Dunia ibarat NERAKA bagi orang mukmin tetapi SYURGA bagi orang kafir

Sunday, December 19, 2010

Susahlah mcm ni,.

DILEMA 
Yea.. Hanya itu  yg mampu ku luahkan , terlalu banyak dilema yang aku alami,,. 
Ingatkan  , bila habisnya penjajahan SPM, dapatlah aku beriang gumbira,,. tp, byk sgt2 la dilema yg aku alami, antaranya ialah,tak lain tak bukan ;

KERJA !
Bila da cuti hbs spm ni, mmg bnyk plan yg nk dijalankan.. Tapi memerlukan MONEY ! 
Ini yg mmbuatkan aku eager untuk mencari kerja.. Lebih mmbuatkan aku tercabar, ialah aku dengar ramai kawan2ku yang dah memulakan kerja.. Aduhh.., tak keruan aku jadinya,, aku pun tak boleh duk diam mcm nie, I have to do something with me n work ! 

Pada hr khamis tu jgk which falls on ( 16/12/2010 ) , aku pegi ke :

:the store:
Aku mohon sebagai cashier.. Gajinye, perrhh.. mmg sedap kaw2, RM800 beb ! 
tapi,. malang sekali, waktu maghribnya tak bole nk rehat., ini bermakna, tak bole solat maghrib. Kakak kerani tu ckp, supervisor cashier sgt strict, soo, saya pun terpaksa tolak dgn ht yg agk berat,. tp tak pe, apalah guna kerja tp lupa pd ALLAh.. Allah, aku tetap mencintaiMU lebih dari segala2nya .. Engkaulah sumber kehidupanku, sumber rezekiku dan sumber kejaayaan ku di dunia dan akhirat .
Pastu, aku bergerak pun , ke 

:Econsave:

Skali lagi, aku memohon sebagai cashier , aku mngisi borang tersebut dgn hati yg agk berat,. sbb, org tu ckp., PART TIME DA FULL ! sedih ! mknenye, hnye tinggal full time., iaitu dr jam 10.30am-11pm..
ape ~???!! TIDAAAAKKKK~!!!!!! 
*hatiku memberontak dengan skuat22222 hatinye!*
gaji, RM700 ! 
Yea, setelah itu, aku pun menghantar borang,, dalam hati aku, kalau aku dapat, aku takkan terima ! 
**Waktu aku tgk wayang dgn dilah, econsave call, aku tau sbb aku dah save itu number ! haha ! dan, aku tidak menjawabnye,. sbb,. aku takkan terima untuk kerja kt c2.. maafkan aku ECONSAVE . **

:Butik di Megoplex:
Aku dapat tau dr kawan aku yg satu butik ini memerlukan pekerja yg sangat secepat mungkin, gajinya juga,.sedap..iaitu RM600 !
Kerja senang,. jea.., tp, waktu keje same dgn econsave .
Aku bukan tak mau keje waktu itu, tapi masalah nye family.. hmmh..whatever it is.,
FAMILY FIRST,I LOVE THEM !
but 
ALLAH WILL BE ALWAYS THE ONE n ONLY IN MY SOUL.. =)
bukan ape, waktu kerja tu, menghadkan saya untuk mnjalankan plan2 yg dah diatur,. dan, adk2 nnt mcm ne ?

Hmmh, yea,.saya tau, msti ada ramai di antara anda,anda dan anda yg tak setuju dgn ape yg saya buat nie kan ? **cewah, gaya mcm ada org bce blog kau, mirah ! heheh, **
..
saya tau, cara saya nie nmpaak sgt yg...
 Duit je nak.. kerja malas.. 
Adduuhh ! nak keje ke tak nie?? kadang2 rasa nak, kadang2 , ahhhh..tak payah laahhh !! tp , nak ! tp ... 
aku.. DILEMA ..laa !
hmmh,.. sbnrnya, drpd kerja hmpr 12 jam mcm tu smata2 nk dpt duit , baik cari benda lain yg bole datang faedah.., bak kata kawan ym saya, 
duit bukan segala2nyea ! 
Tp, saya nk cari sesuatu yg lebih sesuai dgn kehidupan sprti saya nie yg merupakan kakak sulung , dan, dan.. ( ada sesuatu peribadi yg tak sesuai tuk dikongsi ) .. 
Yea,. mcm mne pun, kerja msh dalam buruan saya, saya nk sumting yg sesuai dan berbaloi yg dimana bole mndatangkan pengalaman yg manis dan berguna buat diri saya.., 
Doa kan saya  yea ! Saya akan berusaha bersungguh2!! 

: CARSEM ? :
MY parents actually suggested me to work at carsem .., I was shocked a little bit coz the idea of working in carsem have neva crossed my mind b4.. After all, it was suggested by my mother herself.. What was my mind is, what kind of work can I do in carsem ?
Mama : Akak boleh buat kerja2 elektronik kat sane.. Pasang2 elektronik.. lgpun, duduk dalam bilik berhawa dingin, dan plg penting dekat je ngn rumah,. jln kaki pun boleh..
Surprisingly, ayah pun stju, huhu ! Ntah lah,., tgk la dlu mcm mne.. but tht sounds interesting isn't it ? 
Cikgu tuition teacher pun suggest me bnda yg same.. aku cakap kat die,, aku ni bukan pandai sangat elektronik,elektronik nie,.. 
Pastu akak cakap,. :: tak pe, nnt diorang ajar.. sbb kakak akak pun dlu keje c2 gak.. nnt benda tak pandai, bole jd pandai ::
COOOOOOOOOOOL !

Hmmh , ntahlah, ape2pun, i'll try n c .. kalau tak bole cope, stop la.. cewah.. bole pulak gitu yea.. kau ingat keje ni ape mirah ?! tuition?? heheh,,. ahh... this world belongs to ALLAH . I am not scared of them but it will b different if there's an agreement between me n them .. 
nvm, jz wait n c .. 
kalau cantik, ape salahnye ! =D 

Kat tadika pun mcm best.. nnt la try tgk cm ne.. huhu.. bestnye nk cari kerja. mcm2 pngalaman bole dikutip.. hmmh.. I'll try my best ! !
pls pray for my success !! 
thanks for reading !

if u have any suggestion for me regarding on kerja kerja kerja, pls pls pls do not hesitate to share them with me !
I would really appreciate them ! cuz, I really need those ideas.. 
thanks ~!!!!!!!!!!!!!!!!

Okay tak? Kalau okay, tekanlah button 'LIKE' yea :) Terima kasih sudi membaca ^_^

2 comments:

  1. kakak,nisah rase lebih baik keje kat carsem!sbb,tgklah,ramai org skg kakak keje kat sane.lagipun,dkt...boleh jln kaki seperti yg mama ckp tu..,pastu boleh beli utk kitorang mknan..(ceh!mcm sng je nisah ckp nikan )lagipun,nisah dngn hana boleh jumpe kakak kat sane waktu kakak mkn dgn kwn kat tmn..kan?!kan?!

    ReplyDelete