Dunia ibarat NERAKA bagi orang mukmin tetapi SYURGA bagi orang kafir

Wednesday, November 25, 2009

Bus oohh Bus!! Pengalaman ohh Pengajaran!!

Hari nie Rabu , 25 November 2009.. Saya dan Afiqah nk pegi 2syen naik bus tambang for the first time.. Mmg la sy pnah naik bus.. tp tu bus skolah.. lain sangat2.. huhhuhh..

KeS 1 =
Kitorang cadang nk jumpa kat Perhentian bus kt dpan ASSAM HOUSE.. huhu... Tunggu punye tunggu... nampak bus datang.. Ktorang tanya g Super Kinta tak? Bus driver tu angguk jea.. Ktorang pun naik lahh.. Pstu die ada cakap sumting, katanya kena tukar bas lah, kalau silap tak tau!! tp ktorang tak faham pun.. Ktorang jd risau sangat2 .. Ktorang tanya la pnumpang berbangsa India, die cakap bas ni tak pegi Super Kinta! Pnye lah kecoh ktorang dalam bus tu.. Bising jadinya sbb nk cakap agak jerit + terkejut + gelak sbb lawak!! Kemudian, ble nampak jejantas Mc Donald ngn Super Kinta, punye la happy sbb.. yeay! berjaya ke destinasi pertama...

TETAPI..

Eh eh!! die belok ke kanan pulak... laahhh.. apa nie!! Issyh! ***** pnye bas!! Nasib baiklah ada sorang mamat nieh tkan butang bhenti kat mana ntah.. 15 minit perjalanan jalan kaki dr tmpt tusyen kami..
Kat perhentian bas niey, Ingat nk tunggu lagi, tp tak payahla,.. jalan kaki je la..

dalam kul 1.55 pm ktorang sampai tempat tusyen kami iaitu Pusat Tusyen Angkasa.. Alhamdulillah!! bestnye!!.. Kami tusyen dengan hepinye :) hehe

1 jam 30 minit kemudian ..

Ktorang dah habis tusyen dengan hepinye jugak.. Bermula la journey yang memenatkan..
KeS 2 =
Ktorang tunggu bus di depan Super Kinta.. Ktorang nak naik bus ke Medan Gopeng.. Tunggu la punye tunggu.. tp sume bus ke Ipoh Parade la, taman Meru la, Bercham la, Buntong la... aduhh...jauhnye! Lepas satu bas... ke satu bas.. yang paling dekat pun Ipoh Parade.. Ktorang tak mau bas lain slain Medan Gopeng... tp tula..tunggu punye tunggu... ttp tak de... ktorang amik kputusan nk tunggu bus Ipoh Parade... alammak... " mana pulak la bus ke ipoh parade nieyh.. td punya la berturut2.. skrg satu pun tak de.." ngomel aku sorang diri.. heheh .. ble nk benda tu tak dapat, ble mmg tak mau, snang plak bnda tu datang.. Tp.. apa nk buat..sabar je lah..

A few minutes later,,

YES! akhirnyea.. ada gak bus nk g ipoh parade.. Ktorang lambai punye lambai,,. tp die tak mau berhenti! kejam! Siap senyum lagi tuh! kureng asem! Sedih.. tapi.. tgk2 .. lampu merah,... bas tu pun berhenti,.. Alhamdulillah! kami pun apa lagi? kejar la! haha!! tengah2 jalan raya pun , berusaha gigih nk kejar bus..
Ktorang tanya pak cik tuh, " pak cik , bus ni pegi Medan Gopeng tak?? " Pak CIk tu geleng2 je kepala.. beberapa minute kmudian, kami pun sampai di IPoh Parade.
KeS 3 =p
Di perhentian Ipoh Parade kan, ktorang tunggu lah lelama bus ke Medan Gopeng.. tp satu pun tak de.. Pastu datang satu bus nieh.. pemandu die India, tue dan baik :) saya tanya die yang bus nie pegi medan gopeng tak? Dia pun balas " Tak, kalau adik nk pegi medan Gopeng, kamu kena naik bas di belakang, pegi kamdar,.. kat situ ada bus nk g ipoh jaya, medan gopeng, gunung rapat.."
Huhh... nasib baik la ktorang tanya.. kalau tak, tak sampai rumah la kami... Tetapi.. ini bermakna,.. ktorang kena bakar duit untuk g ke Pekan balik! hah hah hah . . l a w a k n y a a a a..
Nak tak nak,, ktorang kena patah balik .. naik ke bus pegi Kamdar.. -_- MasyaAllah.. punyela lama naik bus tuh.. apek tu pelik btul.. Tetibe die stop tetengah jalan... pelik..tak pe.. da tue..
Punye lah lama nk sampai ke kamdar.. Sampai ada penumpang lain tanya, bus ni g kamdar ke tak?? Tp mmg pun bus ni menuju ke kamdar.. Yang lawaknye..sbb punye lama, ada budak nieh cakap dorang kena culik pulak.. aduii..mmg lawak!


KeS 4 =p
Akhirnye, sampai ke bus Kamdar.. Kami pun turun, sampai2, bus ke Medan Gopeng sampai... amboih... berlari kami ke sana! alhamdulillah.. kami kembali ke jalan yang benar =D haha!
Aduhhai.. leganya dapt tgk bandar sendiri.. :) tp, lama jgk nak sampai,. die msuk ke ipoh jaya dulu pulekk.. Tak ape lah, yang penting aku dan Afiqah selamat sampai walaupun hanya di depan Megoplex, sbb kami takut 'tersasar' tempat lagi! hehe~ Kami berpecah dan jalan kaki pulang ke rumah :) Penat nye!!
Skrg bru la ktorang tau, di kes 2, patutlah sume bas ke buntong, bercham, meru.Rupa2nyea., itu mmg perhentian untuk kawasan tu.. Untuk tempat Gunung Rapat, Medan Gopeng, IPoh Jaya, perhentiannya di KAMDAR! haha!! Seronoknyea :D

Walaupun letih, Kami sangat seronok dapat kutip pengalaman macm nieh! hehe~ alhamdulillah lega sangat da selamat sampai..

Sebenarnye ktorang naik bus, bukannye apa...

1, Ktorang akan pergi ke sane hampir setiap hari
2. Agak jauhla,, menyusahkan parents pulak
3, Sekali sekala apa salah nya berdikari sniri, kan?

Walaupun penat sbb ikut jalan yang salah, tp sebernarnye.. bnda ni btul2 mengajar kami untuk berdikari..hehe~ seronok sangat.. ble kire2 , spatutnye perjalanan makan RM 2.30 je, disebabkan nk beli pengajaran, ktorang bayar nk dekat RM5 sorang..huhh! Tapi tulah, setiap yang berlaku mesti ada hikmah dan pengajaran yang sangat manis :D Kami berasa puas sangat!
InsyaAllah, lps takkan silap lagi! Kami dah tau jalan nk balik :=) Ini lah yang dinamakan

Pengalaman Mendewasakan Kita..
dan..

Malu bertanya, sesat Jalan!!
tataaa!! Wassalam :D


Okay tak? Kalau okay, tekanlah button 'LIKE' yea :) Terima kasih sudi membaca ^_^

No comments:

Post a Comment