Dunia ibarat NERAKA bagi orang mukmin tetapi SYURGA bagi orang kafir

Thursday, December 29, 2011

JPJ test

Assalammualaikum kawan2 =D
dah lama tak update blog nih..
hari ni.. pada tarikh keramat ni..saya nak berkongsikan perasaan saya yang sangaaaaaaatla senang =D
hari ni kan..saya dah pass jpj test.. =P
syukur sangat2.. !!

Saya dapat number giliran yang ke 8 .. huhh..dugdap2..
okay... ceritakan dari mula.. =P


Test Bukit


Paling aku berdebar.. Sebabnya.,aku percaya..kalau aku tak lepas yang ni..konfirm aku akan gelabah untuk yang seterus2nya..aku tau sangat aku nih..panik cepat..
tapi..bersyukur sangat aku dah pass..
tapi sebelum aku nk teruskan ke depan.., ble da tarik brake.. kereta mcm nk terundur.. uisyh..dlm hati
"Ya Allah.. knp ni ?? " 
pastu..tetiba kereta begerak ke depan balik.. MasyaAllah... terima kasih ya Allah!! Alhamdulillah..!! aku berjaya turun =D

Pastu aku terus je.. aku pun ckp sorang2 dlm kereta..
 "Ya Allah..mana borang aku tu? pak cik yg pakai lebai tu kata amik borang untuk g ke next station.. kat mana ni aku kena amik ni? takutnya...duhhh..." 
Dari jauh , aku nampak pakcik yg pakai lebai tu tunjuk2 suruh amik borang.. aku lega sangat nampak pakcik tu,.alhamdulillah..aku pun turun dr kereta..dan lari ke bukit pegi kat tester jpj atas kerusi tu..
"minta maaf tuan ....!! sy tersilap tadi.." 

TUAN : "lain kali masuk rumah,kirim salam." 


"aku gelak je la.. malunyaa..org tengok jea..nasib baik ada budak laki sorang nih pun lupe gk amik borang.,sekurang2nya..aku takla kesorangan rasa diri ni teruk" 

PARKING
Lepas bagi borang untuk parking kat jpj tester lain., aku terus masuk dlm kereta dan bersedia untuk buat parking.. sebaik saja aku masuk dlm kereta..,ada sorang pakcik ni..ckp
"okay2..terus standby .masuk je terus standby okayh" 

Aku pun terus la buat je la parking.. aku tak tau boleh buat ke tak ni.tapi aku tgk isyarat dari pakcik yg lebai tu..aku pun rasa ..dah boleh kut nak buat ni? aku pun buat ... tapi..tetiba ., aku dengar ada orang cina ckp..

"aiyaa..nnt langgar la dia.. nnt langgar" 
(yg dimaksudkannya ialah divider.. die rasa mcm aku nk lnggar divider)

Dalam hati aku..risau je kalau2 aku terlanggar divider. pastu pakcik lebai ckp..
"tak2..takkan langgar.. biarkan dia buat.." 

Terima kasih pakcik =')) terharu sbb pak cik percayakan saya =')) !!!!

Pastu..aku pun buat la parking tu.. aku tak tau la da bole start ke tak? tapi aku teruskan je buat.. sbb..tak da sape pun halang aku.. ?? kemudian..bila da masuk dalam petak tu., aku angkat tangan dan tengok tester.. tester2 tak tgk aku pun..diorang tgh melayan budak yg nk bagi borang kt diorang.. aku pun ckp sorang2.
"alamak..betul ke aku ni? atau aku dah terawal buat?? tula..tak dengar arahan btl2.. " 
Aku pun panggil pkcik lebai..dan tanya dia..
"Pak cik!!! betul ke ni?? dah ke ?? kena angkat tangan?? " 

"angkat tangan..angkat je tangan.."(sambil memanggil tester tu suruh tgk aku)
Lepas dah beberapa kali panggil ..baru diorang tengok aku dan suruh keluar.. alhamdulillah.. aku pun keluarkan kereta dari petak putih tmpat parking.. syukurlahh...

3 Penjuru

Aku tertanya2.. kena turun gak ke? untuk amik borang untuk proceed ke 3 penjuru???
aku pun keluar dr kereta nk g kat tester...
tetiba tester tu nampak aku dari jauh.,dan tanya..
  " nak pegi mana??? terus je buat!! " 
maaluunyaaa!!!!! ahhh...!aku pun teruskan 3 penjuru.. alhamdulillah.. pass jgk..syukur2 alhamdulillah ya Allah.. Engkau je lah yg tau mcm mana perasaan aku waktu tu.. terima kasih ya Allah..engkau mendengarkan doaku...syukur alhamdulillah!!!!!

Kemudian..aku pegi ke bilik number 2..,untuk amik borang ke jalan raya.. pastu pakcik mansur (cikgu memandu ku ! =P )  pun masuk dengan aku.. die bawakkn kertas tu bg pada seorang wanita (jpj)., kemudian pakcik pegi kat aku balik.dan cakap
 " S! "
"s?? owkayy =) " 
dlm hati.." alhamdulillah...dpt jln S.. "
sykurlah.. bukan apa..jln S senang sikit..better drpd jln T yang bz.. dan selekoh tajam yg sgt aku lemah .."
*Rupa2nya..pakcik mansor sy adjustkn spya kami dapat jln s! hehehe..*


JALAN RAYA ! 

Aku pun terus tunggu di bawah pondok..duduk di tempat duduk number 8..aku tengok ada kereta kancil kat depan aku .,ada budak laki cina sedang diuji oleh tester jpj.. aku tengok muka jpj tester tu..huhhuhh..takkuutnyaa..yaAllah..dah la pakaian mcm polis.. mcm tak percaya je aku nnt kena mcm ni jgk.. Tak sampai beberapa minit.., ada seorang tester jpj dtg kat aku.. dan tanya..
tester : dah buat ke belum??"
aku : belum..
tuan : jom.

aku ckp dlm hati " owhh..orang tadi tu ke.. die bru hbs uji bdk cina tu ke? alamak..cepatnya dah turn aku..knp cepat sgt??knp tak tunggu lama lagi..aku belum ready..tk hbs menenangkan diri lagi!! tak pela..buat la yg terbaik!

masuk je dlm kereta..aku bukan mula kat atas simen..pelik btl..aku terus start kat jalan tar dah..haha.tak pela..senang je la mcm ni.. tak payah nk belok2 lg..kih3..

Dalam Kereta 
Aku betul2kan tempat duduk aku.., aku betul2kan cermin kereta.. aku buat la sume2 ape yg patut.. aku pun start la bwk kereta dgn tester kat sebelah... huhuhu..malu sgt2 rasa..tak terhingga.. kalau tester tu lingkungan pakcik2 tak pe lg..ni org muda.. malu sangat222!.. rasa mcm nk ckp kat dia
 " jgn gelak tau tgk sy bwk kereta.." 
haha..tp tak nak la..nnt die ingat aku ni tak serious pulak , kan ?
Sepanjang pemanduan.,aku rasa tenang sangat..tuan tu pun baik.. die tanya2..

tester: Owh..awak duk kat taman maju rapat jgk ke? saya pun duk situ jgk..
aku : owhhh.. =))
tester: sy kat tingkat seri rapat ( ).. rumah warna hijau ..
aku : owhh.....(huhu)
tester : kalau tingkat seri rpt ( ) ni..yg kt bawah tu la kan ??
aku : yea.. kat area carsem tu..
tester: owh2.. rumah saya yang kaler hijau..
aku senyum je la.. trying to focus!!
tester: tau ke rumah warna hijau?? tau tak?
aku : tak tau la..hehehe..
tester : tak tau?
aku : tak..hihi*sambil senyum2 kelat..
tester : tak tau? "sambil ketawa."
aik tuan ni..gelak mcm perli aku je?

lepas beberapa minit..
tester : kerja ke....belajar lagi ?
aku : blajar lg..
pstu sembang2 la.. dia tanya aku cuti ke...itu ini la..
*aku geram jugak..sbb aku takut tak focus.. dlm ht..
" dia ni saje ke nak uji konsentrasi aku? ntah2 nk tgk aku focus ke tak.. tp..mana ada dlm borang psl focus2 nih..ahh..layan je lah..nnt kalau tak layan.. die bad mood ngn aku plak sbb mcm ckp dgn tiang.. langsung tak bg pass..niaya je aku!! 

Tapi bagus jgk..sekurang2nya..aku tau yg tester ni tengah mood baik..nmpak okay je..tak da la aku takut sgt.. aku plg risau kalau tester aku diam je.. aku rasa mcm dia tak puas ht dgn cara aku memandu..alhamdulillah aku dpt tester baik ya Allah..terima kasih..kau slalu tau terbaik untuk hamba2Mu.. I <3 Allah!!

masa kat kwasn 30 ..aku tanya ..
 aku : emm..boleh bawak laju je ke ?
tester: ye..ye..laju je lah.. nnt kalau pelan sangat nnt jam pulak..
aku : owhh..okay,. =)
tester : selalu cikgu ajar..suruh bawak slow ke laju ? 
aku : *dlm hati* kalau ckp laju karang., dia tanya nama pakcik pulak.,pastu nnt mcm mana kalau pakcik kena sound??tidaaakk!! sian pakcik!!!!!
       
: emm.. kadang2 cikgu ajar laju.kadang2..pelan laa..hihi..tp pakcik ckp..nnt depends la kat tester kita..
tester : ohh.. **dlm ht aku** "alamak..knp dia bg reaksi tu??? aku silap ckp laa! ptut tk pyh ckp yg depend kat jpj tu..hmm..tak pela.. da tlepas ckp.."

aku rasa confident je bawak sbb tester tu mcm mood baik jeh.. kalau tak..ntah la.. syukur2 sgt..
bila da nk balik ke simpang pulai balik..
tester tanya : skolah kat mana??sini jgk la eh?
aku : a'ah..sini je la.. *dlm hati..maksud dia skola mana ni?? skola menengah ke/skola memandu?? ahh..hentam jela..asalkan "sini" tu ipoh..haha..
tester : blaja memandu dengan cikgu je ke..,atau dgn ayah pun ada blajar jgk?
aku : dgn cikgu je.. dgn ayah penah..tp sekali..pastu tak berani da.. ayah...garang...hehehe..
tester : kat rumah.,kereta manual ke auto ?
aku : manual.. kat rumah semuanya kereta manuall
tester : ohh..okayla..*Tetiba tunjukkan aku gear..suruh tukar gear rendah.. tulah..kan aku da tak dapat focus..aku ni kalau orang da ajak bersembang..mmg la..mna boleh..mmg rancak la jd nya*

masa simpang nak masuk pusat memandu..aku tersimpang laju gilaaa... maaluuunyaaa!!
tester: jgn buat mcm ni.... lain kali tukar gear rendah..
aku : owhh..hihi..maaf..
masa dlm kawasan tu ada seekor anjing tengah baring2.. ..
Tester : haa..baik2..jgn langgar anjing tu sudah..haha.. (Cara tuan ni ckp..mmg lawak..haha!)
aku gelak je laa.. pastu parking kat jalan simen tempat yang sepatutnya mula untuk jalan raya..alhamdulillah..lega! selesai akhirnya. terima kasih yaAllah..
tester pun g kat bawah pondok..duduk kat sana.. aku pun tunggu la dia tick2 borang aku tu..
pastu..aku sign... aku tgkk.. 18/20... syukurlah..terima kasih yaAllah..
tetiba .. tester ckp.. " panjangnya tandatangan.."
hahah..
LEGA!! ALHAMDULILLAH!~ SELESAII~!~ TERIMA KASIH YA ALLAH =D

kemudian., aku tunggu adilah..,
beberapa minit kemudian.. adilah pun balik..kuar dr kereta dengan tersenyum2..17/20..dilah pun pass!!! syukurlah!~

Masa otw nak balik.., pakcik ajak makan tengahari..
terima kasih pakcik!! pakcik baaaiikk sangat~~!!!! =DDDD
pakcik mansur mmg terbaekk!!
ajar penyayang sangat2..mana tak nya.. anak dua orang je..perempuan pulak tu kan.. mesti la caring jeah.


itula ceghita nya.. terimaa kaaaasiiihhh sudi memmbaaacaaa!!!!
=P
Terharu sangat..terima kasih! terima kasih! terima kasih!! 


Okay tak? Kalau okay, tekanlah button 'LIKE' yea :) Terima kasih sudi membaca ^_^

1 comment:

  1. wargh bestnya sekali jer test dah pass..kita hari tu dua kali..btw congrats for getting new licence..bolehlah jalan2 lepas ni..huhu

    ReplyDelete