! (Takut ={ ...! )


 (kalau korang perasan.,dlm 2nd pict..blakang ktorang...)





 tetiba ...
Dia : Uiii....uiiii..
Aku : *tgk blakang... aku terkejut... dia panggil aaakuu!!! *
Dia : *smbil tunjuk kertas..*
        Ni nak tulis apa ?? *aku rasa dia tanya sbb tgk aku n adilah punya kertas ada panjang lebar punya tulisan*
Aku : *aku tunjuk isyarat "sebentar",sbb aku takut sgt ..jd aku tak tau ape yg patut aku ckp..beberapa saat kmudian..cuba berlakon tenang..
        yang ni u kena tulisla..apa pendapat u tentang penceramah ni....
Dia : tgk kertas jap.
Aku : huaaarggghh!! taaaakuuttt..dilaaah! *tercakap takut pulak kt org tu!!!
         aku pun bagi kertas aku..
Dia : *lepas tgk kertas tu..,* " yang ni tak payah tulis..."
Aku : owhh..okayy.. *Dlm hati..suka hatila..orang lain2..aku nk tulis..dan aku dah tulis pun..

a few minutes later.,

Adilah : Weh..die tnya ape td?
Aku ckp la..yg dia ckp tak perlu tulis kat ulasan..
Adilah : *buat muka pelik* Suka hati kan??
Aku : a'ah! haha..lawak! adilah..kte rase kite nk bagi terus je la pen tu kat dia.. kte takut kalau ____ .. haha.. *rahsia! *
kmu rasa.,patut tak kte ckp skrg..(kalau u nk amik pen tu.amik je la..^_^" )

Adilah : kte rase..tunggu je dlu..biarkan..kalau dia tak bagi..biarkan..kalau dia bagi..kmu ckp je la tak payah..
Aku : okay! =D

Lepas ceramah dah smpai ke penghujungnya..,
Dia : Adik.., nah... (bagi pen)
Aku : Owhh..tak pe la..ambil je la ^_^..
Dia : geleng kepala sungguh2..
Aku : tak pe...^_^..amik je...hehe..
Dia : geleng2 lagi...
Aku pun amik je la..dan terus letak kat meja..
Masa nak balik..lepas orang tu dah keluar., aku biarkan pen tu atas meja je...aku bagi je la kat sape2 yang berkenaan..tataa pen..hehehe...

Luar bilik 4 .. 
Pak cik hantar aku balik rumah dlu..adilah pun ikut skali..sbb nnt die sambung praktikal 3 jam balik..hehehh...hbs cerita episod 3 ! =D
sambung esok...BUAT PRAKTIKAL! YEAAAAAAAYYY!! EXCITED!!!!! HIP2 HOOORAAAAYYY!!
VROOOOOMM VROOOOOOM VROOOOOOOOOM!!!!! hehehe.. =P
esok pakcik ckp pk cik amik kul 7.30 pg! huhu! awalnye..okayla tu..cepat start..cepat balik ^_^

thanks for reading..minta maaf kalau mengguris hati..bukan niat saya..saya mmg slalu fikir bukan2..pdhl.sy rasa orang india tu baik je kut..? tp..mmg sy takut sgt~! **adk sy ckp..buat ape nk takut.?kn ramai orang..?tak baik tau fikir mcm tu..ntah2 orang tu biasa je..baik je...**

aku rasa btl jgk..kalau dia jahat.,msti tak amik lesen..kn? huhu..keyh..tataa ^_^

Okay tak? Kalau okay, tekanlah button 'LIKE' yea :) Terima kasih sudi membaca ^_^

Friday, November 25, 2011

Ep 2 = 42/50 ? sudah lebih dari cukup bgku ^_^

Setelah menghadiri kursus 5 jam tu., Aku dan Adilah memilih untuk mengambil computer test pada lusanya..iaitu..hari nie..JUMAAT! haha..cepatkan ?

So...walaupun diberi peluang satu hari oleh Allah.. tp...aku tak taula aku dah gunakan sebaik mungkin ataupun tidak., sbb pada hr test tu., aku masih tak habis bace lagi soalan2nya..dlm kereta kancil pun..masih mmbaca lagi!

Practice makes perfect!
Masa hari Khamis..aku tak taula nape aku tak manfaatkn sepenuh2nya.. Bila malam..kul 8 lebih baru la terhegeh2 nk buat latihan dlm cd yg dipinjamkan oleh pkcik mansur kepada aku,,

Masa first tym buat latihan... perrhhh...susssaaaahh terammmat sangaat! Rasa mcm da putus asa sgt2..rasa sedih..dan tension!!! *cepat tension aku ni..

1st trial : 38 ={
2nd trial : 34 ='(
3rd trial : 41 =')
4th trial : 43 =D
5th trial : 45 ='D
6th trial : 42 =]
7th trial.: 40 =(  * da ngntuk sangat da tym ni..nk dkt kul 1 lebih.. haha..alasan,, =P

Lepas tu..b4 go to sleep., baca2 lagi..saaampaaaii tertidur..lampu terbukaaak!

Esoknya.,sementara tunggu pak cik mansor sampai..bace lagi..pak cik mansor da sampai..duk dlm kereta..pun.,bacee laagi! hahh!

Ambil adilaah...

Di Myeg, Simpang Pulai
Aku dan adilah kebingungan..tertanya2..
Aku : Amik test kat cni ke pak cik ?
Pak Cik : A'ah..kat sini..tuuu (sambil menunjukkan Myeg nye )
Pak cik pun kuar dr kereta..
Adilah : kat sini ke weh ? Ingat kn kat tmpat latihan memandu tu.. baru ingat nk minum2 kat sane.. haha..ingatkan pak cik tu nak bawak ke kedai makan tadi.,
Aku : A'ah! kte pun ingatkn die nk ajak kita sarapan dlu! haha =D

Kitorang pun masuk .. da bg ic sume tu.. ktorang testing2 lagi kat komputer latihan..
Pastu..beberapa minit kemudian., pakcik tu masuk balik..
tanye kami " dah ambil ke test?? "

Kami : belum lg! hehehehee.
Pak Cik : hbs tu td kome wt ape ??
Kami : Ulangkaji lagi! haha! **gaya mcm nak amik spm je..

Aku : adilah..jumlaa .. tak larat nk bace lagi da..
Adilah : betul ni ??
Aku : yeaa.. jum! kita wat test!
Adilah : mesti dapatkan full!!

40 minit kemudian....
Alhamdulillahhh!!!!!!!! 42/50 ! Lulus! hehehehe...yeaaaaaayyy!!!! bersyukur sangat2..walaupun cukup2 makan je..~_~ ..kalau 1 lg salah..GAGAL?!! ya Allah..terima kasih sangat2..aku sngat2 bersykur..sbb tak payah nk bayar rm27 untuk ambil lg test.. huhh~dan plg best..boleh proceed dgn mudah to the next step! syukur!
adilah ?? die yg masuk dlu..die la yg paling lambat abes.. aku da agak da..mesti kes teliti tahap A++ la nie..haha..dan..aku rasa markah die msti tinggi..
tgk2...amik ko...46..haha =D
mmg best !

hehe..msuk kete ..
Aku : yeaaaayy!! lulus! Alhamdulillah!!!!

Bestnya..boleh proceed to the next session..
Alhamdulillah ^_^

Okay tak? Kalau okay, tekanlah button 'LIKE' yea :) Terima kasih sudi membaca ^_^

Excited!! Langkah pertama ke arah mendapatkan lesen memandu! hehe

Rabu, 23 Nov 2011 :) , Episod 1!

Assalammualaikum korang ;)
Hari ini aku pergi ceramah 5 jam di Pusat Latihan Memandu City Ipoh di Simpang Pulai ^_^
Aku ambil lesen ni dengan agent.. namanya Pak cik Mansor :) Dia la yang ambil n hantar aku kat rumah;. Kebetulan..Rumah dia row blakang rumah aku je .. hehehh.., Aku kenal Pak Cik ni drpd Afiqah..sbb aku dah lama ada hasrat nak belajar memandu..dari dulu lagi..tapi..belum ada kesempatan lagi...geraamm...





Tak pelaa.. Allah tau yang terbaik.,kan ? =D
Biasanya.,orang cakap.,dengan 5 jam kursus adalah sangat membosankan..tp..pada aku...tidak..sebab..aku ada kawan yang teman...siapa lagi kalau bukan Adilah!! hehehe... Kami byk gelak2..sbb tak dpt tumpu perhatian sangat..sebaab ktorang duk belaaaakaaaaaang sekali! hehe.. tp..best! haha ^o^
Mungkin..Kalau aku amik earlier., aku takkan dpt g dgn adilah,kan ? Terima kasih, Allah..Kau tahu segalanya =)



Jadi.,rutin harian kami sepanjang proses nk dapatkan lesen ni.,
Pakcik Mansur akan ambil aku kt rumah dlu kul 8.,Kemudian.8.15 kami akan ambil adilah di rumahnye di Bandar Botani..dan kami akan terus ke simpang pulaii.. mudahkan? =D . sekali terus je..hehe..

Itu je dulu buat masa nie.. hehe,..tataa! wslm.

Okay tak? Kalau okay, tekanlah button 'LIKE' yea :) Terima kasih sudi membaca ^_^

Thursday, November 3, 2011

Munirah tag saye..saye tag orang balik..hehehehh..

Salam ;D

Hmm.. saya tak faham sangat benda ni untuk ape.. tp disebabkn ada kawan sy tag sy.., sy pun kene buat balik benda yang sama.. hurmm.. mmg tak faham benda ni untuk apa... tapi tak pe la.. mungkin best kut benda nie ? haha.., okayy.. lets continue this..

These are the rules :


1. Must follow this rules.
2. Post 11 things about themselves in their post.
3. Answer the questions that those tagger set for you in their post, and creat new question for people you tagged to answer.
4. Have to choose 11 people to tag them in your post.
5. Don't forget to go to their page and tell them.
6. No tag back (!)
7. No stuff in the tagging section about "YOU ARE TAGGED IF YOU ARE READING THIS" YOU LEGITIMATELY.
(a.k.a REALLY, TRUST, WITH ALL HONESTY ) have tagged 11 people

Rule number 2 ;) 

11 tentang ku : 
  • Seorang yang membosankan.. selalu tak tau apa nak buat.Aku ni sangat perahsia jugak sebenarnya..banyak pasal aku yang kawan2 tak tau.. 
  • Kadang2 suka sangat jalan..sampaikan kalau da keluar..rasa mcm nk balik 12 tgh mlm je..kalau overdue pun takpe.. kdg2 suka duk umah lagi dan tgk dvd best2... pastu makan n makan n makan.. huuhuuuu~!!enjoy gle.. :P
  • Suka sangaaaaat + rajin jgkla nk masak..kadang2 rasa masakan aku tu da mcm layak nk bukak kedai..tp..most of the time., aku rasa mcm aku la tukang masak ter-teruk di dunia ~!! masak pun lambat..dkt 3 jam..kdg2.., tak sedar da kul 2 lebih..huaahhaa..
  • hangat2 tahi ayam. That's a fact of Nurul Amirah. My close friends know bout this for sure. 
  • I love eating~! I eat a lot~! Aku la jaguh makan..huahh2.., sungguh..tak pcaya.,tanyela kawan2 aku..sbb tu aku tak cantik..hahahaha~! 
  • Aku tak pandai bergaya. Aku rasa aku ni mcm 'LAME" je.. Seriously., aku tak tau nape dgn aku nie ='( ..oh yea..aku suka purple! putih!
  • Aku tak suka la buat kawan2 aku rasa tak selesa dgn aku.. Aku lebih sanggup rasa tak selesa supaya diorang selesa.., aku tak tau nape aku mcm ni..aku nk jd mcm orang lain..tegas.. tp.. hmm.. ntah..aku tak boleh la..aku takut kawan2 aku tak suka kat aku.. 
  • Aku ni seorang yang TAK berkeyakinan tinggi,. Tapi..sekali kalau ada keyakinan tu.. tinggi melambung.. pastu..drop balik.. haha..aku mmg mcm tu.. 
  • PALING PENTING.. AKU TAK DA CITA2 !! AKU TAK TAU APA AKU NAK JADI ! !! AKU TAK TAU NAK KERJA APA !!! AHHH!!! TOLONG!! PARENTS AKU TAK PERNAH TEKANKAN KAT AKU SUWH JD APA..DAN SEKARANG..AKU TAK TAU !! 
  • Aku selalu tak puas hati.. setiap yg aku buat.., ada je yang tak kena.. ='( ..pastu.. aku akan menyesal..tahun ni aku tak da baju raya ., sebab aku ni choosy sangat..bukannya aku nk jd mcm ni..tp., dah aku mmg selalu tak puas ht.. pdhal..satu greentown aku da pusing..tak da satu pun yang hati aku terbukak.., last2nye.aku pakai baju KELAS aku !!! aku menyesal!! 
  • Aku tak da boyfriend..Aku tak nak ada boyfriend waktu sekarang..lebih suka dengan perasaan tertunggu2., hehehh., dan pada aku..single lg better sbb, we are free ! tak da sape nk kongkong kita., kita bebas nak.....hehehe...dan..aku rasa kalau aku couple sekarang., mcm2 masalah yang akan timbul., kredit pun slalu hbs.,kasih sayang pun makin kurang dari masa ke masa..ble da kawin..rasa cinta makin pudar.. masa habis..tp ada satu yang bertambah2.., DOSA..haha ., yang aku tau.. bercinta dengan Allah lah yang terbaik.. Dia pencinta yang hebat ;) 
These are the questions from a friend of mine ;) 
MY QUESTIONS
1.Who is your best friend forever?One only.
InsyaAllah..,she'll be 
NUR ADILAH BINTI IBRAHIM. 
We knew each other since our first day in primary school which means when we were 7 years old. :D , 
till now., we are fated to be in the same university., and alhamdulillah.,we are not just fated to be in the same center for foundation studies in Uia..,butwe are also staying in the same room . Yes..we are now roommates :) We sleep,study,eat,pray,basuh baju,play,go to class....TOGETHER..alhamdulillah..I love her so much.. ;) 
2.If you have 5 million cash in your hand,what would you do??
Nak belikan van yang besar dan selesa dan dihadiahkan kepada pusat anak2 yatim., dan ada driver skali.,dan bawak mereka jalan ke tempat yang mereka nak pegi =D ,pastu., nak belikan diorang pakaian yang selesa dan diorang suka dan direhai Allah..insyaAllah ;) .dan...hehehehe..adalaa..
Nak bawak mama n ayah n adk2 sama2 pegi umrah n haji..pastu.., nk renovate sekeliling rumah., bia tak dapat parking kereta sekalipun., nk bagi rumah besaaaar untuk mama n ayah.., supaya..bila anak2 diorang da besar nanti..dan diorang ada cucu2., ktorang akan masih berbahagia kat rumah tu dan insyaAllah..terus bahagia di TAMAN MAJU RAPAT tu.. pastu..nk buat mcm taman yang indah kat tepi rumah..waa...hehehehe..insyaAllah..
Nak bantu orang Islam di Malaysia..dan insyaAllah..seluruh dunia.. AMIINN..Mudah2an.., tercapai cita2 ni..
3.What do you think about love?
Love is universal.., The precious love.,one and only love..is only for Allah..and His messenger.. Muhammad S.A.W..
I want to love and be loved by someone who loves Allah so much.. <3
4.What makes you are different with your friends?
I am different from anyone.. I am weird.. I have duo personalities. In fact., I have so many personalities. Sometimes., I become lost that I don't know who I am.. 
5.Which movies do you like the most?
Titanic of course <3 
6.Had you falled in love before?With who?
Haha..Shhhhh...after all..it is a secret between me and Him.. 
7.How many languages do you know?Name it.
I know 3 languages..but I'm not so good at it. Still trying to improve my English. Alhamdulillah., I got an exemption for my english placement test! Weeeee!! this means., I wouldn't have to attend any english class which takes up 9 hrs in a week!! the longest contact hour  of all .. Alhamdulillah..
The third language? haha.. it would be INDONESIA..heheheh.., 
8.What is the most important in your life?
Islam dan keimanan dan ketaqwaan.  
9.Give me 3 things that you love the most?
dari sudut agama :
1.Allah. 2.Muhammad. 3.Islam..
dari sudut dunia:
1.Ilmu dunia akhirat. 2. Cinta 3. Hp & lap top.. 
10.What is your reaction when one boy come to you and he says that he likes you?
Alhamdulillah~! HAPPY and would feel so grateful  =D  !! hahaha.. ;)
11.When you feel so stress,what would you do?
My mood swings easily n., turn on my lap top., and start online..
most important thing that I would do is preserve everything to Allah..Dia tau segala2nya..

MY QUESTIONS FOR THE PEOPLE WHOM I TAG.
I'll ask later..gtg ! 



Okay tak? Kalau okay, tekanlah button 'LIKE' yea :) Terima kasih sudi membaca ^_^