Dunia ibarat NERAKA bagi orang mukmin tetapi SYURGA bagi orang kafir

Monday, January 10, 2011

Hari tanpa beg plastik !

Sejak 1 Januari 2011, , setiap hari sabtu mmg merupakan hari beg plastik ..,
jadi.. kalau nk guna beg plastik,,. kena bayar 20sen..

jadi, sebagai cashier.. sudah tugas kami bertanyakan kepada customer yg di"sayangi" ..

== ada bawak recycle bag tak  ? ==
== sbb hr nie hr sabtu, dan tak da beg plastik.. Kami hanya boleh balut dengan pembalut kertas ni jea==
== kalau nk beg plastik, kena bayar 20sen ==

Hmmh.. ada yg berkira.. sbb kena bayar je., tak sanggup nk plastik.. ada yg tak kesah .. yg penting diorang nk plastik.. 
ada yang ikhlas nk ikuti kempen nih .. 
Tp, rata2,. kebanyakannya mcm memandang enteng je pasal kempen ni. siap perli lg mcm bungkus ikan la, roti canai la , sayur la  , macam kat kedai runcit la.. 
Ya Allah.. sabar je laa aku nieh..

tapi.. berbeza dengan orang putih tau.. diorang bagus sangat.. lps sy cakap kat die pasal hr tanpa beg plastik.. dia ckp .. " save the planet ! =D " .. Baiknya dia.. tp tak heran pun .. kat negara diorang pun mana ada guna beg plastik, kan ?

Hmmh... dan hari sabtu merupakan hari yang paling memenatkan ku !!!! 
bayangkan lah. Pada setiap customer kena ulang benda yg sama..
-- ada bwk beg plastik tak? sbb hr ni hr sabtu, bla bla bla bla bla bla --!!! 

Jadi, saudara2 seMalaysia ku , marilah kita menyahut kempen ini dengan 
SUPPORTING ! TOLONG LA, DEMI MENYELAMATKAN PLANET KITA..

Cara2nya : 
setiap hari sabtu.. tolongla bawak apa2 beg yg bersaiz L untuk ke shopping complex.. it is very compulsory ! 
please !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

=DD

Okay tak? Kalau okay, tekanlah button 'LIKE' yea :) Terima kasih sudi membaca ^_^

3 comments:

  1. jage diri=) banyakkan bersabar ye.... mase ni la nak cari pengalaman^^

    ReplyDelete
  2. Terima kasih yea =D

    dann..hehe..tolong bawak recycle bag setiap kali nk shopping d shopping complex pada setiap sabtu yea ? =D

    TERIMA KASIH !!!

    ReplyDelete
  3. hahaha.......best balut barang dengan kertas.....

    ReplyDelete