Dunia ibarat NERAKA bagi orang mukmin tetapi SYURGA bagi orang kafir

Monday, November 30, 2009

JELAJAH DUNIA NUR KASIH, APA YANG SANGGUP DIKORBANKAN DEMI CINTA?




Salam =) , haha.. sekadar luahan mengenai drama nur kasih, tak tau nk tulis ape.. boring nie.. hehe~
Hmm.. Di sini saje saya nk , mencoretkan sedikit mengenai drama Nur Kasih yang sememangnya menjadi kegilaaan ramai penonton bukan sahaja di Malaysia, bahkan juga di Singapura mahupun Brunei. Saya ada terbaca bahawa penonton yang menonton Nur Kasih telahpun mencecah kepada 28 juta penonton. Amboih! bukan main hebat lagi. Saya juga merupakan antaranya. Saya tak nafikan, saya akui bahawa saya tidak meminati drama Melayu kerana menganggap drama Melayu merupakan drama yang sangat membosankan dan sangat biasa2 saja. Oleh kerana tanggapan sebegini, saya tidak pun mengikuti drama Nur Kasih daripada episod pertamanya sehiggalah ke episod berapa, barulah saya mula menontonnya. Itu pun secara tidak sengaja kerana saya sangat hairan , bahawa kebanyakan rakan2 saya asyik menyebut mengenai drama ini, begitu juga dengan adik2 saya. Oleh itu saya mencuba untuk menonton dari jam 9 ke jam 10. Amboih.. saya jd jatuh cinta dengan drama ini, sungguh menarik. Semenjak itu, saya lah yang akan menguasai medan telivisyen pada hr Jumaat jam 9pm-10 pm dan kini selasa-jumaat . Kalah adik2 saya! sehinggakan selalu diusik oleh ayah! haha! aduhhai.. NUR KASIH, NUR KASIH .

Persoalannya di sini, bagaimana drama NUR KASIH boleh menjadi kegilaan ramai penonton? Dan mengapa tidak drama melayu lain? Pada pendapat saya, drama ini begitu kaya dan sarat dengan mesej yang begitu bernas. Drama ini menunjukkan kehidupan sebenar masyarakan melayu dan Islam itu sendiri. Suasana persekitaran kehidupan yang kaya dengan unsur semula jadi benar2 berjaya memikat hati 28 juta penonton keseluruhannya. Hal ini ditambah pula dengan barisan pelakon yang tidak dapat dinafikan masih baru dan tidaklah begitu dikenali tetapi berjaya membawa watak yang diamanahkan dengan begitu cemerlang sekali sememangnya berjaya menawan hati para penonton. Lakonan mereka begitu bersahaja dan meninggalkan kesan yang begitu mendalam.

Sebagai contoh, Nur Amina merupakan watak yang sangat solehah bukan sahaja sebagai seorang anak, bahkan juga sebagai seorang isteri. Beliau rela dimadukan dengan hati yang ikhlas demi kasihnya terhadap Islam. Kesabaran dan kesetiaan beliau menguatkan lagi cinta Adam. Watak Adam yang dahulunya merupakan seorang yang keras hati dan keras kepala, kini  berjaya dibawa menjadi seorang yang sangat soleh iaitu perubahan optimis yang begitu mendadak. Tindakan bapa Aidil menjodohkan Adam dengan Nur adalah sangat bijak walaupun beliau mengetahui bahawa Nur adalah pilihan hati Aidil. Hak ini adalah kerana, Ustat Hassan yakin bhw wanita yang dipilih Aidil merupakan pilihan terbaik yang mampu memandu Adam ke jalan yang benar. Wlwbagaimanapun, kita tahu,Adam berubah kerana pengajaran iaitu hikmah manis drpd Allah yg diperoleh drpd kekesalannya yang gemar meminum arak sehinggakan kerana arak yang memabukkan beliaulah, anaknya terbunuh. Aidil pula seorang abang , anak dan suami yang mempunya keikhlasan hati yg suci. Ibu Adam dan Aidil, Sarah, dan banyak lagi watak yang berjaya membawa mesej tersendiri.
Unsur romantis, lawak, sedih, geram, semuanya ada...! heheh.. Pada pendapat saya, drama ini lah merupakan satu-satunya drama Melayu yang paling hebat dan seronok pernah saya tonton berbanding dengan drama Melayu . Sebagai contoh, drama Sembilu yang mempunya episod yang begitu panjang, tetapi jalan ceritanya naik,turun,naik,turun., sehinggakan menjadikan saya sendiri berasa bosan nk terus meninggalkan sahaja drpada mengikutinya.. Arghh!! Sukenye cter nieh!! Best gler gler!! Adam romantis + handsome!!! Nur cantik glerr!! best!!!

Apa2pun, tahniah Nur Kasih kerana bukan sahaja berjaya menambat hati para penonton di Malaysia, bahkan juga di negara jiran kita juga. Tahniah Khabir Batia! Tahniah Mira Mustaffa ( isteri pengarah) yang juga merupakan sumber CERITA ASAL drama ini. =)


Cuma tulah, sedih jgk sbb Tiz Zaqyah tak macam Nur Amina. =( Sedih.. hmm.. Harap die dpt hidayah dan berubah jd lebih baik mcm Nur Amina ke? hehe.. Apa2pun, nama pun lakonan, realiti tdak sama dgn fantasi , kan? Saya tetap suka dgn cerita ni! Nur Kasih Best!! Best sangat!! best!!!





Tonton Skrg : SELASA - JUMAAT ,

                                 7.25 P.M , TV3 @ www.tv3.com.my/nurkasih 

Okay tak? Kalau okay, tekanlah button 'LIKE' yea :) Terima kasih sudi membaca ^_^

Sunday, November 29, 2009

Raya Haji ku :)


Assalammualaikum dn Salam AidilAdha! hahaha =)

Di sini saya nk kongsi mengenai cerita sambutan Hari Raya Haji saya. Kalau Hari Aidilfitri tahun ni kami beraya di IPOH bersama family belah ayah yang happenning, Raya Haji tahun ini, saya dan keluarga beraya di Shah Alam iaitu bersama keluarga belah mak dan atuk! saya panggil atuk saya ODANG. Kalau tak silap, ODANG merupakan bahasa orang Melaka :) . Kami bertolak dr Ipoh pd hari Khamis jam 7.40 pm (sedih tk smpat gk NUR KASIH!!) hehe~.Selepas 1 jam 55 minit,kami pun sampai di Kl dalam jam 9.35 . Ayah kalau bawak kereta mmg laju. Kalau g KL kdg2 1 jam lebih atau plg lama pun 2 jam lebih. Risau jugak, tp die slalu crite pengalaman masa muda2.. katanya lg hebat drpd ni la kononye... hmmh..ye lee..


Esok pagi, jam 9 lebih pagi , ktorang btolak ke Shah Alam rumah Mak Lang  tempat kami berkumpul =P . Skrg odang tinggal ngn Mak Lang :) Selepas makan2, lbh kurang jam 11 lebih, daripada 8 adik beradik mama, 30 orang cucu dn seorang cicit atuk, kami berhimpun di hadapan odang. Sedih sangat suasana ni. Sebabnya, atuk cakap nk buat announcement terakhir.. hmmh. Banyak ucapan dan nasihat yang sangat bernas diberikan kepada kami semua. Sayunya. Ucapan odang diikuti pula dengan ucapan anak2, menantu serta cucu2nya. Yang bestnye, lps tu ada announcement menarik! iaitu, Kak Sarah akan bertunang tak lama lagi! seronoknya!! Pastu mcm2la soalan diajukan kepada die.. aduii.. soalan nakal2 lak tu,.. aduii.. Riuh semula jadinya suasana waktu tu..Lawak gilee! 
Waktu tengahari, sape yg dah kenyang tu, dorang main snooker pun ada, tgkap gmba pun ada, smbang2 pun ada, dan banyak lagi lee..

Kemudian, jam 1, lepas makan tengahari, kami pun bertolak le pulang ke Hotel kami . Hmmh.. petang tu lak, kami keluar jalan2 sekitar bandaraya Kuala Lumpur. Tak ada apa yang menarik sangat pun, sbb da kerap pegi..tak tau nk g mana lagi. Tapi, yang menarik mengenai KL ni tempat Shopping je la. Yang lain benda biasa, muzium?taman tema Sunway Lagoon? tmpat main2? huhu... biasa2 je.. Kami singgah di shopping MyDin jap.. Mama suka shopping ctu, brg2 murah gle.. pastu makan kt Station Kopitiam. Boleh tahan tau food dorang! =P .



Hmm.. pastu ingat bcadang nk g TIMES SQUARE ngn KLCC jap, tp malazz la.. Ktorang balik trus hotel smpai jam 6 lebih. ~ sebenarnye nk tgk NUR KASIH kul 7.25pm tu!~ hehe~

Pastu malam tgk Nur Kasih last =( sedih da hbis.. saya suka tgk Remy Ishak, Tiz Zaqyah , Fizz Fairuz! I love ADAM bin HASSAN ngn NUR AMINA!! Isyyh..ntah apa2..sy nangis sbb NUR KASIH dah hbis..huhuhh.. nk beli DVD die!!

Esokknye ktorang g JJ kt Bukit Tinggi, makan kt ctu.. jam 2 lbh kami betolak pulang dan sampai kul 5 lebih.. tk yah lah ltk gmba lelebih,.. malaz pulek..
Heheh..itu je Raya Haji punye citer.. Tak berapa merasa sangat, sbb tak da tgk KORBAN =((( .. Tak pe, tahun depan raya Ipoh lak , bru best !! hehe~ kt KL pun syok jgk =)

Orait..smpai cni dlu!  terima kasih daun keladi yea! Assalammualaikum =D


Okay tak? Kalau okay, tekanlah button 'LIKE' yea :) Terima kasih sudi membaca ^_^

Wednesday, November 25, 2009

Bus oohh Bus!! Pengalaman ohh Pengajaran!!

Hari nie Rabu , 25 November 2009.. Saya dan Afiqah nk pegi 2syen naik bus tambang for the first time.. Mmg la sy pnah naik bus.. tp tu bus skolah.. lain sangat2.. huhhuhh..

KeS 1 =
Kitorang cadang nk jumpa kat Perhentian bus kt dpan ASSAM HOUSE.. huhu... Tunggu punye tunggu... nampak bus datang.. Ktorang tanya g Super Kinta tak? Bus driver tu angguk jea.. Ktorang pun naik lahh.. Pstu die ada cakap sumting, katanya kena tukar bas lah, kalau silap tak tau!! tp ktorang tak faham pun.. Ktorang jd risau sangat2 .. Ktorang tanya la pnumpang berbangsa India, die cakap bas ni tak pegi Super Kinta! Pnye lah kecoh ktorang dalam bus tu.. Bising jadinya sbb nk cakap agak jerit + terkejut + gelak sbb lawak!! Kemudian, ble nampak jejantas Mc Donald ngn Super Kinta, punye la happy sbb.. yeay! berjaya ke destinasi pertama...

TETAPI..

Eh eh!! die belok ke kanan pulak... laahhh.. apa nie!! Issyh! ***** pnye bas!! Nasib baiklah ada sorang mamat nieh tkan butang bhenti kat mana ntah.. 15 minit perjalanan jalan kaki dr tmpt tusyen kami..
Kat perhentian bas niey, Ingat nk tunggu lagi, tp tak payahla,.. jalan kaki je la..

dalam kul 1.55 pm ktorang sampai tempat tusyen kami iaitu Pusat Tusyen Angkasa.. Alhamdulillah!! bestnye!!.. Kami tusyen dengan hepinye :) hehe

1 jam 30 minit kemudian ..

Ktorang dah habis tusyen dengan hepinye jugak.. Bermula la journey yang memenatkan..
KeS 2 =
Ktorang tunggu bus di depan Super Kinta.. Ktorang nak naik bus ke Medan Gopeng.. Tunggu la punye tunggu.. tp sume bus ke Ipoh Parade la, taman Meru la, Bercham la, Buntong la... aduhh...jauhnye! Lepas satu bas... ke satu bas.. yang paling dekat pun Ipoh Parade.. Ktorang tak mau bas lain slain Medan Gopeng... tp tula..tunggu punye tunggu... ttp tak de... ktorang amik kputusan nk tunggu bus Ipoh Parade... alammak... " mana pulak la bus ke ipoh parade nieyh.. td punya la berturut2.. skrg satu pun tak de.." ngomel aku sorang diri.. heheh .. ble nk benda tu tak dapat, ble mmg tak mau, snang plak bnda tu datang.. Tp.. apa nk buat..sabar je lah..

A few minutes later,,

YES! akhirnyea.. ada gak bus nk g ipoh parade.. Ktorang lambai punye lambai,,. tp die tak mau berhenti! kejam! Siap senyum lagi tuh! kureng asem! Sedih.. tapi.. tgk2 .. lampu merah,... bas tu pun berhenti,.. Alhamdulillah! kami pun apa lagi? kejar la! haha!! tengah2 jalan raya pun , berusaha gigih nk kejar bus..
Ktorang tanya pak cik tuh, " pak cik , bus ni pegi Medan Gopeng tak?? " Pak CIk tu geleng2 je kepala.. beberapa minute kmudian, kami pun sampai di IPoh Parade.
KeS 3 =p
Di perhentian Ipoh Parade kan, ktorang tunggu lah lelama bus ke Medan Gopeng.. tp satu pun tak de.. Pastu datang satu bus nieh.. pemandu die India, tue dan baik :) saya tanya die yang bus nie pegi medan gopeng tak? Dia pun balas " Tak, kalau adik nk pegi medan Gopeng, kamu kena naik bas di belakang, pegi kamdar,.. kat situ ada bus nk g ipoh jaya, medan gopeng, gunung rapat.."
Huhh... nasib baik la ktorang tanya.. kalau tak, tak sampai rumah la kami... Tetapi.. ini bermakna,.. ktorang kena bakar duit untuk g ke Pekan balik! hah hah hah . . l a w a k n y a a a a..
Nak tak nak,, ktorang kena patah balik .. naik ke bus pegi Kamdar.. -_- MasyaAllah.. punyela lama naik bus tuh.. apek tu pelik btul.. Tetibe die stop tetengah jalan... pelik..tak pe.. da tue..
Punye lah lama nk sampai ke kamdar.. Sampai ada penumpang lain tanya, bus ni g kamdar ke tak?? Tp mmg pun bus ni menuju ke kamdar.. Yang lawaknye..sbb punye lama, ada budak nieh cakap dorang kena culik pulak.. aduii..mmg lawak!


KeS 4 =p
Akhirnye, sampai ke bus Kamdar.. Kami pun turun, sampai2, bus ke Medan Gopeng sampai... amboih... berlari kami ke sana! alhamdulillah.. kami kembali ke jalan yang benar =D haha!
Aduhhai.. leganya dapt tgk bandar sendiri.. :) tp, lama jgk nak sampai,. die msuk ke ipoh jaya dulu pulekk.. Tak ape lah, yang penting aku dan Afiqah selamat sampai walaupun hanya di depan Megoplex, sbb kami takut 'tersasar' tempat lagi! hehe~ Kami berpecah dan jalan kaki pulang ke rumah :) Penat nye!!
Skrg bru la ktorang tau, di kes 2, patutlah sume bas ke buntong, bercham, meru.Rupa2nyea., itu mmg perhentian untuk kawasan tu.. Untuk tempat Gunung Rapat, Medan Gopeng, IPoh Jaya, perhentiannya di KAMDAR! haha!! Seronoknyea :D

Walaupun letih, Kami sangat seronok dapat kutip pengalaman macm nieh! hehe~ alhamdulillah lega sangat da selamat sampai..

Sebenarnye ktorang naik bus, bukannye apa...

1, Ktorang akan pergi ke sane hampir setiap hari
2. Agak jauhla,, menyusahkan parents pulak
3, Sekali sekala apa salah nya berdikari sniri, kan?

Walaupun penat sbb ikut jalan yang salah, tp sebernarnye.. bnda ni btul2 mengajar kami untuk berdikari..hehe~ seronok sangat.. ble kire2 , spatutnye perjalanan makan RM 2.30 je, disebabkan nk beli pengajaran, ktorang bayar nk dekat RM5 sorang..huhh! Tapi tulah, setiap yang berlaku mesti ada hikmah dan pengajaran yang sangat manis :D Kami berasa puas sangat!
InsyaAllah, lps takkan silap lagi! Kami dah tau jalan nk balik :=) Ini lah yang dinamakan

Pengalaman Mendewasakan Kita..
dan..

Malu bertanya, sesat Jalan!!
tataaa!! Wassalam :D


Okay tak? Kalau okay, tekanlah button 'LIKE' yea :) Terima kasih sudi membaca ^_^

Sunday, November 22, 2009

Sambutan for Azam's Straight As in his UPSR 2009


~MIOR AHMAD AZAM yg diraikan~ =P
UPSR result were out on Thursday ( 19.11.09) . I was absent from school on Wednesday .Actually, I planned to go to Azam's school on this day because I thought that the result of UPSR will be announced on Wednesday, Unfortunately, I was wrong.. huhh! How frustrated I am. Alrite, fine..redha la kn, maybe there's HIKMAH from Allah :)
Azam n Friends on laz day of school.
19.11.09, Thursday.
I went to school (SMC) as usual n go back home by bus as usual too :D . When I reached home, I was so eager to know the result .. Alhamdulillah, he achieved straight As for his UPSR. Syukur alhamdulillah, we are so proud of him :)
21.11.09,Friday.
We decided to celebrate his succesful achievement today. We surrounded almost half of Ipoh..hahah! yeaa rite.. N finally, we chose Pizza Hut to celebrate his success. We celebrated happily there! It juz tht, Azam n I realized tht some people kept keeping their eye on us -_- .. huhuhh.. As for me, I really hate the situation.. It was very annoying. herrhh...!! Suddenly, Azam said something that is not good about them very CLEARLY . Ya Allah, die nieh! buat nye didengar oleh manusia2 tuh.. saboo jelaa :)
Alright! The end of my story =P . We captured a lot of memories! Well, as we all know, pictures are more than enough to describe everything .. So, I posted some of those pictures.. These are the picts! let's check it out! huhu ^o^

Ayah ^^ Myself ^^ C'MAH!

Congrats Dik!


And, NOT Forgotting,
suprisingly,Aiman ate 5 of these!
And yeah! We are so proud of you too Aiman ^o^ ..
The conclusion here is, we are one Happy family =D .I love my family :) Alhamdulillah. Take care!
Wassalam =D

Okay tak? Kalau okay, tekanlah button 'LIKE' yea :) Terima kasih sudi membaca ^_^

Wednesday, November 18, 2009

Vacation in Kota Kinabalu Sabah!!

14.11.09,Sabtu.
Pd hr nie, saya n kluarga bertolak ke KLIA untuk ke KK Sabah! BEst nye :D .. smalam hr jd, rasa macam hadiah hr jd plak.. hehe~ perasan!!
Flight btolak kul 9.40 pm dan tiba kul 12.15 am.. during dlm flight..sy TIDO je!! hehe~ ngantuk lah.. :D.. Ble da sampai kat KK, ktorang disambut oleh our tourist guide yg bnama UNCLE ZUL!!


Die best la! Kelakarnya menjadi =D Kmudian kmi dbawak ke tmpat pnginapan kami.. bukan hotel..tp Homestay di Donggongon Sabah :D memula tu agak scary laa .. tp best :D

15.11.09..

Hr ni, Uncle Zul jmput kmi kul 12.30 ( kul 12 waktu zohor da msuk kt sne) :) ktorang g ke Garama.kmi sampai kul 3.30 p.m,kawasan ni agak pedalaman..kt cni, kmi dsambut mesra!! Kt cni,pukul 4 pm, ktorang buat activity River Cruise.. perrhh..mmg syok beb! lbh kurang 2 jam, naik bot, hirup udara segar..tenang!! dpt tgk spisis kera yg tbsar!!Proboscis Monkey antaranya! hehe~ mcm2 lg laa :D tak terkata,,




jam 8.30 kmi btolak pulang ke homestay kami di Sugud.. tiba jam 10 pm :) .. mmg letih laa..tp syokk glerr!! puas!!
16.11.09..
Hr ni, Uncle ZUl ambil kami awal sangat..kul 7.55 a.m.. Hr ni kami ada banyak akiviti.. Kami akan ke Gunung Kinabalu..
Sejukk!! tp sblum tu, kmi ke Hot Spring :) .. memula. ktorang g mcm jungle trekking sket, pstu naik kanopi 200 meter..heehh..gayat gak..tp lelama..fun!! tgk2..eh?? dah habis? :( ..

1) SHIMA excitd (2)my fmly.Mirah kt knn skali (3&4) canopy

Pastu ktorang mandi air panas..kt cni ada indoor n outdoor..kalau outdoor, free tp tk de privacy sngt.. Sbb tu ktorang amik indoor..walaupun kna bayar, tp selesa, ada privacy. After 1 hour, ktorang hbis mndi..
Uncle Zul bawak pulak kmi g makan.. Memula tgk restoran die bese2 je..tgk2., mknn die..mmuaalaahh!! alhamdulillah sedap! puas..;D
Kmudian. arround 2.50 ktorang btolak naik smula ke KINABALU PARK! Mcm Cameron Highland jgk laa, rpe2 nye.. 4 kli gnda lg syok!! sejuk diee..perhh...best glerr
..
mcm2 leh wat kt cni. byk gmbr menarik leh amik kt cni,Mmgsyok hbis! subhannallah!


Proboscis Monkey :P
kami selesai kul 7 pm :) kami sampai je.,.. trus dpt dinner...mmg dilayan mesra glerr la.. dinner die...mmmhhh...marvallous!!! mmuaalah..alhmdulillah..



hmm.. Malaysia mmg indah.. :D kul 5.30 ktorang btolak balik homestay.. Pukul 7, uncle Zul bawak kami ke JAMBATAN TAMPARULI,perhh..mmg bestla..menark sangat :D,Kami tiba di homestay pada jam 8.35pm.Walaupun penat tp syok habis!!
17.11.09
Hmmh..sedih.. hr ni hr last :( Sedih sangat..Uncle Zul dtg awal.. adik2 hepi sangat tgk uncle Zul dtg.. ''Mama!mama! uncle Zul dah datang!! '' walaupun ktorang da dgr..tp jeritnye kuat,. byk kali lak tuh.. Hehe..tak heran pun, Uncle Zul ni lawak..comel!! sbb die jnis yang sihat ..hehe.. die orang kadazandusun ..Smntara tunggu yg lain, kami brgmb lee..hehe..


Ayah ckp kbykn kaum ni agama kristian, jrg ada Islam.. Oh yea..kt Gng Knblu, byk sangat gereje .. lps tu,. kt cni banyak gle anjing.. merata2..tp dorang tak kacau..duduk diam je.. Sblm blik, ktorang tgkp gmbr lg..
Slamat Tinggal Homestay :(
Lps siap beg sume tu, kmi brtolak mninggalkn homestay kmi pd kul 11a.m,.. sdihh.. Uncle Zul bawak kami ke Pasar Filipin...fuuyoohh... rambang mata !! banyak mutiara!! keychain!! hehe..apalg tawar menawar laa.. mmg syok!! puas shopping!!
pastu, arround kul 2 kmi g makan di restoran 66,cantik! hehe,smbil tu bergambar skali di Tugu Peringatan double 6..


lps buat apa yang patut, kmi g lpgn terbang.. Sedih nya,.. Kami jd sayang ngn Uncle Zul, dn SABAh! hehe..Uncle Zul cakap, datang lagi..nnt tak pyh duk hotel atau homestay,,duk je kt umah die!! :D best!! rindu die :(
Jam 4.35 kami msuk flight..kmi btolak.. slamat tinggal Sabah :( .. Air mata sedih dan kenangan serta pengalaman mengiring kami.. Kenangnan di Sabah bersama kluarga dan Uncle ZUL mmg tkkan dilupakan.. Uncle Zul, tke care yea..assalammualaikum.. Hmmhh..
kul 7.15 p.m kami tiba di KLIA.Jam 8lebih bertolak, kmudian kul bpe ntah behenti di kawasan rehat. Kmudian baru bertolak ke Ipoh,Alhamdulillah..kul 12 kmi slamat sampai rumahku syurgaku di Ipoh..
Knangan di Sabah mmg takkan dilupakan..Uncle Zul yang sangat lawak dan kelakar smemangnya sangat2 tkkan di lupakan..sekian :D!


Okay tak? Kalau okay, tekanlah button 'LIKE' yea :) Terima kasih sudi membaca ^_^