Dunia ibarat NERAKA bagi orang mukmin tetapi SYURGA bagi orang kafir

Monday, October 10, 2011

Parkson =)

Assalammualaikum ^_^"., 

hye2 !

Okay., pejam celik,pejam celik...da  6 bulan rupenye sy berhenti dr Parkson.,
cepat sangat masa berlalu..,

Masuk keje di Parkson pada 4.1.2011., dan tamat pada 24 April 2011..,Saya masuk bersama2 dua orang teman baik saya,,iaitu
Menyesal la tak tulis setiap pengalaman kat blog nie masa kerja., aduihaii..
Hmm.,masa kerja dlu.., bermaaaacaaam2 ragam+perangai+jenis+mcm2 lg la jenis orang yg saya jumpa.. Hmm..dan..sangat2 mencabar..

Tak terkira la .., sangat2 tak terkira.., sepanjang 4 bulan kerja..rasa mcm lama jugak eh? huhu...
tp bestla jgk..mencabar... dan., ujian membuatkn setiap manusia lebih tabah ;)

:: KAWAN 2 ^__^ ::
Kat parkson., saya dapat banyak kawan ! Ada yang lebih tua..hehehh..,*jgn mara =D
ada yg lebih muda ke ?? haha..tak de.. kami la yg plg muda~!! hehehehe .*wink3..
Antaranya.,
 Kak Hanim yg cantik dan baik
Kak Salwa yg comel.,
Kak Pija yang sempoi..hehe
Kak Mimmie
yg comel + baik
Shikin yg commeyy..alololo2...hehe
Abg Zul yang bersemangat sentiasa ! haha.,
Abg Khairul 
yg pada saya pendiam,,dn sy rasa dlu dia agak pelik..heheh., sorry abg khairul.hehe.,tp sy tau.abg Khairul seorang yg baik ;)
AZLAN !  seorang yang sangat kelakar . The only person yg slalu buat saya gelak smpai nk pecah perut masa kat parkson.. haha !
Ms Tan.. haha *kawan ke ??
plg berdebar2 kalau berhadapan dgn Ms Tan.. Ms Tan ni.. baik tu baik..tp kdg2 pelik sikit.., tp dia baik ;)
Kak Ayu..
Kak Zurina yg baaaaaiiikkkk sangaaaat dan coommmeeelllll!!
Kak Akma..yg banyak berceloteh.. haha..commel !
Kak Milda
Hehehe., supervisor ni pun,,sy tak lupa.. suka kacau n usik dia.. Respon dia best dan kelakar ;)
mata dia.. pandai bergaya tu..hehe... Kak Milda2..,hmm..cepat je masa berjalan..tak sangka la...
Shazwan
Shazwan pun baik sangaaatt~!!! Sangat jujur..than...I think..he's the only cashier who always practiced...Q-MANAGEMENT..haha =Dweh..ingat lg tak
sorry for keeping u waiting..,
heheh..,tak lupa kenangan kat counter 4., mmg gila sangat..tak menang tangan kan ? sampai mlm tu kak zu call counter.., hmm..rindu la tym tu..kalau la boleh ulang,kn? =')
Wan DIY
Abg Firdaus !! 
haha..ini orang pun sempoi.., tali pinggang superman kegemarannya.., org ni la yg tlg aku kira duit closing masa memula bkak counter dlu..hmm... nak menangis sangat2 waktu tu..tak reti nk kira..langsung.. sbb,masa training tu.,mana ada bkak counter..sbb shift sy half day..jd..tak diajar.. jd.,masa nk kira first time tu..mmg lost sangat.., sedih ;(( takut..semua ada..huaah..,Tiba2.... superman muncul !! haha..,syukur sangat.., dan dibantu oleh Razin.. hmm..terima kasih sangat!. Takkan lupe that moment. .terima kasih sangat3 abg pedot ;) .,
DI tanjung katong., airnya biru,,lalalalala*tak ingat lirik..*...Budi yang baik..dikenang,..jua... hehe
Kiven,Stanley,Shibi.,
Shahrul
Aiman Aizat yang ...
saaangaaaaat baiiikkkk+sangaaaat baaaaaiikkk+baaaiikkk sangaaaattt~!! ehh.,perangai pun comel.,! btul..sape yg kenal dia.,mesti suka dia.., dia sangat polite.., rasanya..smua kat parkson suka dia. ,haha..aiman2..;)
Razin...
nampak mcm pendiam..tp baik ;)
Arif ., 
haha.., sbb bdk ni la..nama aku kne paging tau takk! lawak..die suke ajuk care aku cakap! hergghh!! hahadie pun baik dan sangaat independent..
Kak Jijah 
supervisor yang baik,ceria,peramah..rindu kak jijah !! jam merah !! hehehe..,
Amir Hakim
Isna
Kak Ila
yang sangat sweet <3 
Nazirul =) nasi lemak mak kmu sedap sangat.. I likee ;) Walauapapun., u're still my friend..:)
banyaak lagi laaaaa kawan2 !
promoter...
RON
yg baik+hensem..hehehh
Kak Thiru.
promoter ben10.. dia baikk.. i like her so much..
Ada lagi..tp da lupa la nama :(
minta maaf,,tapi., kalian tetap dalam ingatan saye ;)
Pengalaman sepanjang di Kaunter
:: Duit Palsu ! :: 
Hahh., Masa punch kaunter.., kalau terima cash.., mmg sangat dug dap..dug dap..dug gap.. Takut2 kalau duit yang diterima dan yg saya masukkan ke dalam cash drawer tu adalah D U I T  P A L S U !!
Lebih2 lagi kalau terima duit berjumlah RM 100,200,300 ,sampai laa keeeee.......
RM 1000+ !!!!!!!
mmg masa kira tu., mmg takut sangat..seriously..yela.. mana taknya..kat atas kepala..da keluar la kepulan2 awan..kepulan awan tu...ada nie ........................
takut sangat..nnt kuar kt surat khabar., bukan duit palsu hantui keluarga..tapi ..
Duit Palsu Hantui Juruwang Amirah !!!!!!!!
Mana taknya kome.,Bayangkan... kalau sepuluh2 sekali duit RM50 tu palsu.., tak ke niaya??
RM500 melayang.. langsung tak dapat gaji..keje ponat2., tp,duit bagi kat parkson balik.. hmm.., tak baik btl tau sape yang buat duit palsu ni.Berdosa.. mgkin kat dunia dapat barang yg die suka., tp kat akhirat.. Bersediala berhadapan dengan Allah.. haa..haa..tak tau....~~~~~~

:: Voucher ::
Ini pun., merupakan sesuatu perkara yang leceh., Voucher kat parkson bukan sebarang parkson.. Kalau kat JJ., ble da terima voucher., terus je cancel guna pen., tp kat parkson..leceh bukan main.. kena cop la.., ada cop khas., pastu sesudah cop., kene tulis id atas tu.., hmmm..leceh sangat... ='( 
Bila da ramai sangat customer., mana sempat nak cancel kat dpn customer, sbb kena cop2., jadi.., bile kena tangguhkan cop tu., maka bertimbun2 la.. mmg leceh.. pastu., segalanya jd lambat.. sbbnya...kena kira satu2 pulak.. tak suka !!
Pastukan, kawan2., yang paling ntahapa2., kalau hilang..kena bayar tau.., contohnya.. kalau hilang voucher bernilai RM10., maka,,kena la bayar RM10.. kalau hilang RM 50??? Alamatnya... fhm2 je la.. hmmm...
Oh ye.. bukannya kalau hilang je yang kena bayar balik..yang paling tak adilnya... kalau teramik yg expired dr customer..pun kena bayar jugak! Hmm..leceh gila2., kalau ramai sangat customer.. mmg tak menang tangan la.. MMG SETIAP MASA WAJIB BERHATI2.. mmg bahaya dan leceh.. ramai dah kena tau.,
*tp alhamdulillah.,tak pernah kena ., ^__^.ehh..penah..sbb terscan dua kali.sbb ., ahh..benci~malas nk ingat balik`
Sebab tu la., saya cakap nk cari yang lebih berbaloi.. kalau gaji 1000 xpe gak.. ini ciput nk mampus. ahhh..geram... jj pun busuk2 900 pun dapat... ini., 800 pun susah.. ahhhhh~!!!

:: CREDIT CARD ::


*ahahh.., keadaan selalu terjadi.. saya rasa bersalah kalau nk bgtau customer kalau kad dia declined...,
Yang tak sukanya.. ada customer yang tak reti bahasa.. dah cakap decline byk kali..asyik2 nk paksa.. bahayala kalau main proceed je., nnt tak pasal2., orang beruniform hijau ni jgk yang kena bayar.
TAU TAK~!!!!!


Hmm., credit card..pun..mmg nampak mudah untuk diuruskan., tp kena hati2 jgk.., sbb takut2 card palsu.. dan., kalau decline..dan..banyak lagi la !!

Pernah satu hari tu., sampai ada customer mintak nama dan ic saya sbb ..
sy banyak charge die bnyk kali..(sbb tpaksa cancel2 byk kali) bukan ape..asyik2 keluar UNEMBOSSED.. takut la..~~ Dah cashier room pesan jangan terima kalau UNEMBOSSED., saya pun tak nak terima la...
Dahla jauh dari dalam parkson..waktu tu kat concourse..ada promotion luggage..jauh dari parkson.. kat kenny rogers tu.., bila ada masalah..tak da sapa pandai nk tolong tau ='(
gelabah sangat..dah la slalu dapat jauh2.., adui.....

Nasib baik ada customer yang memahami.. tq uncle,tq auntie.. ^_^.

Kerja kat parkson mmg kena hormat gila2 kat customer.. Ada POST SALE SERVICE yg perlu dipatuhi..
saya pun da lupe.. kalau tak silap., 
  1. Ready for service
  2. Customer approaches..
    ahh..tak ingat laaa!!! haha =D
    ada 12 langkah yang WAJIB dihafal.. kalau tak.
    kena coaching...

    kuang kuang kuangggg~~~.

    Walaubagaimanapun., saya tetap enjoy dgn kerja tu., =D
    Lebih2 lagi., bila  da dapat duit tu., dan sambung belajar..,rasa berbaloi sangat2., sbb dapat guna duit simpanan kalau nk beli buku2 kat uia tu.,dahla mahal sangat.. satu buku campbell biology je.. dah RM110 tau.. The best part is.. best sangat..tak guna langsung duit mama and ayah..,  tak pyh mintak pun.,guna duit simpanan je.. hehe., bestkan ??
    * waktu tu,biasiswa tak keluar lg* semua kne depends on our own..
    sbb tu la sy nak kerja.. nk kumpulkan lagi duit simpanan.. Bila ada duit simpanan., pegi mana2 pun tak risau =D
    hehehe..,  ;)

    Okayla kawan2 yang disayangi., sampai sini dlu tau ;)
    sbnrnya..cerita2 ni., hanya 10% je.,
 banyaaaaaaaakkkkkkkkkk laaaaaaaagiiiiiiiiii cerita yang aaaaadaaaaaaa~!!!
terlalu baaaayaaaaaakkkk peennngaaaaalaaaammaaann ~!!!!!!

BETUUULLLLLLL TAAAAAK TIIIPUUUUUUUU~!!! hehehe ;)

Bila ada masa., saya coretkan sekali lagi yea ;) 
Jaga diri baik2 :) Terima kasih sudi luangkan masa bersama SAYA !
Kalau tak keberatan, post la comment dan..dan..follow me!  hehe.,
**ahh..........malunyeaa~~~
tataaa....wslm. ^_^


Okay tak? Kalau okay, tekanlah button 'LIKE' yea :) Terima kasih sudi membaca ^_^

2 comments:

  1. sonok gak kalo kenang balik...tp,biasala,ade yg x best untuk dikennag semula kan....

    ReplyDelete
  2. a'ah :)
    biasalah.., itula asam garam kehidupan..rite munirah ;)

    ReplyDelete