Dunia ibarat NERAKA bagi orang mukmin tetapi SYURGA bagi orang kafir

Thursday, September 9, 2010

Sinar cahaya ayat kursi

Hmmh, stiap hr lps solat msti sy terfikir, apakah fadhilatnya membaca ayat kursi ni yea? sebelum ini, ada terbaca tentang tu, tapi ingat2 lupa..
tgk2, ada seorang hamba Allah forward email tentang kelebihan ayat kursi..
Subhannallah... hebat sungguh fadhilatnya! Jom kita sama2 renung2kan :)
_______________________________________________________________________
Dlm sebuah hadis, ada menyebut perihal seekor syaitan yang duduk di atas pintu rumah.
Tugasnya ialah untuk menanam keraguan di hati suami terhadap kesetiaan isteri di rumah dan keraguan di hati isteri terhadap kejujuran suami di luar rumah.
Sebab itulah Rasulullah tidak akan masuk rumah sehingga Baginda mendengar jawaban salam dari isterinya.
Di saat itu syaitan akan lari bersama-sama dengan salam itu.
Hikmat Ayat Al-Kursi mengikut Hadis-hadis:
1) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi bila berbaring di tempat tidurnya, Allah SWT mewakilkan dua orang Malaikat memeliharanya hingga subuh.

2) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir setiap sembahyang Fardhu, dia akan berada dalam lindungan Allah SWT hingga sembahyang yang lain.

3) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap sembahyang, dia akan masuk syurga dan barang siapa membacanya ketika hendak tidur, Allah SWT akan memelihara rumahnya dan rumah-rumah disekitarnya.

4) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap-tiap shalat fardhu, Allah SWT menganugerahkan dia setiap hati orang yang bersyukur, setiap perbuatan orang yang benar, pahala nabi2, serta Allah melimpahkan rahmat padanya.

5) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi sebelum keluar rumahnya, maka Allah SWT mengutuskan 70,000 Malaikat kepadanya – mereka semua memohon keampunan dan mendoakan baginya.

6) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir sembahyang, Allah SWT akan mengendalikan pengambilan rohnya dan dia adalah seperti orang yang berperang bersama Nabi Allah sehingga mati syahid..

7) Barang siapa yang membaca ayat Al-Kursi ketika dalam kesempitan niscaya Allah SWT berkenan memberi pertolongan kepadanya. Dari Abdullah bin ‘Amr r.a., Rasulullah S.A.W. bersabda, “Sampaikanlah pesanku biarpun satu ayat…”
“Utamakan SELAMAT dan SEHAT untuk Dunia-mu, utamakan SHOLAT dan ZAKAT untuk Akhirat-mu”

Subhannallah..
_______________________________________________________
Untuk itu kawan2ku, lepas solat, apa salahnya baca ayat kursi ni, tak susah pun malah berasa sangat tenang kerana ayat2 Allah yg indah serta kita turut mendapat perlindungan yang hebat daripada pencipta kita . 

Lepas bce ayat kursi, kita tambah pula dengan ibadat berzikir, bertasbih dan bertahmid yang 33 kali setiap satunya.. MasyaAllah ketenangan yg akan ada rasai sememangnya begitu indah apatahlg sekiranya ibadat ini dibuat dengan seikhlas hati kita dan memahami maknanya .. 
 Bertakbir( Allahuakbar = Allah Maha Besar ) , Bertasbih ( subhannallah = Maha Suci Allah ) , Bertahmid ( Alhamdulillah = Segala puji bagi Allah ).

Oh yea, jangan tak tau, berzikir, bertasbih dan bertahmid juga mempunyai kelebihan tersendiri tau.. Contohnya, bertahmid, selain memberi ketenangan, juga bole menguatkan ingatan kita tau... Bertasbih pula, pahalanya bergituuuuuu besar bagaikan antara langit dan bumi... Subhannlah!!
Dari Abu Hurairah, Rasulullah s.a.w bersabda:
Barang siapa yang bertasbih selepas solatnya 33 kali, bertahmid 33 kali dan bertakbir 33 kali, dan kesemuanya adalah 99 kali, maka dia menyebut pada bilangan yang keseratus dengan ‘Laailaha illallah wahdahu la syarikalahu, lahu al-mulku walahu alhamdu wahuwa ala kulli syai’in qadir’, maka Allah mengampunkan dosa-dosanya walaupun sebanyak buih di lautan.[HR Bukahari, Muslim dan Abu DaudApa2 pun , kita wajib mengerjakan ibadat kepada ALLAH dengan seikhlas hati kita bagi mendapatkan keredhaan-NYA  di dunia mahupun di akhirat . 

Okay tak? Kalau okay, tekanlah button 'LIKE' yea :) Terima kasih sudi membaca ^_^

No comments:

Post a Comment